Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
nnie ma opcji ustawiania ogniskowej ona sama przyjmuje wartość zależny od zoomu
hmm, własnie przez to, jak nazywasz, zoomowanie, ustawiasz ogniskową. Słowo zoom jest angielska onomatopeją która oznaczać ma właśnie obiektyw o zmiennej ogniskowej. Klawiszami w aparacie (szy co tam jest w tym Twoim) ustawiasz wartość ogniskowej, a co z tym idzie kąt widzenia obiektywu.
RB no ja to rozumiem tylko jakoś zeszło w temacie na ogniskową
No więc ja nie rozumiem... Ustawiasz ale nie ustawiasz... Tzn. chciałbyś mieć indeksowane wartości ogniskowej w małpce? W realnych wartościach f, czy też w przelicznikach na format 135? Ale właściwie po co?
Po co programy tematyczne ? Chyba tylko po to by laik kupił aparat- w niektórych modelach się to sprawdza, w innych działa na zasadzie szczęścia. W moim Sony P 73 jedynie tryb nocny pokrywał się mniej więcej z moimi ustawieniami i aparat sobie radził, reszta trybów była do luftu, najczęściej używałem półautomatu i manuala, natomiast brat sobie chwali H3 i faktycznie tryby działają bez zarzutu, natomiast w moim obecnym Nikonie to czysta loteria zależna od obiektu fotografowanego, zastanego światła itd. Pamiętam jaki rozczarowany byłem pierwszymi zdjęciami ptaków- wszystkie poruszone... robiłem na półautomacie i aparat z racji na ładną pogodę ustawił niskie ISO i niski czas (biedak nie wiedział, że się nie da zrobić ładnie ptaszka na 1/60- chyba że by go przybić do drzewa- a ja zafascynowany nowym sprzętem nie patrzyłem co on mi tam ustawia ). Na forum często się z tym spotykam- ktoś kupił Nikona i leży na szafie, a właściciel rozczarowany, bo aparat sam zdjęć mu nie robi. Na szczęście wielu łapie za książkę i uczy się podstaw- i robi lepsze zdjęcia niż na trybach auto, a i dość często przesiadają się na lustro
w tej małpce nie ma opcji ustawiania ogniskowej... tyle
kolega błagam poczytaj jak ustawiasz ogniskową aparatu. właśnie tak jak koledzy tłumaczą - Ty to nazywasz zoom. A jest to właśnie zmiana ogniskowej obiektywu.
I przy okazji. Po roku użytkowania FZ18 gdzie miałem 18X ZOOM ( ) spokojnie wiedziałem jakie ogniskowe uzyskam za pomocą ustawienia aparatu na 4x zoom, 10x, zoom czy 12x zoom.
Dlatego polecam nauczyć się aparatu i dopiero wtedy psioczyć na programy tematyczne, gdyż z pewnością więcej wiedzy wpłynie na lepsze zdjęcia, które o dziwo również wyjdą za pomocą programów tematycznych. Wtedy stanie się dziwna rzecz - nagle programy tematyczne okażą się zadowalające jakościowo (nie wiem o jakiej jakości mówimy) ale jednakże zbyteczne na rzecz funkcji manualnych aparatów.
A jeśli posiadasz małpkę która nie ma żadnych ustawień, a tylko programy tematyczne, to stałeś się ofiarą marketingu która uzyskała świadomość popełnionego błędu.
ja niestety nie mam tych trybów ale jest manual żeby się bawić
te tryby tematyczne nie piszę o nich po to żeby je używać tylko po prostu dziwi mnie że na nic się nie zdają
DamageMax [Usunięty]
Wysłany: Wto 07 Lip, 2009
W Panasie Fz28 tryby sie przydaja, przedewszystkim dla mnie sportowy (z 4 trybami do wyboru) - wygodniejszy od manuala do zdjec w ruchu.
Moim zdaniem warto poznac mozliwosci trybów czy tez z ang. tzw scenes bo spora czesc jest przydatna i sensowa przy spełnieniu scisle okreslonych przez producenta warunków.
Czesc z nich daje bardzo dobre efekty np fotografia otworkowa albo efekt piaskowy (wspaniale ziarno fotografi czarnobialej , bardzo klimatyczne). W Panasonicu FZ28 wiele trybów ma dodatkowe ustawienia, ale full manual to nigdy nie beda.. W koncu sa to tryby automatyczne..
W małpce, a nawet w pełnoklatkowych aparatach, w których przecież zakres wybieranych przysłon jest znacznie większy niż w małpce, używanie trybu M jest katorgą pozbawioną sensu, zwłaszcza jeśli nie jest wyświetlana "drabinka", a są takie aparaty, nawet lustrzanki, i jak ilość dostępnych przysłon ograniczona jest do f/8.
Daruj sobie w małpce używanie trybu M, bo to zawracanie głowy, za to naucz się porządnie posługiwać programami tematycznymi, bo to ma więcej sensu, i wbrew temu co stale powtarzasz, dadzą one szybciej lepsze efekty niż tryb M w małpkach.
te tryby tematyczne nie piszę o nich po to żeby je używać tylko po prostu dziwi mnie że na nic się nie zdają
Zaden program tematyczny, w zadnym aparacie, nie zastapi podstaw wiedzy fotograficznej i znajomosci aparatu. To ze nie wiesz jak czegos uzywac nie znaczy ze jest to do niczego...
Nie ma co podniecac sie trybem M w H10 - masz do wyboru 2 wartosci przyslony, ale nie mozna ustawic wlasnego balansu bieli...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9