Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Wto 07 Lip, 2009
Kompakt do 1200 zł
Autor Wiadomość
flash 
Początkujący

Wysłany: Wto 21 Lip, 2009   

qadest1 napisał/a:
czyli ja zrozumiałem, że matryca rejestruje obraz co drugim rzędem pikseli :) Więc zamiast użyć połowy matrycy na jej środku, rejestruje obraz co drugim rzędem, ale to nie zwiększa jego (piksela) rozmiaru! Na tej samej (fizycznej) wielkości matrycy orginalne 6 mpx i orginalne 12 mpx to jednak nie to samo...

Owszem, to samo można napisać o matrycy 10MPx 4/3 i 10MPx APSC lub DX ;)
Możesz mi podać model innego kompaktu, który ma niższy poziom szumów?

qadest1 napisał/a:
rozumiem, że możemy potraktować jako dobry żart ;)

Nie można tego porównać bezpośrednio do innych aparatów bo Fuji osiąga go na różnych ISO dla dwóch ekspozycji , ale proszę podaj mi ten model kompaktu który ma lepszy zakres tonalny skoro tak krytykujesz to Fuji ;)
Teraz piszemy o wyłącznie o konkretach więc czekam na konkretny kompakt który ma zdecydowaną przewagę w jakości obrazu nad 200EXR i porównywalną cenę.
Tak na marginesie to producenci często wprowadzają zmiany w aparatach cyfrowych dla żartu np. ISO 6400 w Olympusie SP-570UZ ;)

Reklama

Kuba Nowak 
Uczestnik

Wysłany: Sro 22 Lip, 2009   

Olać te kompakty!
Chyba poczekam na Fuji F 70 EXR, zapowiada się super, żeby tylko lepiej leżał w ręce niż F 200, bo jest za mały. :evil:
No i boję się ceny... :shock:

ZDZICHOOO 
Bywalec
ZDZICHOOO

Witam!
Nie ma idealnego kompaktu!
Polecam DMC-FZ28
Proponuję zrobić porównanie danych technicznych DMC-FZ28 i wyprodukowane kompakty w 2009r i ułożyć je jeden obok drugiego i zobaczcie co wyjdzie? A wszystko wyjdzie podobnie.
F 70 EXR będzie na początku drogi i też mu dołożą jakieś badziewie jedno albo kilka dla równowagi.
Kompakt poznaje się dopiero podczas długiej i żmudnej pracy z nim i w różnych warunkach otoczenia dopiero można oceniać.
Dobry kompakt jest lepszy od taniej lustrzanki
Koledzy za dużo Was jest teorii. Praktyka Panowie praktyka czyni cuda. :cool:
Pozdrawiam

flash 
Początkujący

ZDZICHOOO napisał/a:
... Praktyka Panowie praktyka czyni cuda.... :cool:
Pozdrawiam

Chyba "Praktica", ale żeby od razu cuda?? No niewiem... ;)

qadest1 
Rozmowny
Mały czarny Olek ;)

flash napisał/a:
podaj mi ten model kompaktu który ma lepszy zakres tonalny skoro tak krytykujesz to Fuji
Daleki jestem od krytyk ikompaktów/hybryd Fuji nadal uważam, że jak dotad najlepszy zakres tonalny ma S100fs a już Twoje porównanie typu 10 EV (czysty marketing) i przyrównanie tego zakresem tonalnym do APSC... :grin: Porównujesz matrycę wielkości dużego paznokcia na palcu do matrycy wielości średniego znaczka pocztowego (APSC) więc proszę ;) w dalszym ciagu uważam, że fizyki nie przeskoczysz ;) I nadal też sadzę, że najlepszym wyborem z pośród Fuji jest s100fs ;)

ZDZICHOOO 
Bywalec
ZDZICHOOO

Wysłany: Czw 23 Lip, 2009   

Witam Panowie!

flash- kolego masz problem ze zrozumieniem i znaczeniem podstawowych słów :"PRAKTYKA" a "PRAKTICA".

Cytat:
Koledzy za dużo Was jest teorii. Praktyka Panowie praktyka czyni cuda.

Wytłumaczę Ci - jeśli będziesz dużo ćwiczył w obsłudze z aparatem w różnych warunkach atmosferycznych i w pomieszczeniach to zdobędziesz umiejętność w posługiwaniu się kompaktem (inaczej mówiąc zdobędziesz praktykę w tym kierunku i będziesz najlepszy)
Trochę więcej własnej incjatywy.

qadest1
Cytat:
I nadal też sadzę, że najlepszym wyborem z pośród Fuji jest s100fs

Trochę mam wątpliwości bo znalazłem minusy w s100fs między innymi:

-niebieski przechodzi w kolor fioletowy
-krótko działający akumulator
-brak TTL lampy zewnętrznej
-cień osłony obiektywu - w dolnej części kadru przy wykonywaniu zdjęć lampą wbudowaną
-klapka z lcd nie umożliwia wygodnego zrobienia zdjęcia "z góry" np. trzymając aparat na wyprostowanych rękach ponad tłumem
-przy najkrótszej ogniskowej (28 mm) można natknąć się na aberrację chromatyczną w rogach i zniekształcenia geometrii,
-niezbyt przemyślany wizjer, który nie jest wysunięty przed linię tylniej ściany aparatu, a powoduje to m.in. odbijanie nosa na LCD
-dużo słabszy wizjer niż w innych aparatach
-cena za duża ok 2000zł

Nie czepiam się tylko podałem ww wady aparatu. (po to jest forum żeby sobie pomagać i wyjaśniać)
Powodzenia życzę miłego dnia

flash 
Początkujący

Witam.
Nie twierdzę, że F200EXR nie ma wad. Najważniejszymi są okrojony tryb manualny i za wysoka moim zdaniem cena.
Co do zakresu tonalnego. Napewno nie da się go wprost porównywać z innymi aparatami bo taki wynik to efekt cyfrowej obróbki zdjęcia. Nie zmienia to faktu, że ta obróbka jednak działa. Na Fotopolis twierdzą inaczej ale nie napisali na jakim ustawieniu DR zrobili to zdjęcie. Przy DR100% różnic nie będzie napewno. Wyraźna różnica pojawia się przy DR 800%.
W teście Dpreview widać wyraźnie, że ta funkcja jednak działa i pomijając fakt, że czasami Dpreview robi błędy w zakresie technik stosowanych w testach, to uważam, że jest nieporównywalnie bardziej wiarygodne niż Fotopolis.
Przykładem są fragmenty testu choćby F200EXR

"Tryb SN - Wysokie ISO / Minimalny szum
Poniżej prezentujemy fragmenty 1:1 zdjęć tablicy Gretaga wykonanych na trybie wysokiej czułości. Na pierwszy rzut oka różnica pod względem ilości szumu nie jest porażająca w porównaniu ze zdjęciami wykonanymi w standardowym trybie. Jeżeli dodamy do tego, że zdjęcie w trybie SN jest 2 x mniejsze to zaczynamy zastanawiać się nad celowością rozwiązania EXR. "

A za chwile na tej samej stronie :
"Jednak po głębszej analizie można dojśc do wniosku, że w trybie SN Fujifilm lepiej radzi sobie z szumem, a co za tym idzie nie potrzebujemy takiego odszumiania jak w trybie standardowym, co skutkuje lepszą jakością szczegółów. Jednym słowem jesteśmy w stanie zrobić zdjęcie z mniejszą rozdzielczością jednak o lepszej jakości. Dorze obrazuje to porówanie fragmentu zdjęcia zrobionego na obu trybach. Pomimo, że fragment z lewej strony jest 2 x większy to trudniej na mnim odczytać tytuły książek."

Nie twierdzę, że Fuji ma monopol na jakość zdjęć. Myślę tylko, że ich rozwiązania mają jednak na celu ich poprawienie choć efekty są czasem lepsze lub gorsze. Trzeba dać im szansę, a nóż wymyślą coś co kiedyś naprawdę zrewolucjonizuje rynek kompaktów ;)
Pozdrawiam.

[ Dodano: Czw 23 Lip, 2009 11:33 ]
ZDZICHOOO napisał/a:
Witam Panowie!

Wytłumaczę Ci - jeśli będziesz dużo ćwiczył w obsłudze z aparatem w różnych warunkach atmosferycznych i w pomieszczeniach to zdobędziesz umiejętność w posługiwaniu się kompaktem (inaczej mówiąc zdobędziesz praktykę w tym kierunku i będziesz najlepszy)
Trochę więcej własnej incjatywy.

Mam 35 lat i robię zdjęcia od 20, zaczynałem od smieny 8M, potem były Zenity E, ET, TTL, powiększalnik Krokus i ciemnia w łazience, cztery lata temu przeszedłem na cyfrówki, kombinuję ze światłem, ekspozycją, perspektywą. Robię plenery, imprezy, portrety, próbowałem makro... Chyba jakiś wyjątkowo tępy jestem ;)
ZDZICHOOO napisał/a:
Trochę mam wątpliwości bo znalazłem minusy w s100fs między innymi:
-niebieski przechodzi w kolor fioletowy

To prawda, ale każde fuji tak ma. Takie odwzorowanie kolorów i już.
ZDZICHOOO napisał/a:
-krótko działający akumulator

Owszem, mniej wydajny niż mógłby być ale można z tym spokojnie żyć. Tym bardziej, że prawie każdy kupuje zapasowy.
ZDZICHOOO napisał/a:
-brak TTL lampy zewnętrznej

Szczerze mówiąc to niewiele hybryd ma gorącą stopkę. Fuji ją ma więc to zaleta. Lampa która ma możliwość pracy w TTL i przyzwoitą liczbę przewodnią kosztuje niewiele mniej niż ten aparat. Można natomiast dokupić np. Nikonowską SB 80 która jest moim zdaniem rewelacyjna lub Cullmanna DC 42 z którymi fuji świetnie współpracuje w trybie automatyki przysłony. Zwłaszcza z SB80. A cena? Używany DC 42 - 300zł, SB80 - 600zł. Gorąco polecam.
ZDZICHOOO napisał/a:
-cień osłony obiektywu - w dolnej części kadru przy wykonywaniu zdjęć lampą wbudowaną

Patrz wyżej, lub kadruj zdjęcia od ogniskowej 35.
ZDZICHOOO napisał/a:
-klapka z lcd nie umożliwia wygodnego zrobienia zdjęcia "z góry" np. trzymając aparat na wyprostowanych rękach ponad tłumem

Niektóre hybrydy wcale nie mają uchylnego LCD więc nie jest to taka wielka wada. Poza tym, można aparat trzymać delikatnie z przodu i problem znika.
ZDZICHOOO napisał/a:
-przy najkrótszej ogniskowej (28 mm) można natknąć się na aberrację chromatyczną w rogach i zniekształcenia geometrii,

Tu się z Tobą zgadzam ale taki jest koszt dużego zakresu ogniskowych.
ZDZICHOOO napisał/a:
-niezbyt przemyślany wizjer, który nie jest wysunięty przed linię tylniej ściany aparatu, a powoduje to m.in. odbijanie nosa na LCD
-dużo słabszy wizjer niż w innych aparatach

Chyba sam przyznasz, że nie jest to wada dyskwalifikująca aparat. Z moim nosem używając nawet Nikona D300 żeby nie zostawiać śladów na LCD musiałbym robić zdjęcia patrząc od strony obiektywu :)
ZDZICHOOO napisał/a:
-cena za duża ok 2000zł

Fakt, mógłby być trochę tańszy. Mam nadzieję, że po wprowadzeniu na rynek S200 cena S100 wyraźnie spadnie.
All in all, nie zmienia to faktu, że pomimo wielu wad S100fs jest jedną z najlepszych hybryd na rynku i da się nim robić udane zdjęcia. Najważniejszą wadą dla której zrezygnowałbym z zakupu są wady obiektywu. Tutaj Fuji powinno brać przykład z firmy która niestety nie cieszy się uznaniem na Optyczne a wypuściła kiedyś aparat o nazwie R1.
Tam obiektyw był świetny bo zakres ogniskowych był przemyślany pod kątem najlepszej jakości zdjęć.

Również życzę miłego dnia i proszę się nie oburzać na niektóre moje posty mające na celu wprowadzenie trochę rozluźnienia kiedy już "walka idzie na noże" ;)

ZDZICHOOO 
Bywalec
ZDZICHOOO

Nikt się nie obraża i nikt nie myśli o walce na noże.
Mam w domu także zabytek "Smienę 2" (która jeszcze robi zdjęcia)
Po prostu chciałem wydobyć od Was informacji ale z waszych obserwacji i z własnego zaobserwowanego podwórka ( udało się połowicznie bo zaledwie kilku udało się w ciągnąć w dyskusję na argumenty.) Zrobiliśmy niezły przegląd. (Może inni też coś zrozumieli)
Jeśli chodzi o s100fs to faktycznie zgadzam się słaby obiektyw (zawsze coś zawalą w tym i w każdym innym)
Poczekam na test jeszcze F200EXR.
Szukam kompaktu (kompromisu pomiędzy mniejszymi a większymi wadami)
Cześć! Dzięki!

mafu 
Nowy

Wysłany: Pią 04 Wrz, 2009   

no i

tomcod 
Nowy

Wysłany: Sro 30 Wrz, 2009   

Witam.
Możesz coś powiedziec jak spisuje się nabytek. Mam zamiar kupić tego Fuji, ale jeszcze sie waham między nim, a Panasonikiem FX60 lub ZX1.
Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu