Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ostatecznie stanie chyba na Manfrotto 055CXPRO4, najbardziej odpowiada mi rozmiarowo... Z głowicą zamknę się w 2kg masy i 8kg nośności przy $730 (z taxem)... Myślicie, że to dobry pomysł? Jest szansa kupić ten zestaw taniej w PL? Ewentualnie coś porównywalnego jakościowo?
Nie sądze aby Giottos było dużo lepsze jakościowo,więc imho wybór dobry... pewnie przejrzałeś specyfikacje modeli obu firm i jeśli ten Ci odpowiada,to będziesz zadowolony.
U nas taki zestaw kształtuje się w przedziale 2700-2900,więc po podzieleniu przez 3,1zł. wychodzi znacznie drożej ($870-$935) .
( 730$) Za takie pieniądze to wybrałem Gitzo GT 2531 ,wprawdzie szukałem czegoś do max 8 kg ale po kalkulacjach a kalkilowałem dużo i długo wybrałem ten model .
Były lżejsze 200 gram i krótsze o jakieś 10 cm jednak nie była to aż taka róznica aby zrezygnować z dodatkowych 4 kg
R.Roobs, tylko, że same nogi kosztują wtedy u mnie $650 (z taxem) i wciąż nie mają łamanej kolumny + są 10cm dłuższe po złożeniu... Choć oczywiście prawie 300 g różnicy też robi swoje i to uzasadnia wyższą cenę, chociaż nie aż o tyle wyższą... Chyba jednak przeboleje tę różnicę nośności na rzecz większej funkcjonalności 055CXPRO3... 8kg nośności to i tak znacznie więcej niż będę zapinał na te nogi - biorę raczej na zapas, żeby nie mieć problemów ze stabilnością przy wychylonej kolumnie itp...
P.S. Zaczynam nawet myśleć, że te 8 kg, to gruba przesada aparat z gripem akumulatorami i najcięższym szkłem jakie będę do niego podpinał, to nie więcej, niż 3 kg... Jest sens kupować wobec tego cokolwiek powyżej 5 kg nośności? Czy te dane podawane są mocno na wyrost - np. przy złożonych nogach?
ale jaad tak jak wcześniej zauważyłeś liczy się stabilność, jak podpinasz sprzęt za kilka tysiów to "lepiej dmuchać na zimne" i na pewno nośność będzie miała znaczenie w plenerze przy wietrze
i jesli np.podpinasz pod kolumne swoj plecak,zeby zwiekszyc stabilnosc,to masa zwieksza sie ok.dwukrotnie(nie kazdy to robi,ale jest taka opcja,np.przy wietrznej pogodzie)
Nie no fakt, macie rację oczywiście... Z kolei głowica o nośności 10kg nie wydaje mi się przesadą, bo wolę mieć 100% pewności, że przy wychyleniach będzie trzymać, a do tego po prostu zachorowałem na ten model odkąd chwilę się nim pobawiłem...
...sam jeszcze tego do końca nie rozgryzłem ale ...nośność statywu to jedno a ...dwa że np udźwig do 12 kg a tele zalecane 200mm w drodze wyjątku max 300mm
Chciałem nabyć coś bardziej filigranowego ale nic nie mogłem sensownie dopasować.
Nie chcąc eksperymentować wybrałem większy statyw , może nie jest tak mobilny ale mogę na niego liczyć i wiem .że kasy nie wywaliłem w błoto
Mieć coś co jest naprawdę bardzo dobre,swobodnie na duszy .
R.Roobs, nie zawahałbym się postawić 600mm na "Twoje nogi" ,ważna staje się tu w takim przypadku solidna głowica .
........ no i nie zostaw go gdzieś pod drzewem
Jaad nie powiedziałeś na czym Ci zależy przy statywie. Jeżeli nie potrzebujesz ogromnej nośności i dużej wysokości to może 190CXPro3. Jeżeli będziesz używał cięższego sprzętu i chcesz mieć dobrą stabilność to 055 ale 3 sekcyjny, czwórki to już nie to. Jest lżejszy niż 055 tylko nośność do 5kg. Giottosa nigdy nie testowałem ale z tego co widzę to mimo iż jest w całości z węgla to niektóre modele odpowiadające Manfrotto są od nich cięższe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10