Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
ja uzywam super takumary(50/1.4 i 55/1.8) + makinon 135/2.8 i oprocz tego ostatniego nie mam zadnych problemow z ostrzeniem uzywajac oryginalnej matowki canona 40D
makinon nie ostrzy do nieskonczonosci
ale i tak planuje kupienie matowki zastepczej z :
http://www.focusingscreen.com/index.php
pelen wypas
Ja nauczony złym doświadczeniem niczego juz nie ściągnę sobie z Chin. Jak matówka to tylko haoda albo katzeye. A jak manuale to tylko z Pentaxem
komor, no właśnie z ghostem jest tak, że nigdy nie wiem o czym pisze. Niby gość z kkm, a biega z D80. O MinoNikOlymAgfIsk nie wspomnę
komor napisał/a:
Kris używa Canona, chociaż go szczerze nie lubi.
No właśnie kris pisze często jak jakiś nikoniarz. Aż żal go słuchać kiedy narzeka na jedyny, słuszny System
Swoją drogą te informacje powinny być zawarte w regulaminie forum, który trzeba zaakceptować przy rejestracji. Lista najaktywniejszych użytkowników wraz z posiadanym sprzętem. Wtedy może ktoś z zewnątrz nas zrozumie
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Nie 26 Lip, 2009
komor,
nie mam... niestety
nie doczytałem..
edmun,
coś taki drażliwy
pomylic sie nie mozna
[ Dodano: Nie 26 Lip, 2009 18:38 ] Monastor,
a tobie "romans" z a900 rzucił "cień" na świetlistą drogę...?
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pon 27 Lip, 2009
oracle napisał/a:
np świetny jupiter 85/2
z tą świetnością mydlanego i niesamowicie (jak na jakość obrazka) wysoką cenę (już 300-400zł ) bardziej opłaca się kupić zagrzybiałego N85/2 + przejściówka O Samyangu nie wspominając..
czy warto używać starych obiektywów z lustrzanek analogowych ?
Nie w każdym przypadku, ale niekiedy warto.
Czasem dla frajdy używania mf i małe wycieczkowe rozmiary obiektywu podpinam ok 30 letniego Nikkora 28 f/2.8 AI. http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/ai2828a.jpg
Obraz jest moim zdaniem nie gorszy niż z 24 f/2.8 AF i lepszy niż z 28 f2.8 AF.
A pancerna budowa tego szkiełka - bezcenna
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 29 Lip, 2009
oracle, skoro sprzedałeś, to znaczyć tylko może, że coś Ci w nim nie odpowiadało Po za tym można za 300-400zl kupić zagrzybioną mamiye 80/1.9, która będzie dawać lepszy obrazek w całym zakresie przesłon.
no patrzcie Państwo... 30cm? 1m? fajnie...
To ja zabiorę s5 i Pentacona 200/4 na spacer i zaraz dopiszę edita...
[ Dodano: Sro 29 Lip, 2009 23:52 ]
Edyta:
Nie wiem, czy to wina tego egzemplarza szkła, czy przejściówki (wątpliwe), ale ostrość i CA są zdecydowanie niezadowalające.
Odległość 11m. Z 17m też było ostro. Pewnie da się i więcej. Nie było czasu sprawdzić.
Przy 17m miałem wskaźnik ostrości pomiędzy 25 i 50m. Czyli przesunięta płaszczyzna ostrości. Ustawiałem (z braku lepszego sposobu), trochę na oko (ksiądz w szpitalu umarł), trochę po potwierdzeniu ostrości z aparatu.
Pytanie: czy jest możliwe przerobienie obiektywu M42, żeby ostrzył na nieskończoność z Nikonem?
Wysłany: Czw 03 Wrz, 2009
Niektóre obiektywy M42 można zastosować w Nikonie bez przerabiania, np. Tair 300S od Fotosnajpera właściwie ma uniwersalną oprawę, odkręcasz pierścień M42 i zakładasz przejściówkę do Nikona. Ostrzy do nieskończoności.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10