Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Tani tele do a700. Tamron czy Sigma?
Autor Wiadomość
lotr15 
Rozmowny

Wysłany: Pią 07 Sie, 2009   

No to teraz trochę mnie "zbiłeś z tropu" ze tak powiem :razz: Na aukcji pisze że gwarancja do grudnia jest. Często uszkadza się silnik AF?

Reklama

zug
[Usunięty]

lotr15 napisał/a:
Często uszkadza się silnik AF?

reguły nie ma, zależy jak była użytkowana patrząc na to że sigma ma dwuletnią gwarancję to obiektyw
ma ponad półtora roku to nie myślę że leżała w pudelku przez ten czas
i jeszcze ktoś chce za nią 200zł mniej niż za nową :???:
szukaj dalej :wink:

lotr15 
Rozmowny

No to problem rozwiązany. Pisałem z sprzedającym, zapytałem się czy jest sprawny silnik AF, a on powiedział, że takowego nie ma :neutral: No trudno. Ten obiektyw ma http://www.e-fotojoker.pl...apo-macro-sony/ silniczek AF, prawda?

MC 
Temu Panu już podziękujemy

lotr15, obawiam sie, ze prawdopodobnie sie niedogadaliscie. Ten obiektyw z mocowaniem Sony nie ma wcale silniczka AF.
Z tej prostej przyczyny, ze go nie potrzebuje.
Ostatnio zmieniony przez MC Pią 07 Sie, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

lotr15 
Rozmowny

Aha, moja wina, źle zrozumiałem.

[ Dodano: Sob 08 Sie, 2009 16:04 ]
Zdecydowałem. Ja jakoś wolę mieć nowe, a 200zł to nie jest aż tak duża różnica jak za 1,5 roczny obiektyw. W poniedziałek idę do Fotojokera i kupie 70-300 APO. Chyba będę zadowolony. Mam jeszcze 2 pytania:
1. Czy warto za jakiś czas kupić Raynox'a DCR-250?
2. Jeżeli w FJ będzie tylko model z wystawy to brać go, czy zamówić?
Pozdrawiam

zug
[Usunięty]

Wysłany: Sob 08 Sie, 2009   

lotr15 napisał/a:
1. Czy warto za jakiś czas kupić Raynox'a DCR-250?

może za jakiś czas :wink: sigma ma funkcję makro osiąga skalę odwzorowania 1:2 to na razie Ci powinno wystarczyć, mi wystarczyło (do czasu :wink: )
pieniążki na raynoxa odłożył bym do świnki na szkiełko makro :wink:
jak widzę masz zamiar przechodzić etapy tak jak jak,była sigma, był raynox a skończyło się w temacie makro na 100 macro :razz:
co do 2 do musisz już sam ocenić, myslę że bedą mieli na stanie w sklepie a jak nie to myślę że te kilka dni będziesz w stanie wytrzymać :wink:

lotr15 
Rozmowny

Jak kupowałem a700, to najpierw byłem w FJ w wodzisławiu, ale byłą alpha tylko z wystawy, a jeszcze jakiś gość ją oglądał się nią "bawił". Ja podziękowałem i pojechałem do innego ok 20km od domu i kupiłem nową z zaplecza przyniesioną :razz: Czyli na razie sobie Raynox'a daruje, tym bardziej, że Sigma ma tryb macro i skalę 1:2, więc na początek chyba wystarczająco :grin: A jak już będę miał te 250zł na Raynox'a to kupić, czy odłożyć na 50mmf/1,4, bo do najtańszych też nie należy :mrgreen:
Pozdrawiam

zug
[Usunięty]

lotr15 napisał/a:
A jak już będę miał te 250zł na Raynox'a to kupić, czy odłożyć na 50mmf/1,4

będziesz miał już sigmę to odpowiedź sama przyjdzie :wink:

lotr15 
Rozmowny

Ok, no to w poniedziałek po pierwsze tele :wink: A tak poza tematem 50mmf/1,4 to dobry obiektyw? :razz:
Ostatnio zmieniony przez lotr15 Sob 08 Sie, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

zug
[Usunięty]

lotr15 napisał/a:
A tak poza tematem 50mmf/1,4 to dobry obiektyw?

nie wiem czy dobry :wink: ale planuje zakup :cool: :razz:

Sunders 

lotr15 napisał/a:
50mmf/1,4 to dobry obiektyw?

Tak :smile:

lotr15 
Rozmowny

Jak kupie filtry, dodatkowy akumulator i nazbieram odpowiednią ilość funduszy to będę się zastanawiał nad stałoogniskowym, szerokim kątem no i zamiennikiem kita :razz: Doszedłem do wniosku, że fotografia to studnia bez dna, no ale w coś trzeba inwestować :mrgreen: Jak kupię Sigmę to dam znać.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc po raz kolejny :wink:

MC 

Jesli chodzi o Sony 50/1.4 to chyba moge sie wypowiedziec.
Przesiadlem sie na niego z Minolty 50/1.7 i jestem bardzo zadowolony. Solidnie zbudowany, a przy tym niewielki. Na pelnej dziurze jest przyjemne portretowe mydelko. Pozniej jest juz ostro i bardzo ostro.
Najwieksza wada w sumie moze byc tylko CA na duzej dziurze, ale da sie z tym zyc, ewentualnie korekta w PSie czy czyms takim.
Przy okazji dodam, ze ten obiektyw swietnie sie dogaduje z Raynoxem... :oops:

Sunders 

MC napisał/a:
Przy okazji dodam, ze ten obiektyw swietnie sie dogaduje z Raynoxem...

Co można spawdzić w wątku "fotografia makro" :smile:

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

mimo wszystko raynox to nie jest duży wydatek, ja go mam i jestem zadowolony :smile:
polecam go Tobie

Odpowiedz do tematu