Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
No to z tego co piszecie wychodzi mi na to, że Sigma niby lepsza od Nikkora 18-105VR, bo jaśniejsza (wieczorem i w ogóle) i ma makro i ostrzy już od 20 cm podobno. Ale Nikkor z kolei ma VR (przy ogniskowej 100, to już się może przydaje?) i jest super uniwersalny dzięki dużemu zooomoooowi. Na spacerek Nikkor wydaje mi się strzałem w 10. I dobre opinie o nim słyszałem. I... Problem jest taki, że się dopiero uczę
marekcmarecki, oba obiektywy są dobre. Trzeba sobie tylko odpowiedzieć na pytanie: czy bardziej zależy Ci na jasności, makro i solidności wykoania sigmy, czy bardziej na VR i zakresie ogniskowych nikkora. Jeśli potrafisz bez problemu udzielić odpowiedzi na to pytanie, to na pewno dokonasz dobrego wyboru
z tą jasnością, nie przesadzajmy, różnica jest poniżej 1EV
inną wersją jest zadowolenie się słabszym makro i uniwersalnym zoomikiem w postaci 1770 i odpuszczenie 18105.
właśnie na zlocie zdziwiłem się że obiektywem można wejść w pajączka minimalna odległość ostrzenia jest boska
Czy na pewno "boska" ?
Minimalna odległość ostrzenia dla Sigmy 17-70, to tylko 20 cm (liczymy oczywiście od powierzchni matrycy aparatu). Ale aby uzyskać maksymalne, katalogowe odwzorowanie 1:2,3 (dla 70mm ogniskowej), od przedniej soczewki pozostaje nam nieco ponad 1 cm. To niestety nie jest dobra cecha obiektywu makro.
N18105 kosztuje jako używka ok 850zł, a S1770 1050zł. Spodobała mi się ta sigma, bo ładnie wygląda i chciałbym mieć jakiś jaśniejszy od 3,5. Na jasności bardziej mi w sumie zależy. Makro w tym obiektywie traktuję jako miły dodatek. Sigmę tą widziałem niedawno u gościa na aparacie, ale w rękach jeszcze nie miałem. Chyba się odważę i kupię po prostu jeden i drugi i w praniu wyjdzie. W ostateczności jeden z nich spróbuję odsprzedać, może dużo nie stracę . Po tym co napisaliście skłaniam się bardziej w kierunku N18105, do tego jakieś jaśniejsze szkło do pomieszczeń i wieczornych zdjęć rodzinnych ale z zoomem. Nie koniecznie S1770. No i wtedy do makro jakaś stałka może:
ghost napisał/a:
jak chcesz się bawić w makro na serio, zostaw 17-70 w spokoju
T90, S105.
[ Dodano: Pon 07 Wrz, 2009 21:47 ]
No i mam wreszcie S 1770! 790zł kosztowała , idealna, chociaż kupiona jako używana. Kupiłem od razu filtr UV HOYA HMC. Świetny obiektyw za małą kasę. I tyle.
Kupiłem też N18105 i ten całkiem nowy za 800zł i też zaraz nakręciłem na niego HOYA HMC. Mimo, że nowy, to mam z nim problem taki, że juz na drugi dzień złapał pyłek na drugiej od przodu soczewce. W ogóle podczas kręcenia zoomem działa jak pompa ssąco tłocząca. Pytanie jest takie:
można taki obiektyw jakoś oddać do odpylenia? Jak na drugi dzień wciągnął pyłek (wcześniej na pewno go tam nie było), to za pół roku będzie ich tam całe stado!
I żeby nie zaśmiecać forum:
Te 2 filtry HOYA HMC, które kupiłem różnią się od siebie tym, że jeden jest UV(0), a drugi UV(N) Czy wie ktoś co to oznacza? To"0" i "N" w nawiasach? Nie zwróciłem na to uwagi przy zakupie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9