Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Czyli 50tka będzie jak znalazł kiedy za rok wrócę do Stambułu i zagłębię się we wszystkie te meczety, kościoły, muzea, pałace...
nigdy do tego nie będzie dobry! , a przynajmniej nie jedyny szczególnie na aps-c.
przeczytaj post piotrmkg, , który podobnie jak ja poleca ci t&s!
do amatorskiego fotografowania archtektury i tak będziesz potrezbował szerokiego kąta i nic zazwyczaj nie poradzisz, chyba , że będziesz miał bardzo dużo miejsca z "przodu" , co raczej w miastach takich jak istambul rzadko się bedzie zdarzać.....
podstawą jest statyw, chyba ,że będą cię interesować płaskorzeźby na budynkach, a nie same budynki. GO musisz mieć i to ,że będziesz miał jasny obiektyw (f1.8) nic ci nie da!
poczytaj po prostu na ten temat i po "ptokach"
do tego co zamierzasz to ja bym spokojnie zapomniał o "super obiektywach" , nabył kita i zainwestował w lekki, acz wytrzymały statyw, żeby zdjęcia wychodziły jak trzeba, a tobie chciało sie go nosić!
koniec kropka!
przy takim podejściu przywieziesz z wycieczki kupe fajnych zdjęć...
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Nie 16 Sie, 2009
krisv740 napisał/a:
podobnie jak ja poleca ci t&s!
krisv740 napisał/a:
ja bym spokojnie zapomniał o "super obiektywach" , nabył kita
No to Krisv się określ, bo najpierw piszesz o szkłach za 10 tyś, a zaraz potem o kitach dziesięć razy tańszych Założyciel wątku wspominał, że nie ma sporej kasy. Propozycja Piotera jest ok, ale nie z takim budżetem
krisv740 [Usunięty]
Ruslan,
ło co cię biega lebiego?
joch pisał coby jak chce profesjonalnie to se t & s zanabył.
a 50 do architektury to ni pies ni wydra... - chyba,że jak napisałem ma dużo miejsca z przodu.
kolega pisze w miarę normalnie w tym poście do czego mu ten nabytek, więc ja stawiam na kita, lub później na 17-40 ....
w t & s na pewno nie będzie się pchał. a do kita na dobry początek dobry lekki statyw i już....
skasowany [Usunięty]
krisv740, widzę, że znowu za dużo czasu spędziłeś za kierownicą i nie rozumiesz co sam piszesz Chodźmy lepiej do naszego pudła
Do architektury nie potrzeba szkla TS-E. Wystarczy szklo z samym shiftem - a wtedy opcji jest o wiele wiecej i wcale nie tak drogich.
Jozafat [Usunięty]
Jeee! Coś się dzieje. Nieważne jaki obiektyw, nieważne porady, ważne są spory! Jest szatan, jest zabawa! Dają tu jakieś punkty do szacunu jak się ma dużo postów w temacie?
A tak poważnie. Wierzę, że te cacka za 11 czy 5 tysiaków strasznie by mnie ucieszyły ale najpierw wolę spłacić auto i kupić sobie mieszkanie . Taki ze mnie konserwatysta.
Co do statywu, to wybaczcie lamerskie pytanie ale rozumiem, że on się przyda do zdjęć nocnych i ewentualnie ciemnych wnętrz? Co do wnętrz to w tym roku raczej odpuszczę sobie bo bardziej zależy mi na poznaniu topografii miasta niż dokładnym zwiedzaniu (pamiętam Ruslanie o notatkach cały czas).
Myślę, że realne wydaje się do przyszłego roku nabycie albo Sigmy 10-20 albo właśnie Canona 17-40. Rozumiem, że obydwa są dla moich celów dobre a wybór między nimi zależał będzie od dalszego węszenia na ich temat i w mniejszym stopniu od funduszy (w mniejszym bo różnice w cenie nie są jak widzę powalające). A jak za rok będę obrzydliwie bogaty to i tak nie kupię TSa a coś do wnętrz i rozumiem, ze Tokina 11-16 da radę . Uffff.
krisv740 [Usunięty]
Jozafat napisał/a:
ale rozumiem, że on się przyda do zdjęć nocnych i ewentualnie ciemnych wnętrz
nie !
przyda ci się w słoneczny dzień do dobrego zabezpieczenia aparatu i uzyskania właściwej głębi ostrości!
dodatkowo wymusi zastanowienie się nad kadrem i zapewni "poziom" - aby później nie "gimnastykować się" w programie do obróbki zdjęcia!
Jozafat,
a co do sporów, to spokojnie - z Ruslanem zawsze tak jest
Jozafat [Usunięty]
Panie Złoty! Ja tam chodzić i zwiedzać muszę a nie stragany rozkładać! No i Ruslan Ci zaraz wytłumaczy, że 6 dni na Stambuł to takie minimalne minimum .
Statyw jakiś mam (robiłem kiedyś zdjęcia nocne). A z programów do obróbki zdjęć nie korzystam. Chłostam się oglądając to co narobiłem . Ale poradę wezmę do serca.
skasowany [Usunięty]
krisv740 napisał/a:
Jozafat, a co do sporów, to spokojnie - z Ruslanem zawsze tak jest
Jozefat, a co do sporów, to spokojnie - z krisv740-tym zawsze tak jest
Statyw jest obowiązkowy Tylko jak już będziesz z nim spacerować, to po przybyciu do celu nie rozkładaj najpierw statywu, bo wtedy często nie chce się chodzić dalej z rozłożonym. To co najpierw powinieneś zrobić, to rozejrzeć się, włączyć wyobraźnię i poszukać najlepszej miejscówki i dopiero na końcu na wybranej już miejscówce rozłożyć się ze sprzętem
Nawet w słoneczny dzień może się zdarzyć, że w mocnym cieniu z ręki dobrego zdjęcia nie zrobisz chcąc zachować jakąś przyzwoitą głębię ostrości
Jozafat [Usunięty]
Ruslan, jw. Jestem tak amatorski, że nie pomyślałem o statywie. Ale skoro tak prawicie to biorę pod rozwagę.
skasowany [Usunięty]
Jozafat, kończymy o statywie, bo wątek nie o tym traktuje Masz możliwość bierz, nie masz, też jakoś podołasz Ja częściej żałuję, że nie wziąłem, niż że wziąłem To by było na tyle
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10