Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
W jaki sposób sprawdzić Tamrona SP AF 17-50 mm f/2.8 ?
Autor Wiadomość
MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 19 Sie, 2009   

Napisze ponownie:
- jesli zamawiasz z dostawa do domu, to mozesz oddac bez podania przyczyny w ciagu 10 dni
- jesli kupujesz/odbierasz osobiscie w sklepie - nie mozesz oddac (no, chyba ze sprzedawca zrobi uprzejmosc i przyjmie)
Mam nadzieje, ze juz nie bedzie wiecej nieporozumien.

Reklama

rybkowski73 
Bywalec

Wysłany: Sro 19 Sie, 2009   

KarlKuk, Miałem problem podobny do Twojego.Kupiłem i nie ostrzył w punkt,ale przyjęli do sklepu i wymienili na nowy,który już sprawdziłem porządnie.Miła pani wraz ze mną sprawdziła zdjęcia w komputerze.Zobacz tutaj: http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#119556
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Sro 19 Sie, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

oracle 
Maniak

Wysłany: Czw 20 Sie, 2009   

Wydaje mi się, że to nie ma znaczenia czy kupujesz przez internet czy osobiście.
Zapytam dokładnie znajemego który prowadzi sklep komputerowy.

Zresztą jest coś takiego jak rękojmia. Nie pasuje do naszego body - jest niezgodny z umową bo nie jest w pełni sprawny.

Jestem pewien na 99%, że da się sprawdzić w domu z którymś z powyżych sposobów. Zawsze można zapytać sprzedawce czy da nam taką możliwość. Po prostu mówimy że nie mamy czasu na sprawdzanie i czy jest szansa sprawdzić w domu. Jeśli trafia w punkt to zostawiamy jeśli nie to mówimy sprzedawcy jak jest, pokazujemy zdjęcią jako dowód (np FF czy BF) i chcemy kolejną sztuke.

SlawGaw 
Optyczny

Wysłany: Czw 20 Sie, 2009   

oracle, ja i MC piszemy jakie jest prawo w Polsce, a jak ty się dogadasz w sklepie to już zasługa twojego daru negocjacji, a gadane to nie każdy musi mieć.

oracle 
Maniak

Wysłany: Pią 21 Sie, 2009   

Ja też mówie o prawie w polsce, rękojmia obowiązuje zawsze. Zresztą dowiem się dokładnie znajomego to napiszę.

SlawGaw 
Optyczny

Wysłany: Pią 21 Sie, 2009   

ale rękojmia nie ma nic wspólnego z
oracle napisał/a:
można go zwrócić bez podania przyczyny

Rękojmia to taki inny rodzaj gwarancji, gwarancji dawanej przez sprzedawce, jeśli towar się zepsuł zanosisz do sprzedawcy a on oddaje tobie kasę, naprawia, daje nowy w pełni sprawny, jednak musisz podać przyczynę i to udowodnić. Rękojmia najczęściej trwa rok. Tym samym nie ma nic wspólnego z odstąpieniem od umowy kupna bez podania przyczyny w ciągu 10 dni od otrzymania towaru, możliwym w sprzedaży wysyłkowej.

Przykład
Wracasz ze sklepu do domu z nowym obiektywem, sprawdzasz go sobie okazuje się że ma BF, zanosisz do sprzedawcy a on mówi że BF nie jest z winy obiektywu tylko twojego body i nie uwzględnia twojej reklamacji, jeśli nadal chcesz oddać obiektyw to musisz sam się postarać o ekspertyzę która udowodni że ty masz rację.

zug
[Usunięty]

Wysłany: Sob 22 Sie, 2009   

Trzeba badać kupowany towar już przy zawarciu umowy :???:

NET_WORLD 
Początkujący
net_world

Wysłany: Sob 05 Wrz, 2009   

Witam!!!

Mam prośbę czy mógłby ktos spojrzec fachowym okiem jak wygląda ostrość w moim Tamronie SP AF 17-50 mm f2.8? Czy należy go wysyłać do kalibracji? Wszelkie uwagi mile widziane.

Link: http://networld.fotosik.pl/albumy/681957.html

a przy okazji jeszcze obiektyw Sony DT 16-105 mm f3.5-5.6

Link: http://networld.fotosik.pl/albumy/681991.html

WIELKIE DZIĘKI !!! :grin: :grin: :grin:

MasterB 
Maniak

NET_WORLD,
Tamron wygląda ok... Ale patrzę swoim okiem, a nie fachowym ;)

NET_WORLD 
Początkujący
net_world

MasterB napisał/a:
NET_WORLD,
Tamron wygląda ok... Ale patrzę swoim okiem, a nie fachowym ;)

Mi trochę tak jakby wkradał się BackFocus (BF), ale ja też patrzę tylko swoim okiem a nie fachowym, więc liczę, że może ktoś zerknie na ten test kto się zna na tym :roll:

Sejthan 
Bywalec
Mhroczny

Jak dla mnie nie ma źle :) Widzę, że obiektywy (w stopce) już posiadasz i pewnie wiesz jakie zdjęcia wychodzą i czy AF ma problemy.

Kto to pisał, żeby focić coś więcej niż tablice? :mrgreen: Bo zaraz będzie trzeba założyć dział "Fotografia Tabic 2009" :lol: :razz:

oracle 
Maniak

Wysłany: Nie 06 Wrz, 2009   

NET_WORLD: Na moje oko ideał. Po prostu widać, że minus 20mm jest tak samo rozmazane jak plus 20mm.

h.s.
Rozmowny

GO nie powinna być równa w obie strony, w stronę obiektywu obejmować 1/3 zakresu i 2/3 w głąb obrazu

mszczyrek 
Entuzjasta

h.s. ma racje. Co do ostrosci na podstawie tego obrazka nie da sie wypowiedziec. Poza tym widac wyrazne wyostrzanie. Ale wydaje sie ze zle nie jest, mozna uzywac. Praktyczna rada - AF lepij sprawdzac na "długim" koncu zakresu ogniskowych. A w Sigmach jeszcze dla 2 roznych odległości ostrzenia:)

dr11 
Optyczny

Prosta metoda na sprawdzenie AF obiektywow dla uzytkownikow aparatow z LV i fazowym pomiarem ostrosci (na przykladzie Canona 40D - dla innych podobnie).

Potrzebny aparat, obiektyw i statyw.
Aparat przygotowujemy tak, zeby LV sie wlaczal i podczas podgladu bylo mozliwe ustawianie ostrosci za pomoca ukladu detekcji fazy (aparat opuszcza na czas ostrzenia lustro - przycisk AF-ON).
Ustawiamy zestaw na statywie, wlaczamy AF w obiektywie, w puszce centralne pole AF, szukamy jakiegos w miare kontrastowego obiektu w okolicy. Wlaczamy LV, obiekt ustawiamy w centrum kadru, wlaczamy przyblizenie 10x. Za pomoca AF-ON ustawiamy ostrosc. Po tej akcji przelaczamy obiektyw na MF (dla tych obiektywow co nie maja mozliwosci przeostrzania na AF) i ruszajac delikatnie pierscieniem ostrosci sprawdzamy, czy przy cofnieciu/oddaleniu plaszczyzny ogniskowania obraz staje sie ostrzejszy. Wykonujemy to parokrotnie dla wybranego obiektu, za kazdym razem przeostrzajac recznie obiektyw przed kolejnym wlaczeniem AF (moze byc raz do odleglosci min., raz do oo). Sprawdzamy,czy nie wystepuje stala tendencja, bledy typu - raz w te, raz wewte pomijamy. Mozemy zmienic obiekt na blizszy/dalszy, mozemy pozniej sprawdzic dla innej ogniskowej.
Uwaga: System AF moze (ale nie musi) wykazywac blad pomiaru dla swiatla sztucznego - zarowki a w szczegolnosci swietlowki, dla swiatla dziennego moze byc wtedy OK. Dlatego polecam powtorzyc 'badanie' dla roznego oswietlenia.

Odpowiedz do tematu