Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Do rozważań dołączyłbym Pentaxa K20D lub K10D. Wspaniała ergonomia,podstawowe
funkcje umieszczone na korpusie(a nie w menu),możliwość zakupu starszego typu obiektywów,magnezowy korpus,uszczelki. To wszystko daje Pentaxowi przewagę nad konkurencją.
Do rozważań dołączyłbym Pentaxa K20D lub K10D. Wspaniała ergonomia,podstawowe
funkcje umieszczone na korpusie(a nie w menu),możliwość zakupu starszego typu obiektywów,magnezowy korpus,uszczelki. To wszystko daje Pentaxowi przewagę nad konkurencją.
Gdybyz jeszcze ten sensor byl lepszy... Ta przewaga bylaby realna. A tak, to wolalbym nawet tandetnego 500d.
grzybson88,
jeżeli myślisz poważniej o fotografii, kup coś na dłużej, nie koniecznie nowego.
Canon 40D jest bardzo fajnym aparatem, solidna obudowa, niezła dość niskoszumna matryca, migawka 30-1/8000s więc zrobisz zdjęcie po ciemku ale i w pełnym słońcu nawet jak brakuje już przesłony. Z minusów to chyba "mobilność", bo z racji solidnej konstrukcji, jest dość... Solidny
Bardziej mobilny byłby Olympus E-620. Mały, lekki, poręczny. Wcale tak strasznie nie szumi (choć więcej od poprzednika). Jeżeli chcesz robić zdjęcia w nocy, wydaj parę setek na statyw i używaj mniejszej czułości. W Olympusie trudniej jest uzyskać szeroki kąt widzenia ale masz obiektyw kitowy zaczynający się od 14mm (ekwiwalent pola widzenia dla małego obrazka *2 = 28mm, czyli nie najgorzej). Masz niezłe obiektywy Zuiko i stabilizację w korpusie.
Moim zdaniem najlepszym wyborem dla Ciebie w tej chwili jest Pentax k-x. Masz zakres czułości 100-12800, niech używalne będzie do 1600 i tak jest super Ekspozycja od 30 do 1/6000s, Live View, filmy HD, stabilizacja w korpusie, bardzo dobra obsługa starych obiektywów M42, tryb seryjny to prawie 5kl/s. Mały i lekki, z obiektywem kitowym (całkiem dobrym!) zapłacisz 2300, pozostałe 700 przeznaczasz na Sigmę APO 70-300 i masz wszystko czego Ci trzeba na początek.
Chyba że jednak wolisz coś ciut większego i z wyświetlaczem monochromatycznym na górze, to poszukaj Pentaxa K200D w dualkicie. Zanim się nie skończyły, to była najlepsza oferta w tym segmencie rynku.
Bardziej mobilny byłby Olympus E-620. Mały, lekki, poręczny. Wcale tak strasznie nie szumi (choć więcej od poprzednika).
E-620 szumi mniej, niż jego poprzednicy i nieco bardziej, niż konkurencja.
palindrom napisał/a:
W Olympusie trudniej jest uzyskać szeroki kąt widzenia...
W Olympusie szeroki kąt uzyskuję się bardzo łatwo: poprzez kliknięcie na "kup" w którymś ze sklepów internetowych, oferujących bardzo dobry optycznie i relatywnie tani ZD 9-18 mm. Naprawdę nie ma nic prostszego.
krewzszafy piszesz,że magnezowy korpus to ma dopiero Pentax k-7. Ja czytałem,że k10,k20 oraz k200 mają korpusy wykonane z walcowanej stali a szkielet ze stopu magnezu. Może źle się wyraziłem pisząc korpus a nie szkielet magnezowy.Jednakże jakkolwiek by to rozumieć solidna konstrukcja Pentaxa k20d jest jego niewątpliwym atutem którego próżno szukać u konkurencji w tej klasie aparatów.
Andrzej67, to zależy do której klasy chcesz wrzucić K20D. Jeśli do klasy 3-cyfrowych Canonów to niewątpliwie ma lepszą budowę, ale nie będę chyba osamotniony w stwierdzeniu, że K10D czy K20D to korpusy z półeczki podobnej co Canon 2-cyfrowy czy Nikon 3-cyfrowy, a one także mają solidne obudowy magnezowe.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 02 Lis, 2009
P_M_ napisał/a:
Gdybyz jeszcze ten sensor byl lepszy... Ta przewaga bylaby realna. A tak, to wolalbym nawet tandetnego 500d.
a ja bym wolał K10, bo nie samym szumem człowiek żyje a o przewadze to nie ma co dyskutować bo jak się przystawi oko do wizjera, to wszystko się rozjaśnia. Jedyne z czym można dyskutować to af i szklarnia.
krewzszafy piszesz,że magnezowy korpus to ma dopiero Pentax k-7. Ja czytałem,że k10,k20 oraz k200 mają korpusy wykonane z walcowanej stali a szkielet ze stopu magnezu. Może źle się wyraziłem pisząc korpus a nie szkielet magnezowy.
A gdzież to takie rewelacje?
K10D, K20D i K200D mają korpusy z tworzyw sztucznych oparte na stalowym szkielecie. K-7 ma korpus ze stopu magnezu i również stalowy szkielet. Bez trudu znajdziesz w necie zdjęcia ich konstrukcji.
Cytat:
Jednakże jakkolwiek by to rozumieć solidna konstrukcja Pentaxa k20d jest jego niewątpliwym atutem którego próżno szukać u konkurencji w tej klasie aparatów.
Tu się można zgodzić, wspominając też uszczelnienia.
Mam K20D i nie można mu zarzucić "plastikowatości". To jest solidny kawał puszki, trzeba by się namęczyć żeby ją uszkodzić. Szczególnie z gripem
P_M_,
no dobra. Od 1600 widać szum. Pomyślałem sobie - kurde, mój aparat szumi, jest do dupy, muszę kupić nowy. Potem jednak zobaczyłem zdjęcia mojego kolegi wykonane Canonem 400D i czar niskoszumnego Canona prysł. To jest opowiadanie głupot
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10