Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Gdyby się udało stwierdzić, że Sony jest najlepszy byłbym oczywiście szczęśliwy
A tak poważnie - na optyczne.pl (a udało mi się tu trafić z tydzień temu) znalazłem bardzo wiarygodne testy (zwłaszcza obiektywów). A tu tymczasem dalej nie wiem jaki to był obiektyw w tym Sony...
Co do bezstronności testu - może trzeba umieścić aparat na włączonym odkurzaczu? - telepie zawsze tak samo...[/quote]
No nie trzeba podejrzewać, bo w teście jest napisane wyraźnie, że 18-70 mm. Jak pisałem też wcześniej nie ma to żadnego znaczenia, gdy porównuje się maksymalne czasy bez stabilizacji i z nią.
W momencie wypożyczania Alfy do testu, to specjalnego wyboru w szkłach Sony nie było
Chyba jeszcze 75-300 był tylko na rynku a to też kit tyle że super bo Sony Alfę z tymi dwoma szkłami jako super-kit sprzedawało.
Mam K10D i regularnie robię nieporuszone zdjęcia o 3EV w dół od bezpiecznego czasu... I nie mam wcale szczególnie stabilnych rąk - z wyłączoną stabilizacją, pewnie czuję się właśnie w okolicach "bezpiecznych" czasów. Czasy rzędu 1/16 - 1/8s przy 50mm, są bez problemu do utrzymania, przy włączonej stabilizacji matrycy. Całkiem sporą skuteczność mam przy 1/4s, kilkakrotnie udało mi się utrzymać 1/2s... Na forum Pentaxa pokazywano zdjęcia z ręki z czasem 2s przy 50mm (wprawdzie autor przyznał się do związków ze strzelectwem, ale wynik jak dla mnie imponujący)...
Na podstawie tych obserwacji uważam, że nie macie racji twierdząc, że stabilizowana matryca jest mało skuteczna. Wadą stabilizowanej matrycy jest niewątpliwie skaczący obraz w wizjerze przy tele, ale jej zalety skutecznie rekompensują tę wadę...
Na podstawie tych obserwacji uważam, że nie macie racji twierdząc, że stabilizowana matryca jest mało skuteczna.
Nikt nie twierdził, że jest mało skuteczna (wręcz przeciwnie - uważam ją za jedną z najważniejszych zalet systemów Sony i Pentaxa, a od niedawna i Olympusa). Twierdziłem, że jest mniej skuteczna od stabilizacji w obiektywie. A robiłeś kiedyś dużo zdjęć obiektywem z najnowszym ISem? Bo jeśli na
matrycy sięgasz 3 EV, to na obiektywie być może doszedłbyś do 5 EV I to wcale nie
żart, bo tak może być naprawdę. Tylko porównanie stabilizacji obiektywu i matrycy wykonane przez jedną osobę w tych samych warunkach ma sens. Mówienie, że ja
na matrycy sięgam 3 EV, a kolega na obiektywie kiedyś osiągnął 4 EV, więc obiektyw jest tylko 1 EV lepszy od matrycy, nie ma najmniejszego sensu.
Ja tam bym w pisaninę Sony nie bardzo wierzył. Znając podejście tej firmy o wiekowej fotograficznej tradycji to zapewne podali jakiś szczególny przypadek osiągany w specyficznych warunkach po to tylko by podać jak najwyższą wartość.
chcialbym przypomniec o firmie sony jako potentacie w przemysle filmowym oraz telewizyjnym...osobiscie nie lubie sony - ale z tego co wiem kamery sony sa bardzo dobre i uzywane przez stacje tv oraz filmowcow - chociaz canona kamery takze sa chwalone.
Miszcz [Usunięty]
Wysłany: Pon 22 Wrz, 2008
Witam, chce zrobic male OT i wrocic do wczesniej podanego artykulu, czy ktos moglby mi przyblizyc praktyczne zastosowania nizej podanego wynalazku
http://www.optyczne.pl/32...zewnętrzne.html
dziekuje i pozdrawiam
Wysłany: Sro 02 Gru, 2009 Stabilizacja obrazu w aparatach Canon
Zakładam ten wątek, bo interesuje mnie fakt, iż Canon dokłada stabilizację do aparatów kompaktowych oraz do tzw. zaawansowanych kompaktów a do lustrzanek nie dodaje tej funkcji. Zastanawia mnie ten fakt, czy jest to spowodowane tylko chwytem marketingowym, by wydobyć większą kasę za stabilizowane obiektywy czy jednak stabilizacja w korpusie ma jakieś wady, o których nie wiem.
Fotografuję Canon'em właśnie, ale spoglądam na innych producentów oraz ich nowinki, stąd moje pytania i wątpliwości zarazem.
Innymi słowy: wady i zalety stabilizacji obrazu w lustrzankach.
Jeżeli istnieje już wątek na ten lub bardzo podobny temat, to proszę o jego przeniesienie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10