Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jeśli chodzi o ten zakładany na lampę wbudowaną to szkoda sensu! można się tylko oślepić przy okazji. Ale kartka założona na obiektyw jest niezła! próbowałem. Tylko musi być w miarę cienka, bo inaczej nie ma światła za bardzo!
To znaczy mi chodzi o taki dyfuzor do lampy wbudowanej w aparat. To się jakoś zaczepia na koniec tulejki, jest to właśnie coś w rodzaju kartki. Nie wiem dokładnie jakiego materiału trzeba użyć :/ No więc potrzebne to jest czy nie???
Ja wycinałem okrągła dziurę w kartce i zakładałem ją na obiektyw. Przy błysku lampy światło było rozproszone ale to tylko półśrodek jest. Tylko na kartce trzeba zrobić na bokach zakładki, bo inaczej się składa sama! Nie wiem czy polecam ten sposób
Aha, no dzięki. Spróbuje. Zobaczę jak będę mi fotki wychodziły. A może jeszcze pojadę na giełdę fotograficzną to może czegoś się więcej dowiem...
P.S. Tylko czy zwykła karta to nie będzie za luźna??? bo ona będzie mi pewnie latała na wszystkie strony... chyba trzeba ją czymś usztywnić... jakąś tekturą???
hijax_pl, o to to. O tym właśnie myślałem. Przyznam szczerze, że jeśli chodzi o taki dyfuzor zakładany na stopkę dla lampy zewnętrznej to ja z niego nie byłem zadowolony! Przede wszystkim ten plastik jest gruby i nie bardzo rozprasza światło do przodu. Ewentualnie tylko trochę rozświetla pomieszczenie, co może mieć zastosowanie w niektórych sytuacjach. Ale do makro nie bardzo się nadaje. Poza tym ma jedną poważną wadę - oślepia przy namierzaniu celu przez wizjer.
To znaczy mi chodzi o taki dyfuzor do lampy wbudowanej w aparat
Ja zrobiłem taki dyfuzor z pudełka po Danonie,bardzo pomaga przy makro...
Szczegóły techniczne:
Pudełko po "Danio" z wyciętym otworem w dnie (tak żeby dobrze trzymał się lampy),zamiast wieczka- papier śniadaniowy,kalka techniczna etc. przyklejone i docięte na wymiar -to wszystko ,pozdrowki Rafał.
-----------------------------------------------
Dodam ,że to bardzo wygodny sposób -można szybko założyć i równie szybko zdjąć z lampy,jeśli ulegnie zniszczeniu to kolejna porcja witamin dla dzieciaków (albo siebie )i można rozpocząć masową produkcję
Miałem ostatnio okazję pobawić się pożyczonym raynox'em DCR-250. Powiększenie i jakość zdjęć jest ok, ale w połączeniu z posiadanym obecnie obiektywem (18-105mm, średnica filtra 67mm) jest duży problem z winietowaniem. Rogi czarne nawet na największej ogniskowej. Na krótszych efekt "dziury w płocie" .
Czy ktoś może polecić jakieś alternatywne rozwiązanie, które przy podobnej cenie i jakości nie będzie winietować?
hmm to trochę dziwne bo stosuję Raynoxa z 18-55 IS, 50/1.8, Porstem M42 135 mm, 90-300 USM i problemów nie mam żadnych (nawet na kicie nie winietuje mi na 18mm).
może średnica mocowania ma tu coś do rzeczy ?
Zdecydowanie srednica mocowania, polaczona jeszcze z ogniskowa. Na CZ16-80, gdzie srednica filtra to 62mm jest praktycznie nieuzywalny.
Z kolei z Sony 50/1,4 (sr. 55mm) nie ma zadnego problemu.
Z Sony 70-300G (sr. 62mm) rowniez zadnych problemow.
Z tego, że problemem jest średnica doskonale zadaję sobie sprawę. Dlatego zastanawiam się nad kupnem czegoś dedykowanego na 67mm.
Na allegro jest sporo podobnych do siebie zestawów soczewek, np.:
http://www.allegro.pl/ite...tyw_gratis.html
Nie wiem tylko jak jest z jakością i przydatnością tego typu wynalazków, w porównaniu np. z ogólnie chwalonym raynoxem. Czy ktoś zna jakieś polecane (lub niepolecane) marki, które takie coś produkują?
Tak miałem ostatnio przyjemność z jakimiś soczewkami no-name i gdyby nie wrodzona ciekawość, to bym ich nie zakładał, ale jednak. Można powiedzieć, że Raynox to L-ka, a te soczewski to słabe kity. Co do Canona się nie wypowiadam, nie macałem okiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13