Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Czw 15 Paź, 2009
Wybór nowego systemu po sony A300
Autor Wiadomość
Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Wto 15 Wrz, 2009   

Kolega posiada chyba kita 18-70, a to nie jest obiektyw który pozwala zatrzymac w systemie. Jedynie Tamron 90/2,8 jest wart grzechu i na A700 nie musi mieć FF/BF.

Reklama

mike21 
Początkujący

Dokładnie to jest kitowy obiektyw 17-70 i dlatego zmiana systemu nie będzie az tak bolesna.

Wcześniej wspomniano, że FF i BF może wystąpić w canonie jestem tego swiadomy, ale chyba serwis, Canona robi kalibracje body bądź obiektywu, jeżeli taki efekt występuje? Bo na razie przez serwis Tamrona mam szkło tylko do macro a w portretach trzeba brać poprawkę, co mnie czasem drażni. A narazie nie znam zadnego innego serwisu który by to zrobił wiec narazie musz miec nadzieje ze któs sie odezwie z Tamrona

SlawGaw 
Optyczny

mike21, kitowy od A300 to jest 18-70, a 17-70 to dobra Sigma.
Jaki ty masz?

Jak już tu wspominano Sony i Canona serwisuje ta sama firma, z tego co wiem z kalibracją AF w aparacie to nie ma problemu, a obiektywy to gdzieś wysyłają, w przypadku Sony to podobno na Węgry.

Jeśli miałbym zmieniać system z Sony na inny z APSc to wybrałbym Nikona, w tej chwili ma więcej fajnych szkieł pod niepełną klatkę po całkiem fajnych cenach, a po przesiadce na pełną klatkę można je nadal podpinać, a w Canonie nie. Fakt body Nikon ma drogie.

mike21 
Początkujący

Tak 18-70 nie zauwazyłem ze napisałem 17-70 pomyłka

komor 
Moderator

mike21, obiektywy Sigma kalibrowane są przez serwis Sigmy, puszka jest potrzebna do referencji, ale nie jest w niej grzebane, tylko w obiektywie.

www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/142

mike21 
Początkujący

komor napisał/a:
mike21, obiektywy Sigma kalibrowane są przez serwis Sigmy, puszka jest potrzebna do referencji, ale nie jest w niej grzebane, tylko w obiektywie.

www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/142

No własnie czytałem że z sigmą jak i podajże Canonem nie ma takiego problemu jak np z Tamronem ten serwis to porażka zero kontaktu! :shock:
Ostatnio zmieniony przez mike21 Wto 15 Wrz, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

MC 
Temu Panu już podziękujemy

O serwisie Tamrona to akurat duzo "ciekawych" informacji mozna przeczytac.

mike21 
Początkujący

Panowie no to juz postanowiłem bedzie to na 100% Canon 50D

Szkła tak jak wczesniej pisałem

Portret- Canon EF 85 mm f/1.8 USM

Macro- Canon EF 100mm f/2.8 L MACRO

Krajobraz- Sigma 10-20 F/4-5.6 HSm

Teraz kwestia lampy. Mam przy Alphie Sunpak PZ42X i spisuje sie narazie dobrze jedynie co mnie martwi to mocowanie do Sony zwykły cieniutki plastik mam wrazenie ze ta lampa moze odleciec. Czy w podobnej kwocie kupie cos lepszego??? Nie orientuje sie zbytnio w lampach

Aaa... i bym zapomniał o Gripie co do portretow bardzo sie przyda. Widzialem jakies zamiennki ale czy warto? Czy lepiej dołozyc do orginalnego? pozdrawiam

komor 
Moderator

mike21, gwoli ścisłości: setka makro nie jest L. Niedawno zaanonsowali nowe szkło makro ze stabilizacją, EF 100/2.8L IS, ale kosztuje ze dwa razy więcej i chyba go jeszcze nie ma w sprzedaży.

Dobór obiektywów mi pasuje, co do lampy to osobny temat i w dziale Lampy błyskowe i oświetlenie znajdziesz sporo informacji o systemowych 430 EX oraz 580 EX.

Grip sobie zostaw na kiedyś indziej, bez tego da się żyć w 2-cyfrowym Canonie.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Dokladnie. Szczegolnie, ze ten grip jaki jest - kazdy widzi :twisted:
Chociaz moze do tego 50D warto by jakiegos kitowca kupic? Tak niezobowiazujaco i dla wygody?

komor 
Moderator

MC napisał/a:
Dokladnie. Szczegolnie, ze ten grip jaki jest - kazdy widzi

Canon jeszcze nie zauważył, że od dwóch modeli wstecz daje na body przycisk AF-ON i na gripach do modeli 2-cyfrowych ciągle go nie ma, widzę, że pojawił się w gripie do nowego 7D, być może jest już też w 5DII, nie pamiętam. Ciągle czekam na joystick do sterowania AF :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor, po prostu czekasz na ... nikona ;)

komor 
Moderator

hijax_pl, no chętnie, ale jak już parokrotnie pisałem, mam za małe palce żeby dobrze objąć grip D300, szczególnie ten pionowy :( :oops: Być może jestem tym samym targetem od azjatyckich małych rączek co to w innym wątku było omawiane? :D
No i jak dla mnie za mocno wcisnęli przednią rolkę, ciężko mi się nią obraca. Nie mówiąc o tym, że jest w złym miejscu, bo pod spustem a nie nad :twisted: To z kolei a propos innego wątku o ergonomii i guzikach wypadających z 40D :)
Chyba muszę już iść do domu odpocząć…

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor, coś ci powiem odnośnie rolki/rolek... Jak trzymam D90 to kciuk jest na AF-ON + rolka tylnia, palec wskazujący cały czas na spuście migawki leży, a przednią rolkę obsługuję palcem .. środkowym :D

Mogę z całą stanowczościa powiedzieć że to moje przyzwyczajenie (śmieszne) przekreśla Canony - bo rolka jest nad spustem :D :D :D

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

mike21, czyli jednak Canon, może i słusznie. Zamiast 10-20/4-5.6 poleciłbym nowszą wersję ze światłem 3,5. Pozostałe dwa obiektywy to dobry wybór. Brakuje tylko dłuższego tele

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi