Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Posiadam obecnie Canona 50D,Canona 85mm 1.8, Sigma 10-20mm oraz lampe 580EX II i chciałem jeszcze dokupić dobre szkło do szerszych portretów tylko nie bardzo wiem, co kupić do 2 tys.? Myślałem o 50mm Canona chyba, że polecacie cos innego? Prosze o pomoc. Pozdrawiam
Koledzy polecają 50mm, a ja powiem - niekoniecznie.
Mam kolekcję Canonów EF 28/1.8 , 50/1.4 i 85/1.8. Jeżeli chodzi o szersze portrety to według mnie najlepiej się nadaje EF 28 f/1.8 USM. Różnica pomiędzy 85mm, a 50mm na matrycy 50D nie jest wcale taka duża. 50mm to w tym wypadku lekki tele i odpowiednik 80mm na FF.
No to może przyszłościowo bo mam zamiar na przyszły sezon zmienic body na 5d II. Więc który lepiej wybrać? sigme 35mm czy Canon 50mm? Tylko znowu czy z ta sigma tez jest loteria jak w przypadku 50mm?
mike21, Jesli rozważasz przejście na ff to niestety Sigmy tam nie podłączysz bo to słoik pod cropa. Pozostaje więc wybór 50/1,4 lub jak masz środki to 35/1,4 L. Ewentualnie Canon 28/1,8. Z moich doświadczeń z tą Sigma wynika że ma sporo lepszy af niż w 50/1,5 lecz też nie jest to 100 % trafień.
No to może przyszłościowo bo mam zamiar na przyszły sezon zmienic body na 5d II. Więc który lepiej wybrać? sigme 35mm czy Canon 50mm? Tylko znowu czy z ta sigma tez jest loteria jak w przypadku 50mm?
Loteria nie loteria.. Juz sam nie wiem, co mam myśleć skąd sie biorą opinie o mydlanych Sigmach 30/1.4. W fotojokerze z oglądanych dwóch egzemplarzy wszystkie były tak samo ostre i ostrzyły dobrze. Ja osobiście zamawiałem przez Internet, bo było najtaniej i były fajne gratisy(przy zakupie zaznaczyłem żeby przetestować przed wysyłką) i jestem bardzo zadowolony.
PS. Jeśli planujesz pełną klatke to każdych pieniedzy warty jest C35/1.4L
Ostatnio zmieniony przez konczako Wto 20 Paź, 2009, w całości zmieniany 1 raz
W fotojokerze z oglądanych dwóch egzemplarzy wszystkie były tak samo ostre i ostrzyły dobrze. Ja osobiście zamawiałem przez Internet, bo było najtaniej i były fajne gratisy(przy zakupie zaznaczyłem żeby przetestować przed wysyłką)
kto oglądał, kto testował, gdzie testował, kto wysyłał, kto zamawiał ...
W fotojokerze z oglądanych dwóch egzemplarzy wszystkie były tak samo ostre i ostrzyły dobrze. Ja osobiście zamawiałem przez Internet, bo było najtaniej i były fajne gratisy(przy zakupie zaznaczyłem żeby przetestować przed wysyłką)
kto oglądał, kto testował, gdzie testował, kto wysyłał, kto zamawiał ...
Na większość pytań można chyba odpowiedzieć sobie samemu . Zamawiałem na allegro u bezpośredniego dilera. Kto to testował?? nie mam pojęcia, kto i czy testowali przed wysyłką - nadmieniłem tylko w meilu żeby sprawdzili dokładnie czy obiektyw nie ma wad i jest ostry. Równie dobrze mogli wysłać pierwszy lepszy obiektyw beż żadnego sprawdzania.
Na większość pytań można chyba odpowiedzieć sobie samemu
Chyba tak, ale fotojoker ma sklepy z wejściem z ulicy i internetu.
PS.
Naprawdę sądziłeś, że ktoś sprzedający w necie, przetestuje dla Ciebie szkło na swoim aparacie? Przecież gdyby nawet to zrobił to na Twoim boody zachowanie mogłoby być zupełnie różne w zakresie bf/ff. Na tym właśnie polega problem.
Na większość pytań można chyba odpowiedzieć sobie samemu
Chyba tak, ale fotojoker ma sklepy z wejściem z ulicy i internetu.
PS.
Naprawdę sądziłeś, że ktoś sprzedający w necie, przetestuje dla Ciebie szkło na swoim aparacie? Przecież gdyby nawet to zrobił to na Twoim boody zachowanie mogłoby być zupełnie różne w zakresie bf/ff. Na tym właśnie polega problem.
Z całym szacunkiem, ale ograniczony umysłowo raczej nie jestem (choć raczej wątpię żeby w Sigmie nie mieli możliwości sprawdzenia obiektywu - to nie tamron drogi kolego).
Oczywiście, że na moim body zachowanie FF/BF mogło być zupełnie inne. Bardziej obawiałem się, że trafię na mydlany egzemplarz. Sprawdzony czy niesprawdzony obiektyw jest ostry i sprawuje się świetnie(minimalny FF widoczny na 1,4 ale na tyle mały, że mi to zwisa )...
Wracając do tematu do szerokiego portretu to zarówno C28/1.8 i S30/1.4 doskonale zdadzą egzamin i świadomy fotograf zdziała cuda takimi obiektywami….
Jeden z użytkowników przysłał mi na priva sample do sprawdzenia i były stanowczo gorsze od mojej sztuki. Niestety nie odzywa się na forum to go za uszy ciągnąć nie będę, żeby zabrał głos. Ale wymienił na drugi egzemplarz i nie było lepiej. AF trafiał prawidłowo, ale na f/1,4 radości nie było. Nie było też tragedii moim zdaniem, ale owszem - są różne egzemplarze, jak to często bywa.
Niektórzy piszą, że Canon to Canon czy inne takie dyrdymały, ale, dajmy na to, taki MM też jak sobie coś kupuje z Canona to też wybiera spośród kilku sztuk.
MM też jak sobie coś kupuje z Canona to też wybiera spośród kilku sztuk.
Otóż to...
PS. Z cropów które wstawiłeś na optycznych równiez wynika że twoja Sigma jest minimalnie ostrzejsza na 1.4 od mojej. Natomiast od 1.8 w góre nie ma sie zupełnie do czego przyczepić.
Ostatnio zmieniony przez komor Pią 23 Paź, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11