Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Wto 20 Paź, 2009
Sony - profesjonalna pełna klatka
Autor Wiadomość
ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Wto 20 Paź, 2009   

jeżeli SONY zapewni powtarzalność i jakość na poziomie, plus dobry AF.. to czemu nie?
tamrony raczej nie cierpią na niską jakość obrazowania.

Reklama

Marian 
Optyczny

Wysłany: Sro 21 Paź, 2009   

Mnie powstrzymuje przed kupnem pełnej klatki Sony (zresztą nie tylko Sony), między innymi:
-brak w pełnej klatce odchylanych ekranów (do makro)
-brak takiego przynajmniej manualnego ustawiania ostrości jak w 550, co chyba nazywa się manual check..., czy jakoś tak (a może się mylę)
-brak manualnego Zeissa 100/2 macro do Sony, który jest do Pentaksa i Nikona (tyle że w Pentaxie nie ma pełnej klatki)
-używanie silnych dolnoprzepustowych filtrów (rozdzielczość sięga zaledwie 40 lpmm)
-mam filmowe pełne klatki z bagnetem A

Nie mam więc powodu wydawać co najmniej kilkanaście tysięcy na cyfrową pełną klatkę. Szybkstrzelne AF ani aparaty pracujące w warunkach "egipskich ciemności" nie są mi potrzebne.

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

No to kolega ma obiekcje które dla mnie nie mają kompletnie żadnego znaczenia :mrgreen: Mnie przed zakupem prawdziwej profi pełnej klatki wstrzymuje wyłącznie jej cena :cry:

zentaurus 
Rozmowny

Akurat w tym przypadku zgadzam się z MM. Po cholerę w A900 ostrzenie na monitorze jak wizjer ma przepastne rozmiary, krycie 100% i można bez problemu zainstalować matówkę?
W trakcie używania A900 nawet mi nie przyszedł do głowy brak LV czy uchylnego wizjera. T
Na razie Sony nie ma w swojej ofercie profesjonalnego aparatu i myślę że trzeba na niego poczekać z parę lat. Ja dla mnie, z pepnymi ograniczeniami A 900 spełnia moje potrzeby. AF z CZ 24-70/2,8 działa naprawdę super :grin: .

Marian 
Optyczny

Ceny też mnie powstrzymują, a nawet kilka jeszcze innych przyczyn, których nie wymieniłem.
zentaurus napisał/a:
Po cholerę w A900 ostrzenie na monitorze jak wizjer ma przepastne rozmiary, krycie 100% i można bez problemu zainstalować matówkę?
Jeśli nie masz potrzeby używania w makro manualnego obiektywu makro Zeissa 100/2, to tylko świadczy o tym, że mamy różne potrzeby. Nie formułował bym pod adresem pełnoklatkowych lustrzanek AF postulatu "live vue, z powiększeniem, na odchylanym ekranie", gdyby równolegle istniały manualne lustrzanki spełniające takie postulaty.

Jeśli natomiast masz taką potrzebę, to można argumenty uzasadniające zgłoszone wcześniej oczekiwania wyłożyć. Zrobił to już zresztą za mnie Zeiss.
Nie będę ich tutaj przytaczał, bo nie jest ważne dlaczego ja akurat się wstrzymuję. Ludzie mają różne potrzeby.

Odnosząc się do twojej krytyki moich oczekiwań napisze tylko, że przy manualnym makro Zeissa "krycie i przepastne rozmiary wizjera" są mniej ważne od możliwości dokładnego ustawienia płaszczyzny ostrości, czyli od powiększenia oferowanego przez wizjer.

zentaurus 
Rozmowny

Spoko, nikogo nie krytykuję. Jeżeli to dla Ciebie ważne to rozumiem :smile: .

oracle 
Maniak

Wysłany: Czw 22 Paź, 2009   

Pomimo, że mam sony, to jednak w pełną klatkę bym się z nim nie pakował. Gdyby jakimś cudem dochody z fotografii przekroczyły inne dochody (a obecnie wynoszą okrągłe zero) to kupiłbym Canona.

zentaurus 
Rozmowny

Wysłany: Pią 23 Paź, 2009   

Wszysko zależy od tego co robimy i jakie mamy potrzeby. A 900 daje rewelacyjne fotki na niskich ISO, gorzej z wysokimi. O to moje spostrzeżenia:
- do studia i krajobrazów, wszystko co potrzeba
- Śluby, da się ale w kościele czasem trzeba się pomęczyć i najlepiej robić w RAW-ie. AF z Zeissem działa szybko i celnie.
-Plenery- spoko, jak dla mnie wszysko co potrzeba
Zdaję sobie sprawę że A900 ustępuje na wysokich ISO Nikonowi D3s i D700 ale akurat dla mnie nie jest to priorytetem a znowu mi się przydaje większa rozdzielczość której im brakuje a D3X kosztuje blisko trzy A900!. W przyszłym roku wylatuję to Azji na parę miesięcy i cieszę się że mam A900 gotową do boju :grin: . Nie planuję zmian w systemie, co najwyżej pewne roszady wsród moich szkieł.

RB 

zentaurus, wszystko OK, ale wciąż A900 jest po prostu top modelem dość amatorskiego systemu i tyle. To, że jest 3 razy tańszy od d3x a 1.5 raza od d3 ma swoje uzasadnienie...choćby w dość kiepskiej wszechstronności tego korpusu. Do widoczków itede Mnolta/Sony to zawsze był niezły system, ze stosunkowo niedrogimi i dobrymi szkłami amatorskimi i nieco wyżej... Ale to nie są puszki tak wszechstronne jak d3x ani tak specjalizowane jak rózne topowe Canony... Po prostu inna liga. Ale z powodzeniem można nimi robić bardzo dobre technicznie (bo w tym rzecz jeśli chodzi o sprzęt) fotki.

SlawGaw 
Optyczny

RB napisał/a:
A900 jest po prostu top modelem dość amatorskiego systemu

Nie jest to wina samej A900 lecz braku w ofercie Sony paru fajnych obiektywów, szczególnie brakuje mi jasnych szerokich stałek, choć i dłuższe profi tele też by się przydało. Miała się pokazać 500ka Sony, ktoś to widział?

RB 

SlawGaw napisał/a:
Miała się pokazać 500ka Sony, ktoś to widział?

Przy mozliwościach tych puszek (względem analogicznych N i C) w foto ptasiej czy sportowej ta 500 to zdecydowanie nie jest priorytet systemowy...

MC 

SlawGaw napisał/a:

Gdzieniegdzie juz mozna kupic.

AM 
Maniak

Marian napisał/a:
-brak w pełnej klatce odchylanych ekranów (do makro)
-brak takiego przynajmniej manualnego ustawiania ostrości jak w 550, co chyba nazywa się manual check..., czy jakoś tak (a może się mylę)

Wybacz zlosliwosc, ale czy to jest zgodne z idea lustrzanki? Nie lepiej poczekac az Panasonic zrobi pelna klatke?

Oczywiscie wszystko z przymrozeniem oka.

zug
[Usunięty]

MC napisał/a:
SlawGaw napisał/a:

Gdzieniegdzie juz mozna kupic.

wydaję mi się że SlawGaw miał na myśli SAL 500 mm f/4.0 G SSM.
http://photorumors.com/20...o-be-announced/

SlawGaw 
Optyczny

zug, zgadza się.
Tu pierwsze foty obiektywu z PMA 2009
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8575

Trochę powoli Sony te obiektywy wprowadza. Jeśli A900/850 są dla mnie wystarczające to ilość szkła już nie.

Odpowiedz do tematu