Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Myślę, że za dużo kombinujemy. Sprawa jest prosta. Jak juz pisałem wcześniej, kiedyś podobne sytuacje uchwyciłem z ulicy. Poniżej przykład takiej sytuacji. Czas tylko 0,5 sekundy i dlatego jeden pełen krok.
OK, zostałem przez moderatora pogoniony z galerii, więc zdjęcie, o którym pisałem dzisiaj rano dodaję tutaj jako załącznik. Jeśli ktoś ma ochotę to może sobie kliknąć. Zdjęcie zarejestrowało jeden pełen krok z w miarę ostrymi stopami. Czas ekspozycji 0,5 s. Jest to kawałek większego kadru dość ruchliwej uliczki w Grecji, na której kiedyś eksperymentowałem.
Oczywiście żadnej obróbki, oprócz lekkiego wyostrzenia i docięcia.
nie wiem ale np jak dobrze mi sie wydaje nto Nikon D80 pozwala bez photoshopa naswietlac wielokrotnie jedna klatke np po 0,5s i tak mozna by uzyskac podobny efekt
xneon, z tego co wiem w cyfrowych Canonach takiej opcji nie ma - w przeciwieństwie do analogów
W Nikonach - owszem - jest, z różnymi ograniczeniami w różnych aparatch, ale jest.
Polega to na tym ze aparat sumuje dwie lub więcej ekspozycji, i nawet sam potrafi wyliczyć odpowiednie wzmocnienie, tj. robisz n-klatek, a korpus albo sumuje wprost, albo przyciemnia każda fotkę o 1 lub więcej EV
xneon [Usunięty]
Wysłany: Pon 26 Paź, 2009
analoga dopiero zakupię, a chwilo takie coś moja kobieta - bo to jej chodziło o wspomnianą technikę - zmontowała za pomocą 40D, statywu (gównianego, sorry) i PS-a:
xneon, to jak masz zamiar robić analogowo pamiętaj o naświetlaniu poprawnym
Np:
2 klatki, ekspozycja 2x krótsza dla każdego zdjęcia, czyli po -1EV korekcji
3 klatki, ekspozycja 3x krótsza dla każdego zdjęcia, czyli po -1,5EV korekcji
4 klatki, ekspozycja 4x krótsza dla każdego zdjęcia, czyli po -2EV korekcji
...
8 klatek, ekspozycja 8x krótsza dla każdego zdjęcia, czyli po -3EV korekcji
itd
A i jeszcze jedno - przy naświetlaniu kliszy nie da się zrobić tak jak masz na zdjęciach (fajnych swoją drogą) bo zawsze się w każdym punkcie doda tlo - czyli wyjdą duchy tylko. Żeby zrobić to co masz na pierwszym zdjęciu (dwie wyraźne twarze) robiło się 2 zdjęcia raz zakrywając lewą a raz prawą połowę obiektywu.
analoga dopiero zakupię, a chwilo takie coś moja kobieta - bo to jej chodziło o wspomnianą technikę - zmontowała za pomocą 40D, statywu (gównianego, sorry) i PS-a:
Według mnie wyszło ekstra. Jestem pod wrażeniem. Rozumiem, że w większości długi czas ekspozycji i po każdej szybkiej zmianie pozycji, zatrzymywanie się na ułamek sekundy.
xneon [Usunięty]
Wysłany: Sob 31 Paź, 2009
w obydwu przypadkach masa ujęć i praca w ps na warstwach
różnią się tylko czasem naświetlania poszczególnej klatki - drugie z zamieszczonych tu ujęć robione było z użyciem dłuższych czasów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10