Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Obiektyw 70-300 do a200
Autor Wiadomość
krepl 
Nowy

Wysłany: Czw 05 Lis, 2009   

rozmowa bez sensu - czyt. temat obiektyw 70-300, po drugie widziałem galerie użytkowników z tymi obiektywami u których były zajefajne fotki zwierząt, wiec jakoś jest to wykonalne bo nie wygladało to na zdjecia z zoo...

Reklama

oracle 
Maniak

Wysłany: Nie 08 Lis, 2009   

Pewnie że się da, po prostu mając armatę jest prościej. Ludzie robią zdjęcia ptakom manualnymi obiektywami i też dają radę.
Ja też przymierzam się do kupna jakiejś armaty i zastnawiam się nad sigmą a właśnie 100-300 ew flintą 70-210

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

oracle napisał/a:
zastnawiam się nad sigmą a właśnie 100-300 ew flintą 70-210

Jeśli ta sigma 100-300 to /4EX HSM-to nie ma się nad czym zastanawiać, no chyba że nad różnicą w cenie :wink:
krepl napisał/a:
temat obiektyw 70-300, po drugie widziałem galerie użytkowników z tymi obiektywami u których były zajefajne fotki zwierząt, wiec jakoś jest to wykonalne bo nie wygladało to na zdjecia z zoo...

Dokładnie tak. Wystarczy zajrzeć np. do galerii Arka żeby znaleźć takie zdjęcia zrobione sigmą 70-300APO Macro.

MC 

Drobna uwaga. Sigma 100-300/4 nie ma w mocowaniu Sony HSMa. Nie jest przez to jakos specjalnie wolniejsza, ale komfort pracy jest zdecydowanie mniejszy. Mi osobiscie brakowalo tez limitera. Obecnie kosztuje wyraznie ponad 5tys, co jest w mojej ocenie chore.
Tej Sigmy do Vario Flintar porownac sie raczej nie da.
Jesli mialbym do wydania ponad 5tys, to raczej w Sony bym polowal na 70-400.

RB 

MC napisał/a:

Tej Sigmy do Vario Flintar porownac sie raczej nie da.
Jesli mialbym do wydania ponad 5tys, to raczej w Sony bym polowal na 70-400.

Dokładnie... przy obecnej cenie Sigm - zarówno 100-300 jak i 150-500 (szkło ze zdecydowanie niższej pólki, ale z HSM i +200 mm) to niekupienie S 70-400 byłoby IMO nierozsądne.

komor 
Moderator

A w galerii Arka to nie ma czasem zdjęć z Canona 70-300 IS, a nie Sigmy?

Sunders 

komor napisał/a:
A w galerii Arka to nie ma czasem zdjęć z Canona 70-300 IS, a nie Sigmy?

Są i takie i takie :smile:
Na tej stronie /oprócz innych/ jest 6 z canona 70-300IS i 6 z sigmy 70-300APO:
http://forum.optyczne.pl/...r=DESC&start=75

oracle 
Maniak

zaszło male nieporozumienie.
Sigma 70-300
Minolta 100-300
Minolta 70-210
One wszystkie są w podobnym przedziale cenowym ~600zł.
Natomiast sigma 100-300 to już całkiem inna klasa za dużo większe pieniądze. A jakbym Miał właśnie ok ~3000zl to bym wybrał Tamrona 70-200.

Sigma jest konstrukcją najnowszą ale martwi mnie w niej AF... Wydaje mi się też że obiektywy minolty począwszy od 100-200 przez 70-210 do 100-300 dają dużo lepszy obraz niż sigma ale może się mylę?

Może ktoś miał do czynienia z nimi i może porównać do nich sigmę?

MC 

Sigma bije na glowe flinte w zakresie 211-300mm. :razz:
Jesli nie potrzebujesz koniecznie wiecej niz 210mm, to bierz flinte. To pancerne szklo dajace piekny obraz. Problemem jest tylko jej AF, choc na A700 spisywala sie bardzo przyzwoicie. Sigma 70-300 tez wybitnym AFem nie grzeszy.

SlawGaw 
Optyczny

Wysłany: Pon 09 Lis, 2009   

MC napisał/a:
Problemem jest tylko jej AF

Dokładniej, szybkość AF'a.

oracle 
Maniak

No właśnie o to mi chodzi? Który AF jest lepszy? Wiem jak działa sigma i na canonie była kupa a jak minolty? Który obiektyw daje przyjemniejszy obraz? ostrzejszy bardziej plastyczny i lepiej oddaje kolory?

200-300mm mi nie potrzebne 70-200 to ideał zakres. ale z kolei 70-100 tez mi nie potrzebne dlatego 100-200 zawierają wszystkie te obiektywy które podałem.

Btw. MC czy mi się wydaje czy zmieniłeś obóz na canona albo nikona?

MC 

Sigma z A100 radzila sobie calkiem znosnie. Z A200 powinno byc lepiej. Z kolei Flinta z A700 tez radzila sobie niezle. Ciezko porownac. Mi sie bardziej podobal obraz z flinty, choc Sigma kusi namiastka macro.
Na Canona.

RB 

MC napisał/a:
Sigma z A100 radzila sobie calkiem znosnie.

To jest kwestia punktu odniesienia. Moim zdaniem oba: Sigma i Flinta maja 'wesoły' AF, który przydaje się może do trafienia w końcu w cel (bo jak juz w końcu trafi to juz jest dobrze trafione), ale nie do względnie szybkiego trafienia w poruszający się cel. Nierzadko bardzo kusi aby poostrzyć tym ręcznie.

SlawGaw 
Optyczny

Używałem flinty przez parę miesięcy razem z KM D7D, AF był dość trafny i mam dobre wspomnienia z używania flinty, jednak nie fotografowałem tym sportu i nie wiem jak by się spisał na C. Jeśli nie potrzeba 300, to brałbym flintę, głównie z powodu komfortu jaki daje stała jasność.
Jedną sigmą 70-300 APO pobawiłem się na paru Pentaxach, przy 70 mm AF był trafny, a im dłuższa ogniskowa tym częściej były pomyłki. Od biedy też się dało.

oracle 
Maniak

No ja wiem jaka jest sigma dlatego miałem cichą nadzieje że AF flinty jest przynajmniej nie gorszy.

A co z 100-300?

Odpowiedz do tematu