Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
as..., a co Ty fotografujesz żeby AF z jedynki miał dla Ciebie takie znaczenie? Mówiąc szczerze mając możliwość zakupu 50D czy 7D nie zastanawiałbym się nad „starociami” takimi jak 1DII bo jego cechy przewyższające 50D/7D nie miałyby dla mnie specjalnego znaczenia. Przypuszczam, że preferencje mam typowe dla większości niezawodowych pstrykaczy i choćby znacznie lepszy wyświetlacz oraz joystick przydałby mi się bardziej niż AF łapiący muchę w locie. A jeśli już, to wolałbym stare 5D ze względu na FF, niż reporterskie APS-H w tej „jedynce”.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Nie 08 Lis, 2009
komor,
komor nie zawsze własne preferencje są odwzwierciedeniem tego, co po dłuższym zastanowieniu może okazac się właściwe....
mnie na przykłąd w dalszym ciągu zastanawia przydatność i sens zakupu 7d do spottingu /i nie tylko z resztą/ kiedy mogę zanabyć 1dmkII za około połowę kwoty 7d z gripem i bateriami dwoma...
nawet przebieg migawki 150tys kontra 200tys w 1d jest podobny biorąc pod uwagę zakup aparatu używanego z przebiegiem nawet około 50 tys...
ja jestem jednak za używką...... - odszczekuję to wszystko co kiedykolwiek napisałem na temat 1d /złego/ wcześniej.........
W Szczecinie są nadal etatowi fotoreporterzy dużych dzienników którzy nadal pracują na 1D MKII bo MKIII niewiele według nich wniosła więc chyba ten korpus nie jest aż taki zły choć faktycznie ma swoje lata, za to cegła jest to niesamowita lecz jak każda jedynka.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Nie 08 Lis, 2009
AM,
jest jeden mankament obsługi i jeden brak- ficzera - jak pisałem - brak joystick i to co dodano w mkII N - zapis raw i jpg na osobne karty.
mam "zboczenie", lub jak kto woli przyzwyczajenie z 30d i 50d do obsługi "łatwiejszej" , ale jeśli ktoś pisze , że obsługa mkII jest tragiczna, to nie próbował obsługi programu któy mam obecnie w firmie i który kosztował setki tysięcy euro, a ma dopiero 2-3 lata.... i producentem jest /może raczej partonem / microsoft.. - i już wiemy o co chodzi..
reasumując, obsługa mkII mi pasuje i nie uważam jej za szczególnie złą, lub szczególnie dobrą. jest jaka jest, warto ją zrozumieć i wówczas nie ma najmniejszego problemu....
[ Dodano: Nie 08 Lis, 2009 19:35 ]
to co najważniejsze - tj. spust i kółka są na właściwych miejscach , a co ważniejsze spust jest lepszy niż w 50d...
Do spottingu pewnie jedynka będzie lepsza niż 50D, w kwestii AF, prawda? Choć z cropowaniem będzie problem, bo nie dość że matryca większa to jeszcze niezbyt upakowana jak na dzisiejsze standardy. Nie pozostaje nic innego jak kadrować przy robieniu zdjęć, a nie w komputerze…
as..., a co Ty fotografujesz żeby AF z jedynki miał dla Ciebie takie znaczenie? Mówiąc szczerze mając możliwość zakupu 50D czy 7D nie zastanawiałbym się nad „starociami” takimi jak 1DII bo jego cechy przewyższające 50D/7D nie miałyby dla mnie specjalnego znaczenia. Przypuszczam, że preferencje mam typowe dla większości niezawodowych pstrykaczy i choćby znacznie lepszy wyświetlacz oraz joystick przydałby mi się bardziej niż AF łapiący muchę w locie. A jeśli już, to wolałbym stare 5D ze względu na FF, niż reporterskie APS-H w tej „jedynce”.
W zasadzie to robię zdjęcia pstryki portretowe oraz czasem na wycieczkach widoki..
Poczytałem spoto o 5d, i jest on właśnie do tego stworzony.
Jak to piszą aparat dla "artysty"..
W 5d powala mnie "bokeh" jaki się na nim uzyskuje, nawet f4 jest powalające oraz podłączając swoją szklarnię, mam zadowowe szkiełko do "landszaftufff" + jak zmienie 70-200L na 135L to będę miał idealne szkło to ciaśniejszych portrecików.
Chociaż 70-200L na 5d staje się fajną portretówą z niesamowitym bokehem..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,21 sekundy. Zapytań do SQL: 13