Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
lornetka 8x32/36 dla średnio zamożnych
Autor Wiadomość
RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 18 Lis, 2009   

macs napisał/a:

Wiekszosc (jesli nie wszytkie) lornetek z Twej listy jest produkowanych w Chinach .

Nie wszystkie.

[ Dodano: Sro 18 Lis, 2009 07:57 ]
compucar napisał/a:
I proszę nie ulegać magii suchych liczb; cóż po polu 140/1000m , gdy instrument rozlatuje sie w dłoniach...

Z listy paru lornetek nie widziałem - Leupolda, Eschenbacha, Vixena, Fujinona...
Co do reszty: uważam, że z dużym prawdopodobieństwem w rękach szybko się nie rozpadną. Pomysł z używanym sprzętem top class - nie jest zły, ale w w cenę 1800 nie wierzę. Powiedzmy szczerze, że nie kazdy Zeiss jest od razu serią Victory, więc niekiedy tez po prostu nie warto...

Reklama

Arek 
Redaktor

Zapytaj jeszcze może w Migomexie o Vortexa Vipera 8x32. Model 10x42 świetnie radził sobie w teście. Tylko nie wiem czy on jest już w ofercie. Vortex swego czasu dużo lornetek zapowiedział, a mało z nich wypuścił.

RB 

Arek napisał/a:
Zapytaj jeszcze może w Migomexie o Vortexa Vipera 8x32. Model 10x42 świetnie radził sobie w teście. Tylko nie wiem czy on jest już w ofercie. Vortex swego czasu dużo lornetek zapowiedział, a mało z nich wypuścił.

W UK juz jest.
http://www.sherwoods-phot...noculars_fs.htm

Miszka 
Początkujący

Ale vortex słabo wypada jeżeli chodzi o ac - porównywałem kiedyś tańszego crossfire (ac zgodnie z tutejszym testem ma podobną do vipera - 5/10) z Nikon action EX . I - niestety - nikon wygrywa w cuglach - dla mnie laika już pierwsze spojrzenie pozwoliło na wychwycenie wyraźnej różnicy. Byłem zdziwiony, że różnica jest od razu zauważalna.
Stąd wydaje mi się, że dla mnie akceptowalna ac zaczyna się gdzieś od 6,5/10 (w skali optycznych).

Arek 
Redaktor

Ja bym zupełnie nie przekładał tego co widać w 10x42 na 8x32. To diametralnie różne konstrukcje. Różne obiektywy, różne okulary więc i aberracja może być inna.

Miszka 
Początkujący

Wysłany: Czw 19 Lis, 2009   

Przed zamówieniem pierwszej lornetki chciałbym jeszcze zapytać o takie rzeczy:
1) czytałem jakąś opinie o ww. lorn. eschenbach - użytkownik stwierdził, że co z szerokiego pola widzenia (130- 140 m), skoro duża część pola jest wręcz nieczytelna, co powoduje efekt "tunelowego obrazu". Czy w tych lornetkach o b. szerokim polu , które na wstępie wymieniłem, trzeba się spodziewać, że jest aż tak źle ??. Z tego by wynikało, że lepiej mieć np. tego fujinona (pole 114/1000) - przynajmniej nie będzie nic drażniło.
2) Kiedy będą znane wyniki testu (ciekaw jestem vixena new foresta).

RB 

Miszka napisał/a:

1) czytałem jakąś opinie o ww. lorn. eschenbach - użytkownik stwierdził, że co z szerokiego pola widzenia (130- 140 m), skoro duża część pola jest wręcz nieczytelna, co powoduje efekt "tunelowego obrazu". Czy w tych lornetkach o b. szerokim polu , które na wstępie wymieniłem, trzeba się spodziewać, że jest aż tak źle ??. Z tego by wynikało, że lepiej mieć np. tego fujinona (pole 114/1000) - przynajmniej nie będzie nic drażniło.

Co kto lubi. Posiadam lornetke o stosunkowo dużym polu (jak na 8x42 - 7 stopni) i nie widzę jakiegoś drażniącego tunelowego obrazu...
Mam też ruską lornetke 8x30 o polu chyba 8.5 stopnia i mimo, że na brzegach ostra to ona nie jest (choć żadnego tunelowego obrazu nioe widzę i tutaj) to po wielokroc wolę taką konstrukcję od ostrej od brzegu do brzegu 6 stopniówki... (żona ma 6.1 stopnia, dziesiątkę, ale niestety ostrości od samego brzegu też nie...)
Ale to zalezy od rodzaju obserwacji.
Dlatego radze - popatrz sam. IMO lepiej mięć większe pole niż mniejsze. Ale znowu w tanich konstrukcjach to może być róznie. A pamiętaj, że 1000 PLN na dachówkę to nie jest dużó opieniędzy i cudów się spodziewac nie należy. Jakis kompromis tam będzie. Byle Ci on odpowiadał.

macs 
Bywalec

Dokladnie, lepsze wieksze pole widzenia. Przy powiekszeniu 8x 7 stopni to minimum. Brzeg raczej bedzie nieostry mniej lub bardziej. Poza tym bywa, ze dane ze specyfikacji sa nazbyt 'optymistyczne' :mrgreen:

Miszka 
Początkujący

Ok. - rozumiem - sam miałem takie przeczucia ale nie patrzyłem nigdy przez lornetkę 8 stopni - to dość dużo . Co mnie zawsze zastanawiało - dlaczego akurat w modeach 8x32 występuje dość często tak szerokie pole (czego nie ma już np. w 8x42 10x42).
Ale przyjmuję że wyraźniejsze zniekształecenia występują raczej na obrzeżach i pole gdziś do 70 % jest dobre a poza tym zasięgiem czytelne.

az
Uczestnik

Wysłany: Nie 22 Lis, 2009   

Mam Meoptę 8x32 z 8' polem widzenia , w praktyce patrzac w okularach czy bez wyglada to tak ,że czarna obwódka w okół jest tak szeroko odsunięta że nie mamy wrażenia patrzenia przez tutkę , obraz jest płaski i naturalny , a przykładając lornetkę do oka czujesz się tak jakby w naturalny sposób zmiejszyła się odległość między tobą a przedmiotem. To pole jest tak szerokie , że nie nie wykorzystasz go w całości patrząc przed np. siebie ale jak zaczniesz przewracać oczami to zobaczysz o wiele więcej bez zmiany pozycji lornetki , więc szybkie odnalezienie czegokolwiek jest o wiele łatwiejsze i szybsze . Mam jeszcze inną 8x42 z polem 6,5' i zapewniam , że szeroki kąt to jest to . Tylko przy tych szerokich kątach trzeba uważać , część lornetek daje wyrażny efekt rybiego oka lub nieprzyjemną dysorcję która doskwiera kiedzy przesuwamy polę widzenia .

Miszka 
Początkujący

Wysłany: Sro 25 Lis, 2009   

Niestety monarch w niskich cenach jest tylko w ofercie - po dwóch zamówieniach widzę, że bez 1000 pln się nie obejdzie. O minoxie przeczytałem na jakimś dużym "review" że jest wyraźnie gorszy od monarcha (mimo że droższy). Eschenbach podobno razi zniekształceniami obraz przy brzegach pola.

Dlatego skupię się chyba na opticronie. Wczoraj widziałem ofertę na ebay - coś ok. 1250 przeliczając na PLN.
mam pytania:
1) ile mniej więcej wyjdzie mnie przesyłka
2) co z aberacją w tym modelu (pytanie głównie do RB) - różnie czytałem na ten temat.

RB 

Miszka napisał/a:

Dlatego skupię się chyba na opticronie. Wczoraj widziałem ofertę na ebay - coś ok. 1250 przeliczając na PLN.
mam pytania:
1) ile mniej więcej wyjdzie mnie przesyłka

Zależy skąd. Sklepy w UK chcą c.a. 30 funtów.

Miszka napisał/a:

2) co z aberacją w tym modelu (pytanie głównie do RB) - różnie czytałem na ten temat.

W którym?
Imagic SE ma moim zdaniem raczej dość niewielką. Z tym, że nie jest tak, ze w warunkach dobrego oświetlenia jej nie będziesz widział. Cóż, Zeiss Victory to nie jest.
Widziałem lornetki za podobne pieniadze z wiekszą CA. Widziałem lornetki za podobne pieniadze z porównywalną CA. Wdziałem znacznie tańsze lornetki gdzie CA praktycznie nie było widać (ciemne ruskie porro 8x30).
Czy będzie odpowiadała Tobie - pojęcia nie mam.

Miszka 
Początkujący

Dzięki - chodziło mi oczywiście o imagic SE. Mam jeszcze pytanie -czy takie elementy jak "dekielki" na okulary i obiektywy są dobrze dopasowane i jak solidnie lornetka jest wykonana - czytałem że to nie "made in china" - czy to może być prawda ??

RB 

Wysłany: Czw 26 Lis, 2009   

Miszka napisał/a:
Dzięki - chodziło mi oczywiście o imagic SE. Mam jeszcze pytanie -czy takie elementy jak "dekielki" na okulary i obiektywy są dobrze dopasowane i jak solidnie lornetka jest wykonana - czytałem że to nie "made in china" - czy to może być prawda ??

Na mojej pisze Japan... i tak samo twierdzi Opticron.
IMO zbudowana jest znacznie solidniej niz tanie dachówki z Chin.
Oryginalne dekielki sa nieźle dopasowane, jednak i tak po pewnym czasie zakupiłem gumowe dekielki okularowe z paskami, tak aby były zawsze przymocowane do lornetki. Nie trzeba nosic w kieszeni.

Miszka 
Początkujący

Wysłany: Nie 13 Gru, 2009   

Zamówienie doszło tydzień temu, jestem więc winien informacje.
Zamówiłem na ebay uk opticrona imagic SE 8x32 za około 1550 PLN i otrzymałem opticrona imagic 8x32 ...
ale BGA PC ASFT 8x32 (zdaje się starszy model zastąpiony przez SE). Jak mnie poinformowano "zaszła pomyłka". Teraz rozumiem co znaczy sprowadzać z zagranicy "w ciemno".
Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Lornetka została. Dlaczego ? Ponieważ nie mogłem się oprzeć i przez nią zerknąłem. A jak zerknąłem to się spodobało ...
Wcześniej używałem w terenie dwóch lornetek (pisałem o tym wyżej). I do nikona i do vortexa od początku było się do czego przycepić. Szczególnie wady optyczne pojawiają się zbyt blisko centrum pola widzenia i przeszkadzają. Do opticrona nie mam żadnych zastrzeżeń. Obraz ostry, bez zakrzywień i różnych rozmyć w całym polu widzenia (o ile nie przewraca się gałkami, żeby dojrzeć co jest na brzegach - przy obserwacjach w terenie wady się nie dostrzega). Jasność lornetki mnie rozbroiła - po doświadczeniach z vortex crossfire 8x42 liczyłem na wiele bardziej ciemną lornetkę. Opticron jest wyraźnie jaśniejszy, trudno mi dostrzec różnicę w stosunku do nikon action EX 10x50 (jak dla mnie minimalna). Takie rzeczy jak regulacja ostrości, ustawienie dioptrii - doskonałe. Regulacja tej pierwszej płynna, bez mlaskania, szybka, nie za twarda - w sam raz. Dioptria raz ustawiona - przez kolejne dni intensywnego użytkowania nie tknięta. W używanych przeze mnie dotąd modelach ostrość się ustawiało zawsze z jakimiś problemami, przede wszystkm z tego powodu, że dioptrię bez przerwy trzeba było korygować. Stąd ustwienie ostrości często, gęsto chwilkę czasu zabiera. W opticronie pełen komfort pod tym względem, lornetkę ustawia się błyskawicznie i widok jest świetny.
Oczywiście wada też jest - wg mnie jedna. Lornetka nie posiada aberacji w centrum pola - tyle tylko że to centrum jest nieco zbyt małe (z dużym naciskiem na "nieco"). Od około
25 % pojawia się minimalna AC (szczególnie w gónej części pola widzenia) i stopniowo rośnie. Przy normalnej obserwacji minimalnie przeszkadza. Ale widoczna jest tylko w skrajnych wg mnie warunkach (zauważyłem dopiero gdy spadł śnieg). Nawet w takich warunkach, gdy obserwowany obiekt znajduje się równo w centrum pola, AC zupełnie niewidoczna.
Dodam, że nic nie grzechocze w środku :wink:
Dodatkowo BGA ASFT jest nieco mniejsza niż SE (choć z min. mniejszym polem widzenia), co akurat bardzo mi odpowiada. Lornetlka spełniła moje oczekiwania w 100 % i jest na pewno o klasę wyżej niż to co dotąd posiadałem.

A cena - po negocjacjach - 1150 PLN . Na ebay ten model jest jeszcze w sprzedaży (choć wycofany w 2007 r.) w cenach ok 1250.
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, szczególnie RB, ponieważ na opticrona na pewnie bym nie postawił.
Mam jeszcze pytanie - gdzie można kupić te gumowe dekielki z paskiem ??

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu