Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Gdybym nie widział lepszych fotek, wykonanych z resztą w trudniejszych warunkach, mógł bym sądzić, że winny jest aparat, ale widziałem i wiem, że w tym przypadku wina leży po stronie naciskającego spust...
I o to mi chodzi. Firmy robią w balona wciskając kit reklamowy, że każdy może i umie bo wystarczy kupić canona/nikona. Reklama nie mówi całej prawdy. Natomiast zdjęcia "gringo" pokazują drugą stronę medalu. Jeden z drugim oglądając zdjęcia takie i takie uzna, że się nauczy i kupi aparat, a drugi być może podejmie słuszną decyzję że to nie dla niego bo i tak się nie nauczy. Dobrze, że jest internet i ktoś może zobaczyć jak to wygląda naprawdę. W telewizji i w reklamach prasowych widzimy kolorowe obrazki pokazujące że gospodyni domowa pstryka fotki swojej pociesze i wszystkie są idealne. To jest według Ciebie ok?
Zatem uważam pomysł fotopolis za bardzo dobry. Pozostaje tylko mieć nadzieję na to że będzie tego więcej.
hijax_pl napisał/a:
Nie zgadzam się z Tobą.
Twoje prawo.
Na fotopolis był test i aparat okazał się znakomity. Miał nawet uszczelniany korpus i poziomicę czego na przykład niby nie miał pentax k-7.
Testy też nie mówią całej prawdy.
Kierując się logiką Euzebiusza należało by dać nowiutką puszkę pierwszemu lepszemu człowiekowi z ulicy, lub lepiej dziecku z gimnazjum, poprosić go o zrobienie kilkudziesięciu fotek i następnie na ich podstawie, bez zagłebiania się w exif dokonać oceny mozliwości najnowszego produktu f-my X.
Na fotopolis był podobny test C 50D, tamte opinie wydały mi się rzetelne i dogłębne, z resztą potwierdziła to póżniejsza praktyka.
O teście przeprowadzonym przez tą Panią, moje zdanie jest takie, że nie powinna ona dokonywać żadnych testów, a przynajmniej nie powinna ich upubliczniać.
Kierując się logiką Euzebiusza należało by dać nowiutką puszkę pierwszemu lepszemu człowiekowi z ulicy, lub lepiej dziecku z gimnazjum, poprosić go o zrobienie kilkudziesięciu fotek
Agresywne koncerny w taki właśnie sposób reklamują swoje produkty. Dlaczego więc tego nie zweryfikować?
darek-dorado napisał/a:
O teście przeprowadzonym przez tą Panią, moje zdanie jest takie, że nie powinna ona dokonywać żadnych testów, a przynajmniej nie powinna ich upubliczniać.
Firmie Canon taka opinia nie zaszkodzi, a może uratuje jakiegoś nieboraka przed spłacaniem kredytu.
Euzebiusz, my się kompletnie nie rozumiemy, więc ja kończę tą dyskusję.
Oczywiście, póki jeden z nas myli fachowy TEST dla onanistów sprzętowych z OPINIĄ potencjalnego kupca który za kilka tysięcy chciałby zrobić takie zdjęcia jakie mu koncern obiecuje w zamian za kupno wcale nie taniego aparatu. Kogoś kto nie ogląda dziesiątek testów w internecie.
Testy to jedno a życie to drugie.
Oczywiscie. Ale jasno tutaj widzimy, ze pani testujaca nie potrafi sie poslugiwac tym aparatem. Zdjecia niedoswietlone o ponad 1EV (wszystkie) tylko tego dowodzi. I to znaczy, ze aparat slaby? Nawet najlepszy aparat nie da rady jesli fotograf d**a
Rozumiałbym Wasze żale gdyby pani zrobiła słabe fotki i źle opisała aparat Waszej ulubionej firmy. Ona zrobiła jakie umiała i napisała że jej aparat się podoba.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pią 27 Lis, 2009
Euzebiusz napisał/a:
OPINIĄ potencjalnego kupca który za kilka tysięcy chciałby zrobić takie zdjęcia jakie mu koncern obiecuje w zamian za kupno wcale nie taniego aparatu
wiesz co kolego...?!
idź ty z takimi tekstami na "onet"
albo robisz zdjęcia i wiesz "co robisz"......
albo łykasz "marketing" jak żaba muł...
a jak canon i nikon (o innych nie wspomnę) w czasach analoga reklamowały aparaty to jak ktoś nie potrafił zrobić zdjęcia to do kogo miał zastrzeżenia - do producenta aparatu czy błony?
a może po prostu świadomośc własnej niewiedzy była większa i po prostu brał podręcznik i się uczył, a nie płakał , jak co poniektórzy dzisiaj na forum , że mu "zdjęcia nie wychodzą, bo aparat do pupy, bo dr...., bo obiektyw..., i sto milionów innych pier....".
jak ja mam nieostre zdjęcie, to zastanawiam się dlaczego, a nie od razu "knuję teorię" , że mam bf/ff i to wina wszystkich wokół , a nie moja....
jeśli coś testuję , to powinienem wiedzieć "co i dlaczego"
a nie takie bzdury pisać (raz) , a ktoś publikować (dwa) !
Euzebiusz, akurat to jak ta osoba ocenia ten aparat wcale mnie nie interesuje, a Canon z pewnoscia nie jest moja ulubiona firma. Dziwi mnie tylko, ze fotopolis puscilo cos takiego i tyle. EOT.
Przyjmijmy na chwile że Pani nie testowała aparatu stricte technicznie ale artystycznie. I co wyszło?
Osoby któe wiedzą o co chodzi - wiedzą że foty kiepskie. Technicznie i artystycznie.
Osoby które nie wiedzą o co chodzi - dziwią się że aparat za 7tysi robi fotki jak taki za 2tys.
Jakbym miał oceniać oceniałbym tak: aparat jakościowo średni a drogi - bo nowy. Fotki - no cóż - tej Pani nie wynajmę jako fotografa.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pią 27 Lis, 2009
Euzebiusz napisał/a:
Ona zrobiła jakie umiała i napisała że jej aparat się podoba.
przeczytaj uważnie co napisałem - bo to jest odpowiedź na twój nieczytany post (wcześniej)
a co do mnie to mimo, że canona mam , wcale nie jest moim "ukochanym" - nie ma czegoś takiego - wybieramy system z różnych powodów, ale miłość to powinna przyjść później i z zupełnie innych powodów...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10