Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pią 01 Sty, 2010
szkielka do D70 - dylemat
Autor Wiadomość
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sob 02 Sty, 2010   

Moim zdaniem, do klasycznego portretu 70mm na APS-C jest znacznie lepsze niż 50 i znacznie poręczniejsze niż 85... Dlatego uważam, że ta 70-tka, to taki "złoty środek" nada się i do portretu i do makro...

Reklama

Sunders 

jaad75 napisał/a:
ta 70-tka, to taki "złoty środek" nada się i do portretu i do makro...

Też mi się tak wydaje, ale trochę mnie od niej "odpycha" niecelny AF co może w makro tak bardzo nie przeszkadza ale w fotografii portretowej bardziej. Dlatego napisałem, że wolałbym nikkora 60/2,8, nie ze względu na ogniskową ale na celność AF. O sigmie 50/2,8 wspomniałem głównie ze względu na relatywnie niską cenę.

galtom 
Nowy

Czy dobrze rozumiem, ze zaden z Was nie kupilby Tamrona 90mm? A jesli tak to dlaczego? Sigma fajna, podoba mi sie ogniskowa mysle ze dla amatora daje ciut wieksza swobode ale jest drozsza. Przygladne sie teraz tj 50tce (sigmy) i 60mm nikkona - jednak chyba przekraczamy moj budzet.

MC 

Do portretu i macro moze byc fajny Tamron 60/2. Pisze "moze", bo go na oczy nie widzialem.

galtom 
Nowy

Moze tak ale szybki rzut oka na ebay...i jest drozszy niz 90mm 2.8. Sigma brzmi interesujaco ale to 50mm... ani tak do konca portret ani macro a i cena nie niska :-)
Co do pierscieni i obiektywow M42...nie mam na ten temat zadnej wiedzy ani doswiadczenia w tym wzgledzie. Jako amator jednak chyba wolabym pozstac przy czyms bardziej polularnym i "latwiejszym?". Zgadzam sie, ze przy macro raczej z Af korzystac nie bede ale wizjer d70 nie jest rewelacyjny wiec czasem by sie przydal.

Generalnie wazniejszy jest dla mnie portret - macro chcialbym miec na dokladke ale nie mam tu sprecyzowanego pola dzilania (czasem widze fajnego pajaka a czasem kwiatek - fajnie byloby miec cos czym da sie to ciekawie sfotografowac).

Narazie walcze z protretami na zoomie...ale to nie to - pewnie, ze sie da ale... :-)

Nic... czytam dalej... ale poki co wszystko wskazuje na to, ze optymalnie (cena, jakosc, mozliwosci) bedzie kupic Tamrona 90mm w Hong Kongu (musze tylko znalezc firme co VAT odda jakby co) :-) .

Dzieki za rady.... czas przygotowac aukcje 70-300 i 18-70. Mozecie mi doradzic jakie ceny minimalne ustawic ? Chce sprzedac ale potem musze kupic wiec nie sprzedac za wszelka cene... :-)

Tamron 90 czy Sigma 70 sa jako uzywane w zasadzie nie osiagalne co oznacza, ze Ci co je maja sa zadowoleni (na swoj sposob szkoda bo trzeba szukac nowego).

Matt 
Uczestnik

To mozesz jeszcze zrobic inny myk - skupic sie na jednym, za to porzadnym obiektywie pod portrety, a do macro uzywac wspomnianego wczesniej raynoxa, lub tez pierscienie z przenoszeniem AF

galtom 
Nowy

Wysłany: Nie 03 Sty, 2010   

Matt napisał/a:
To mozesz jeszcze zrobic inny myk - skupic sie na jednym, za to porzadnym obiektywie pod portrety, a do macro uzywac wspomnianego wczesniej raynoxa, lub tez pierscienie z przenoszeniem AF

Czy kupie porzadna portretowke (lepsza niz np. wspomniany tamron czy nikon 50mm) za kwote uzyskana ze sprzedazy ww.? nie sadze :-(

a co do rynoxa i tych pierscieni.. nie mam zielonego pojecia o czym mowisz ;-)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 03 Sty, 2010   

galtom, w takim razie polecam trochę teorii: http://www.fotografia-prz.../porady.php?p=1

galtom 
Nowy

Wysłany: Pon 04 Sty, 2010   

Dzieki za link!
Wydaje mi sie jednak, ze na moje umiejetnosci i wiedze (oraz potrzeby) to zbyt skomplikowane :-(

Mysle, ze bede szukal nowego/uzywanego (to bedzie cud jesli znajde uzywany!!!) Tamrona 90mm lub jednak zdecyduje sie na Nikkora 50mm f/1.8 do "prawie portretow" bo jest tani i zostane bez macro bo nie bardzo widze alternaywe :-(

[ Dodano: Pon 18 Sty, 2010 12:09 ]
Ostatnie wahania (prawdopodobnie zdecyduje okazja :-)

Aktualnie na placu boju pozostal Tamron 90mm i Sigma 70mm.
Zakladajac, ze obiektyw bedzie uzwyany glownie do portretu i czasem do makro (nie odwronie), na ktory bysie sie decydowali? Jak pisalem - oba wg. sa bardzo, bardzo zblizone zatem raczej zadecyduje okazja cenowa i dostepnosc.

Ktos cos kupowal przez ebay z Hong Kongu? Jak z oplatami dodatkowymi???

Jesli zauwazycie jeden z ww. do kupienia jako okazje - prosze dac mi znac :-)

Odpowiedz do tematu