Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Co powiesz na temat tego : Nikon Monarch X 10.5x45 DCF ?
Jest to nowość, mieści się w granicach finansowych dla mnie akceptowalnych, wygląda solidnie i jest dachówką ( uparty jestem )
Mało kto to widział... ale mimo tej niewiedzy wolałbym pewne i sprawdzone SE 8x32. (nie lubie 10-tek)
Strix aluco napisał/a:
Ja lubię kupować sprzęt na dłuugie lata, szczególnie za taką kasę, dlatego ważna dla mnie jest min. długośc gwarancji ( Nikony 10 lat, Docter 30 lat ).
A Kowa ma w Polsce gwarancję 2 letnią. W USA dożywotnią... Długość gwarancji w Polsce to osobna i dziwna sprawa...
Strix aluco napisał/a:
Co sądzisz o Bynolyt Albatross 10x42 SHR ?
Cena przystępniejsza, opinie w teście rewelacyjne, gwarancja 25 lat, dobre wyposażenie.
I okrutna aberracja chromatyczna.
Będziesz miał spore kłopoty z wyborem lornetki w Polsce nie poprzez Internet...
Ja na ptaki też poleciłbym porro z serii se, ale 8x32. Większe pole widzenia, mniejsze gabaryty, ale już nie tak uniwersalna jak 10-tka. Posiadam model 12x50(nie szukalem lornetki na ptaki) i nie zamienie jej na inną. Jakość obrazu rewelacyjna.Skoro jednak uparłeś się przy dachówce to Bynolyt Albatross może byc dobrym wyborem. Przeraża tylko ta aberracja. Może cos poprawili w tej kwestii bo na stronie producenta widać wyraznie, że jest nowa wersja. Na obudowie doszedł napis ED.
U nas znając zycie najprawdopodobniej sprzedaja jeszcze starą.
Znalazłem recke 8-ki.
http://www.birdforum.net/...73/limit/recent
Wobec tak " zmasowanego ataku " już chyba pozostanę przy Nikonie SE.
Wcale nie uparłem się na dachówkę, tylko sugeruję się wyborem sporego grona ptasiarzy które posiadaję właśnie dachówki. Potrzebuję sprzętu wartego ciężkiej kasy ( jak na moje możliwości ) jaką na niego przeznaczę.
Jestem otwarty na sugestie.
Ale w przedziale cenowym do 3.5 tyś PLN mieszczą się w tej klasie dwa modele, które mnie interesują : Nikon SE 10x42 CF i Nikon SE 12x50 CF ( nie znalazłem testu tego modelu ) .
Moje pytania są następujące : czy warto brać większe przybliżenie czy może model z większym kątem widzenia ?
Który z nich zapewni większy komfort pracy w birdwatchingu ?
Wyczytałem że ww Nikony to konstrukcie z 1990 r, więc jest to dość leciwa kontrukcja.
Czy nie lepiej by było wybrać nowszy model ?
I na koniec gdzie w Warszawie można możliwie tanio kupić ww sprzęt nie przepłacając ?
Czy w najbliższych miesiącach można spodziewać się obniżnki cen na lornetki ( mogę wstrzymać się z zakupem kilka miesięcy ) ?
Serdecznie dziękuję za poświęcenie swojego czasu i serdeczne uwagi !!
Pozdrawiam.
Wyczytałem że ww Nikony to konstrukcie z 1990 r, więc jest to dość leciwa kontrukcja.
Swarovski Habicht ma prawie 50 lat, a Zeiss Dialyt około 40... Obie nadal w sprzedaży, obie nadal znajdują sporo chętnych, obie dają świetne obrazy. Dobra optyka nie starzeje się tak szybko...
Monarcha X nie miałem w rękach, więc nic o nim nie powiem. Czy 8x32, czy 10x42 to sprawa indywidualna. Jedna stricte dzienna, druga trochę uniwersalniejsza, bo dobrze
sprawdzi się także wieczorem. Powiększenie 10x spokojnie utrzymasz z ręki. Na ptaki nie brałbym jednak 12x50. Decydowałbym pomiędzy 8x32 i 10x42.
Jeśli chodzi o Albatrossa to bardzo dobry sprzęt. Pytanie czy dostaniesz go teraz w Polsce w cenie poniżej 3500 zł. Jego kopia czyli Alpen Rainier kosztuje 3999 zł, a jest lepsza tylko w tym, że ma magnezową obudowę.
Witam!
Zgadzam się z RB że na ptaki lepszy będzie Nikon SE 8x32. Chociaż z 10X42 też pewnie będziesz zadowolony. Jakość obrazu jakie dają lornetki Nikon SE jest naprawdę świetna. Miałem okazję patrzeć w terenie przez Nikona SE 8x32 a za chwilę przez Zeissa Victory 8x42 i ani ja ani właściciel Zeissa nie zauważyliśmy jakiś większych różnic w jakości obrazu. Jeśli już to zauważyłem że Nikon SE ma trochę mniejszą dystorsję oraz jest też minimalnie ostrzejszy na brzegach.
Ponadto przejrzyj test lornetek 10x42 (niby to tylko test ale zawsze jakaś wskazówka) i policz ilość punktów tylko za cechy optyczne (sprawność optyczną,aberracje,nieostrość itd.) to wyjdzie że Nikon SE wskoczy na pierwsze miejsce. Wracając do twojego problemu to napewno odpuściłbym sobie na ptaki model 12x50 a wybrał 8x32.
Tylko może być problem z dostaniem w Polsce nowego Nikona SE w dobrym stanie.
Jeśli możesz to kup Nikona SE za granicą. Wbrew pozorom może być dużo prościej niż w Polsce. Jeśli kupisz za granicą to gwarancja obowiązuje również w naszym kraju.
Strix aluco jakie masz doświadczenie w lornetkowaniu ptaków? To Ty musisz wiedzieć czego chcesz, co Ci leży, a co absolutnie nie, co jest istotne a co możesz sobie odpuścić. Szczególnie, że masz dużo pieniędzy na lornetkę, ale mimo tak wysokiej sumy możesz się wpuścić w sprzęt z którego nie będziesz do końca zadowolony. Na razie to wygląda mniej więcej tak że my mamy Ci podpowiedzieć jaką dobra lornetkę za 3.5 tysiąca PLN możesz kupić. I problem w tym, że wszystkie są dobre ale... nie dałeś nam żadnego punktu zaczepienia na czym Ci zależy bardziej.
Gdybyś nie bał się internetowego polowania na okazje to może polowanie na Zeissa Victory byłoby niegłupie (bo to jak mi się teraz zdaje chyba najbliższa dość ogólnemu ideałowi - funkcjonalnemu i optycznemu - lornetka). Z tym, że by to musiało być ostre polowanie... ja bym się nie zdecydował.
Reszta to mimo wszystko kompromisy. Nawet Nikon SE ma swoje za uszami - choć raczej nie optycznie... ostrzenie od 5 metrów w wypadku 10x42 (specyfikacja producenta), stosunkowo małe pole widzenia, nieregulowane muszle oczne (jak spasuje to no problemo, jak nie to trochę gorzej). 8x32 ze zdecydowanie większym polem i mniejszą odległością ostrzenia (3m) jest tu mocno do przodu, choć to lornetka na dzień. Nie ma niestety 8x42
Z drugiej strony, jeśliś dachówko-lover to masz dachowego Nikona HG - 8x32 za 3 tysiące to moim zdaniem wcale nie musi być gorsze rozwiązanie niż 8x32 SE... Ale może w ogóle rozmiar 8x32 nie jest dla Ciebie? Jakie wolisz przybliżenie? TY, a nie jakie są nasze na ten temat opinie...
Bo widzisz, to jest tak jak z tym Swarkiem SLC... To jest świetna lornetka, sprzęt którym się obecnie posługuje obiektywnie optycznie nie jest na jej poziomie, nie stać mnie było na nią gdy kupowałem, ale... gdybym miał pieniądze na SLC to i tak bym go z pewnych powodów nie kupił. Dla kogoś innego może to być jednak świetny wybór - bo nim z pewnością jest, ale...
No teraz moja rada:
masz swoich kolegów z którymi spotykasz się na ptakach. Popytaj, popróbuj ich sprzętu... Nie chodzi o to abyś decydował się na któryś z modeli przez nich posiadanych, ale abyś popatrzywszy przez różny sprzęt wyrobił sobie opinię jakie cechy lornetki są dla Ciebie najistotniejsze. Masz za dużo forsy aby kupować sobie lornetki naszych marzeń
Druga sprawa - nie bój się zakupów przez internet. Możesz zwracać towar! W Polsce inne metody mogą się okazać kłopotliwe...
Ja podsunąłbym jeszcze jeden model - choć nigdy go nie użytkowałem.
Bushnell Elite 10x43 zebrał w tutejszym teście niesamowite opinie i jest dachówką .. i jest raczej dostępny .. i w cenie poniżej 3.000. Dlaczego nikt go nie poleca ?? - ale lepiej niech zabierze głos Ten kto lornetkę testował
Gdybym miał dzisiaj kasę pewnie bym się nie zastanawiał.
Odnośnie wyboru lornetki - tak naprawdę dobrze jest mieć 2 egz. - jeden 8x32 drugi 10x42 lub 50. Często nosi się tyle sprzętu, że małe gabaryty są bardzo wskazane, liczy się każdy gram. Innym razem, gdy robi się rekonesans tylko z lornetką - 10x jest nieraz przydatne, różnica jest zwłaszcza w terenie otwartym, na dużych przestrzeniach.
Miszka, Elite 10x43 nie polecałem, bo wydawało mi się, że kosztował 3800 zł, czyli powyżej budżetu. Jego cena w momencie przeprowadzania testu wynosiła 3849 zł. Jeśli obecnie jest do kupienia w Polsce za cenę poniżej 3000 zł, to jest to świetny wybór. Co nie zmienia faktu, że optycznie Nikon SE będzie lepszy.
Co do lornetki Bushnella Elite 10x43 to szukając (prawie rok temu) lornetki dla siebie również ona była moim pierwszym faworytem. Ale gdy zacząłem dokładnie badać możliwości jej zakupu to okazało się że nie jest takie proste. Mieszkam we Wrocławiu gdzie jest sklep ze sprzętem Bushnella. Usłyszałem tam że model Elite 10x43 nie wiadomo kiedy będzie a własciwie raczej nie będzie itp i itd. Znalazłem Elitkę w sklepie internetowym lornetki.pl ale nie ma tam modelu 10x43 tylko 8x43 (w sumie chyba lepsza na ptaki) a cena to prawie 4000zł. Ponadto jest też na optycznych.pl (co prawda tylko jedna ale zawsze) opinia jednego z użytkowników Elitki 10x43 który opisuje takie wady lornetki które moim zdaniem nie powinny wystąpić w sprzęcie za tak duże pieniądze.
Ów użytkownik kupił lornetkę za 400 $ (2 lata temu to nie było więcej niż 1500 PLN). Mam spore wątpliwości czy to ten sam model, ale oczywiście wszystko jest możliwe. Nawet teraz na przecenach cena wynosi 630 $.
Kup sobie Nikona 10x42 SE (Porro) i porównaj obraz z tymi nowoczesnymi dachówkami kolegów ptasiarzy. Zobaczysz jak się będą czerwienili ze wstydu, że kupili taki badziew
Arek jest specjalistą w dziedzinie optyki i polecił Tobie nikona, jak masz kasę to na twoim miejscu nie zastanawiałbym się nad wyborem, miał ją zapewne w ręku i testował więc masz wiadomości z pierwszej ręki
pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10