Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ja bym kupił jednak Canona a różnicę w cenie dołożył do zakupu w następnej kolejności Sigmy 20/1,8. Do ponieszczeń na cropa szkło jest idealne a i zaletą jest możliwość podpięcia do ff choć tu już jakość w rogach leci. To jest mój kolejny cel zakupowy.
różnicę w cenie dołożył do zakupu w następnej kolejności Sigmy 20/1,8. Do ponieszczeń na cropa szkło jest idealne
Paweł_G, czy miałeś okazję ją sprawdzić? Na APS-C chyba jednak lepsza jest 30/1,4?
Tak miałem - kolega ma. Trafił z af pierwszą lepszą sztukę. 30/1,4 to trochę za wąsko dla mnie pod cropa. Za to 20 z takim światłem jest naprawdę użytecznym sprzętem.
A tak powaznie to potrzebuje jasnego ostrego obiektywu do portretow, oraz do pomieszczen.
A dlaczego nie rozważasz Canona EF 50mm f/1.4 USM ?
Choć prawdziwą rozdzielczość pokazuje dopiero na pełnej klatce, to na APS-C też jest bardzo dobry. I warto zwrócić uwagę, że różnica w ostrości na brzegach kadru nie jest duża w stosunku do środka, co nie jest takie powszechne. Oczywiście warto go (według uznania) lekko domknąć.
30/1,4 to trochę za wąsko dla mnie pod cropa. Za to 20 z takim światłem jest naprawdę użytecznym sprzętem.
20 mm kusi, ale ten obiektyw to jest poprzednia epoka w stosunku do modelu 30/1,4. Sposób przełączania napędu z AF na MF mnie zniechęcił, przymierzałem się do niej w sklepie. Ale optycznie ponoć bardzo fajna.
B o g d a n napisał/a:
A dlaczego nie rozważasz Canona EF 50mm f/1.4 USM ?
MC choćby napisał dlaczego
MC napisał/a:
[Sigma] Czy jest aż tak dużo lepsza od C? Ciężko powiedzieć. Z całą pewnością lepiej wykonana, ma osłonę przeciwsłoneczną i futerał. Moim zdaniem też ładniejszy bokeh. I wydaje się być trochę ostrzejsza na f1,4.
Widze coraz wiecej mozliwosci A moze taki zetaw prawie w tej samej cenie co S50
C50/1.8
S20/1.8???
Co o tym sadzicie? Czy jakoscia zdjec C50/1.8 duzo odbiega od S50, czy moze lepiej dolozyc kase, a S20 kupic pozniej???
Pytam bo bardzo nie lubie kupowac czegos z czego bede nie zadowolony i w rezultacie trzeba bedzie pozniej zmieniac Kasy nie ma zbyt wiele wiec Wiecie
marcin1106, Canon 50/1,8 to zupełny plasticzak. Mam go i jestem zadowolony ale to raczej nie jest obiektyw docelowy… Posiadanie dodatkowo 20 mm oprócz 50 mm jest na pewno kuszące i warte rozpatrzenia, ale pod warunkiem że 20 mm jest dla Ciebie ważniejsze niż 50. Jeśli jednak 50 mm to zastanawiaj się nad Canonem 50/1,4, Sigmą czy Zeissem, bo każdy z nich jest o niebo solidniejszy i oferuje wyższą jakość obrazu (choćby dlatego, że na f/1,8 są już lekko przymknięte a 50/1,8 – nie) oraz ma jakieś zalety. Z Canonem powinieneś mieć celniejszy AF, z Sigmą ładniejszy bokeh (sądząc ze zdjęć z sieci) a z Zeissem… nie wiem co pewnie ogólnie plastykę? MM coś napisał w wątku o tym Zeissie, pewnie czytałeś.
komor, Pewnie masz racje, czytalem watek o Zeissie. Powiem szczerze, ze tak w ogolnosci to sklaniam sie ku S50, ale ostatnio zaczolem rozwazac S30 jako polsrodek miedzy 20 a 50 W stosunku do 50 to na dlugiej ogniskowej nie ma zbyt wielkiej roznicy w odleglosci bo mozna dac krok w przod, a do tylu czask sie nie da
[ Dodano: Nie 17 Sty, 2010 20:49 ]
Im wiecej czytam tym mniej wiem
[ Dodano: Nie 17 Sty, 2010 20:50 ]
jest tyle fajnych szkiel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a kasy malo
jest tyle fajnych szkiel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a kasy malo
True, true… :)
Co do skłaniania się do Sigmy 30/1,4 to jest to fajne szkło do „reporterki” (imprezy, sytuacje), portretów dzieci i mnóstwa innych rzeczy. Ale fajowskie portrety ładnych dziewczyn to ja raczej z pięćdziesiątki widuję…
marcin1106, napisałeś w pierwszym poście, że szukasz szkła do portretów jeśli rozważasz coś długości 20-30 mm to wiedz, że wtedy tylko luźne portrety będą w miarę prawidłowo wychodziły chyba, że Ty i model/ka będziecie godzić się na spore przerysowania perspektywy typu za duży nos już lepiej jednak wziąć tą pięćdziesiątkę
ophiuchus, mowiac o portretach to glownie myslalem o moim cukiereczku czyli 5-letniej corce , ale ogolnie to masz 100% racjii
komor, przechylasz szale na 30
powiem tak zeiss odpada, C50/1.8 odpada, C50/1.4 chyba tez zostaje mi S30 i 50. Dobrze, ze sa tacy ludzie jak WY!!!!!!!!!!!!! Dzieki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9