Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
ale najważniejsze to ta kwestia zaufania jeśli chodzi o kolory itp
No to ci powiem, ze kolorami to ten dell którego porównuje jest praktycznie taki sam...obydwa monitory są skalibrowane.
hijax_pl napisał/a:
A jak porównujesz? Co wyświetlasz?
No różnie...jesli chodzi o obrazy testowe to nec bije go na glowe...natomiast mi zalezalo na ogolnym obrazie wiec otwieram roznego rodzaju foty, ktore porownuje pod katem kolorystycznym, przejsc tonalnych i ogolnej jakosci obrazu.
Na ta chwile moge powiedziec ze dwa sotjace obok siebie monitory bez zaglebiania sie w szczegoly maja taki sam obraz.
Kolory praktycznie wychodza idealnie takie same - na niektorych fotach widac delikatna roznice (bardzo delikatna) w kolorach.
Wizualna ocena jakosciowa wyglada podobnie - znowu PRAWIE ten sam obrazek.
Przejscia tonalne - na necu widac wiecej szczegolow w miejscach zblizajacych do przepalow jesli nawet nie delikatnie przepalonych (raczej to drugie).
Zaprosilem znajomego, ktory ma eizo i mówił ze gadam glupoty i ze musi byc spora roznica. Jednak na miejscu przyznal mi racje i pochwalil della...bo w sumie nie mozna sie bylo niczego czepic.
Zwróćcie uwagę, że ani razu nie napisałem, że z neckiem jest cos nie tak....wg mnie daje bardzo ladny obraz oraz wypada dobrze w obrazach testowych.
natomiast mi zalezalo na ogolnym obrazie wiec otwieram roznego rodzaju foty, ktore porownuje pod katem kolorystycznym, przejsc tonalnych i ogolnej jakosci obrazu.
No, ale przeciez właśnie po to przeprowadzasz kalibrację, żeby w ogólnej ocenie wizualnej zdjęć było maksymalnie podobnie. Tak działa CMS. Bardzo dobry monitor pokaże więcej niuansów, tyle, że tych niuansów w większości zdjęć po prostu nie ma, albo są mało istotne (choć ich widoczność w trakcie obróbki akurat jest istotna).
No, ale przeciez właśnie po to przeprowadzasz kalibrację, żeby w ogólnej ocenie wizualnej zdjęć było maksymalnie podobnie. Tak działa CMS. Bardzo dobry monitor pokaże więcej niuansów, tyle, że tych niuansów w większości zdjęć po prostu nie ma, albo są mało istotne (choć ich widoczność w trakcie obróbki akurat jest istotna).
Oczywiście...tylko wiesz o co mi chodzi...myślałem, że różnica jakościowa monitorów obnaży znacznie mocniej niedociągnięcia della.
Żeby w oczy nie raziło pozbyłem się Della
Teraz jedynie czekam czy czornyj w końcu coś napisze o kalibracji. Bo ja zrobiłem to z jakiegoś automatu i tyle...ustawiłem jedynie brightnes na 120 ręcznie a reszta sama poleciała.
A to, że po kalibracji obydwa monitory pokazywały praktycznie te same kolory świadczy o tym, że 1d pro daje radę.
AuThoR, tyle, że wiesz, "z automatu", nie masz dostępu do LUT monitora, więc kalibracja da znacznie gorsze efekty, niż mogłaby.
haaaaa....no i tu właśnie mam dylemat...bo w sumie po kalibracji w zarządzaniu kolorem nie mam profilu icc więc wydawało mi się, że skalibrowałem lut monitora. Jesteś pewny, że to co zrobiłem to kalibracja tylko karty grafiki?
Po czym mam rozróżnić czy kalibruję kartę czy kalibruję LUT monitora?
[ Dodano: Sob 09 Cze, 2012 13:39 ]
halo halo...żyje tu ktoś?
Wrażenia?.......
Wrażenia takie, że czornyj polecił monitor oraz pomoc (ze względu na to że poleca właśnie ten model)w sprawie kalibracji...ale niestety tylko do momentu zakupienia w polecanym przez niego sklepie oraz doradzenia modelu monitora miałem z nim jakiś kontakt. Na to chwilę olał totalnie... brak odzewu mimo tego, że praktycznie dziennie wchodzi na forum...
Ja oczywiście rozumie, że ktoś NIE MUSI pomagać....ale proszę innych (bo nie będę tego więcej poruszał) - jeśli oferujecie swoją pomoc to dotrzymujcie obietnicy bo inaczej takie osoby jak ja kupią sobie zabawkę za 3k i nawet nie będą wiedziały czy dobrze z nią postąpiły.
Monitory postawione mam obok siebie - dell 2209WA oraz nec P241W.
Po kalibracji kolorystyka jest można powiedzieć idealnie taka sama na dwóch monitorach - różnice są mało zauważalne.
Bo ten Dell to kawał dobrego i taniego monitora.
Obrazy testowe na NEC są piękne bo muszą być piękne, inaczej kto by widział różnicę i kto by kupił?
AuThoR napisał/a:
czornyj polecił monitor oraz pomoc ..... w sprawie kalibracji...ale niestety tylko do momentu zakupienia w polecanym przez niego sklepie oraz doradzenia modelu monitora miałem z nim jakiś kontakt.
Muszę napisać sprostowanie.
Czornyj nie olał mnie tylko po prostu wyjechał na dłuższe wakacje i wraca dopiero w lipcu.
Właśnie dostałem od niego wiadomość i bardzo mnie to ucieszyło, że jednak mogę dalej liczyć na obiecaną pomoc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9