Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Arek
Czw 27 Sty, 2022
Na co czekacie ?
Autor Wiadomość
Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Wysłany: Wto 11 Sty, 2022   

Wiking69 napisał/a:
A tu proszę jaka miła niespodzianka ... 5374 wyświetlenia , 163 odpowiedzi

Ale chyba przyznasz, że i ja mam swój udział w rozkręcenia tego wątku? Na jakiś medal z kartofla albo chociaż z zeschniętej szyszki zasłużyłem, hę? :wink:

Reklama

Wiking69 
Optyczny

Oczywiście że zasłużyłeś na medal :) . Chciałoby się powiedzieć ... Szkoda że Arek tego nie widzi . Pewnie siedzi sobie teraz razem z Mnichem w Tybecie i zapomniał o nas dobrych ludziach :( .

Chomsky 
Entuzjasta

anton napisał/a:
Soniak10, czy możesz mi jako leśnik wyjaśnić jaki był sens wycinania Puszczy Białowieskiej przez b. ministra Szyszko ? Pod topór poszły wszak kilkusetletnie drzewostany co do których nie tylko środowisko ekologów ale również środowisko akademickie postulowało o włączenie i poszerzenie obecnego Parku Narodowego.

Wszystko wyjaśnił Soniak10. Lepiej się nie da. Dodam tylko, ze każde Twoje wypowiedziane zdanie jest kłamstwem, powielanym bezmyślnie, może w dobrej wierze i w trosce o środowisko. Nie wiem.
Lewacy rozpętali piekło, zniszczyli swoimi działaniami sporą część lasów, do tego przyłączyli się politycy, chcący dokuczyć innym politykom, i cała rzesza dziennikarzy, bo na wierszówce można zarobić.
Jeszcze zniszczyli biednego i mądrego dosyć Szyszkę.
Wystarczyło spokojnie pomyśleć i można było uratować sporą część chorych lasów i sporą część nerwów i zdrowia ludzi, którzy naprawdę znają i kochają lasy.
Bardzo sobie cenię pracę leśników. W nadleśnictwie Dynów prowadzi się wiele działań edukacyjnych na wysokim poziomie. Brałem w nich udział z młodzieżą jako nauczyciel geografii. Doceniam profesjonalne podejście leśników do swojej pracy. Niestety dlatego nie mogę zaakceptować wielu wypowiedzi krytykujących LP. Pewnie te wypowiedzi wynikają z troski o środowisko, pewnie z zaobserwowanych wydarzeń, wycinek, czyszczenia lasów, likwidacji wcześniej popełnionych błędów, itp.
Leśnicy cały czas się uczą, eksperymentują. Las rośnie od 80 do 140, tak więc dziś leśnik pracuje na drzewostanie posadzonym w XIX lub początkach XX wieku. Dopiero teraz dostrzega błędy dziadów i pradziadów.
Las trzeba „czyścić”, to także wymaga wycinki, dziś likwiduje się monokultury leśne, wzbogaca gatunkowo las, dosadzać drzewa potrzebne np. ptakom. U nas sadzi się sporo trześni na obrzeżach lasów, dba o stare sady, łąki śródleśne i inne. Dochodzi do tego gospodarka wodami, zarówno ciekami wodnymi jak i niewielkimi i dużymi zbiornikami wodnymi. I wiele wiele innych działań. Te działania są dość spójne, obejmują w końcu obszar całego kraju. LP to ewenement w skali Europy i świata. Niewiele jest takich przedsięwzięć. Uczą się od nas Czesi, Słowacy, Rumuni i inni z naszego regionu Europy.
Nie wnośmy naszych sporów politycznych i przekonań w miejsca, które powinne być od nich wolne. Nasze lasy przetrwają polityków i nas samych. Dopiero nasze prawnuki będą likwidować nasz błędy.
Jeśli błędy wynikają z niewiedzy, eksperymentu to jakoś trzeba to przeżyć. Niestety coraz częściej głos w sprawach trudnych zabierają ludzie głupi, niekompetentni, nawiedzeni, i zwyczajne mędy zainteresowane wielkimi pieniędzmi i władzą. Robią na złość światu bo tacy są. Panowie nie dajmy się nabierać frajerom.
Pozdr. Ch.

TheNewOne 
Rozmowny

Chomsky Nie damy się! Stop politycznie podsycanemu "hejtowi"! :)

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

To tutaj jeszcze link do filmu nt Puszczy Białowieskiej
Oczywiście - ze strony LP.
Pzdr

Wiking69 
Optyczny

Cytuję :) ... Stop politycznie podsycanemu " hejtowi "! . Nie do końca rozumiem , chcecie założyć na naszym kochanym forum lornetkowym nową partię polityczną czy wolny związek zawodowy :) .

mariuszi 
Rozmowny
raczej bino

Soniak10 napisał/a:
To tutaj jeszcze link do filmu nt Puszczy Białowieskiej
Oczywiście - ze strony LP.
Pzdr

Dzięki za linki

Z zainteresowaniem przeczytałem wszystko …. trudno dyskutować z podanymi informacjami .
Zapewne brak zaufania do stosowanych przez nadleśnictwa metod gospodarowania lasem .. podszyty niewiedzą i medialnymi „newsami” wzbudza najwiecej emocji.

Może akcja edukacyjna lepiej trafiająca do „Kowalskiego” obniżyłaby poziom frustracji

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Sro 12 Sty, 2022   

Chomsky napisał/a:

Jeszcze zniszczyli biednego i mądrego dosyć Szyszkę...

Tak przy okazji zapytam: czy ustawę lex Szyszko (o wycince na terenach prywatnych) da się jakoś usprawiedliwić czy uzasadnić?

Maciek 
Maniak

TomPL2 napisał/a:
Tak przy okazji zapytam: czy ustawę lex Szyszko (o wycince na terenach prywatnych) da się jakoś usprawiedliwić czy uzasadnić?

Każda partia korzysta ze wsparcia sponsorów - i powstałe w ten sposób długi musi spłacać. Tzw. lex Szyszko była to ustawa przygotowana pod developerów, którym lokalne samorządy czy nawet LP blokowały inwestycje w atrakcyjnych - ale jednocześnie wartościowych przyrodniczo lokalizacjach. Wycinki ruszyły na drugi dzień po uchwaleniu przepisów i zakończyły się po kilku tygodniach. Przepis dla pozoru pozostawiono na jakiś czas i zlikwidowano. Przeszkody w postaci starodrzewu przestały istnieć i ruszyły budowy. Czy Szyszko był mądry czy nie? tego nie wiem, ale rozliczenie się z developerami przypadło na okres, kiedy akurat on był ministrem.

Chomsky 
Entuzjasta

TomPL2 napisał/a:
Chomsky napisał/a:

Jeszcze zniszczyli biednego i mądrego dosyć Szyszkę...

Drzewo nie jest wartością samo w sobie. Właściciel gruntu ma swoje prawo do zarządzania nim. Chce budować to buduje. Chce wyciąć, wycina. W niektórych krajach ma prawo do bogactw mineralnych, wody, itp. Zapytam, czy można wywłaszczyć w imię dobra wspólnego. Pod autostradę. W Polsce można. Pod autostrady i drogi wycięto masę drzew. Jakoś nikomu to nie przeszkadza po nich podróżować. Jeździmy bez obrzydzenia.
W końcu inna sprawa, drzewa na cmentarzach, starodrzew w parkach, przy drogach.
Częste wypadki w czasie burz spowodowały wycinki starodrzewia. Takie jest życie. Trzeba nowych mieszkań, ludzie chcą jakoś mieszkać, czasem trzeba wyciąć drzewo.
Ważne jest jedno, lasów mamy więcej, z roku na rok. Sadzą nie tylko LP, ale także właściciele działek, rolnicy, hotelarze i inni. Na osiedlach z lat 60/70/80 rosną piękne drzewa. No budowanych dziś także urosną z czasem. Spokojnie.
Zapewne sporo jest wszelakich patologii, w całym naszym życiu. Przemysł, budownictwo, transport, turystyka, szkoły, szpitale, zawsze tam byli idioci, chciwcy, ludzie złej woli. Oczywiście trzeba na to reagować. Tylko nie huzia na Juzia. LP to zło a ekolodzy to dobro. Na pewno to tak nie działa. Rzadko kiedy to tak działa.
Pozdr. Ch.

Preskaler 
Entuzjasta

Zdecydowanie tak jest! Może nie tyle lasy obserwuję bo mam do nich dość daleko i chociaż staram się w nich wyrwać kilka razy w roku, to moje obserwacje dotyczą drzew w mieście i jego okolicach. Moja pamięć sięga okresu ok.5-ciu lat od wojny. Jako dzieciak siadałem z lornetką na wzgórku i obserwowałem lotnisko oddalone o ok. 2 km. Wszystko na płycie było widoczne jak na dłoni. Ostatnio byłem na tym wzgórku i ku mojemu zdziwieniu, lotnisko jest niewidoczne. Drzewa wyrosły tak wysokie, że zupełnie zasłoniły płytę lotniska. Przeglądałem także zdjęcia sprzed lat, na których widać pustkę wokół domu. Obecnie dom i okolica zarośnięta jest wszelkiego rodzaju drzewami. Głównie są to drzewa owocowe ale nie tylko bo są iglaki, dąb, brzoza, drzewa i krzewy ozdobne także. Poza tym na swojej działce mam kilka arów zupełnie zarośniętych brzozą, olchą, modrzewiem, dębem i osiką. Są też świerki i jodła.
To co? Ja, jako właściciel nie mam prawa samodzielnie decydować o konieczności wycięcia co poniektórych egzemplarzy? To jest NIEPOROZUMIENIE. Owszem niby mogę wyciąć drzewo ale muszę uzyskać zgodę na to i oczywiście wnieść odpowiednią opłatę. To jak to w końcu jest? Sam ponoszę koszty zakupu sadzonek, pielęgnuję je przez kilkadziesiąt lat i wyłączam grunt pod nimi z użytkowania, płacąc cały czas podatek za ten grunt a teraz jeśli chcę usunąć jakiś drzewo to muszę mieć na to zgodę i wnieść opłatę? Taka polityka zdecydowanie prowadzi do tego aby "zachęcić" ludzi do zadrzewiania Polski.

TheNewOne 
Rozmowny

Maciek A które to firmy deweloperskie?

Tak na szybko znalazłem taki artykuł w tym temacie.
https://bezprawnik.pl/lex-szyszko/

Maciek 
Maniak

TheNewOne, Tak na szybko: https://www.fakt.pl/wydar...watnym/1tydk39.
Jak kraj długi i szeroki cięto pod budowy, ale najbardziej spektakularna była wycinka 4 ha lasu na mierzei w Łebie. Jak wspomniałem nie obwiniam za to w żaden sposób Szyszki, to po prostu polityka i zobowiązania.

TheNewOne 
Rozmowny

Maciek Rozbawiłeś mnie tym "artykułem". I nie ma mocnych! :)

A ta Łeba to pierwsza klasa. Ktoś wyciął las na własnej działce, burmistrz ma wątpliwości czy zgodnie z prawem i to wystarczy. Przecież własną działkę ma się po to, żeby inni mieli na niej las. Bo ci inni przyjeżdzający na wakacje, są tak ubodzy, że nie mogą sobie kupić działki tanio byle gdzie (nie koniecznie w Warszawie czy w Łebie) i posadzić na niej lasu. Starcza im tylko na wakacje, wyjazdy na tzw. długie weekendy i ferie zimowe. Na las niech wydają pieniądze inni. Zdumiewające :)
A ten pierwszy przypadek w artykule to czego ma dowodzić? Sorry, nie mam takich mocy przerobowych żeby to ogarnąć. Uważasz, że ustawa była zrobiona pod wycinkę drzew przed U.D. Śródmieście, i ten artykuł tego dowodzi? :)

Swoją drogą, posługiwanie się takim "tabloidziskiem" jak Fakt .. szkoda gadać. To chyba akt desperacji.

Wiking69 
Optyczny

Ale rozwinęliście skrzydła , jeszcze niedawno nie było co czytać .

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi