Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie musisz. "P" zamocujesz na 77 mm jednak musisz pamiętać, że uchwyt może robić winietę na krótszych ogniskowych. Na APS-C używam S10-20 i daje rade po modyfikacji holdera. Zrobiłem go na wersję "ultra slim"
E: na cokin.co.uk jest napisane, że z uchwytem slim podoła od ogniskowej 20mm na FF
ednak musisz pamiętać, że uchwyt może robić winietę na krótszych ogniskowych
Zależy od ogniskowej użytej. Patrząc na listę szkiełek, które pietro69 ma w swojej stopce raczej nie powinien winietować z żadnym z nich. Tylko czy na tej liście jest to szkiełko, do którego ten Cokin ma być? Tego nie wiem...
pietro69 [Usunięty]
Wysłany: Wto 26 Cze, 2012
cokin napewno bedzie na 24-70 70-200 i na 100-400
szerzej nie planuje bo i tak musze sie poki co wyzbyc troche
Ostatnio zmieniony przez pietro69 Wto 26 Cze, 2012, w całości zmieniany 1 raz
I rozumiem, że te szkielka będziesz do 550 podpinać? Jeśli tak, to nie powinno być żadnych problemów. Zawsze możesz też zakupić holder slim (jakieś chińskie badziewie za 5zł da radę) - do P akurat tego jest na pęczki...
pietro69 [Usunięty]
Wysłany: Wto 26 Cze, 2012
tak dokladnie do 550
dzieki za pomoc
szkoda ze w sumie tak ciezko znalezc cos rzeczowego na ten temat
teraz jeszcze trzeba sie zaopatrzyc w poszczegolne elementy zestawu i filterki
a podrzucicie gdzie najlepiej kupowac i co kupowac tzn chodzi mi o firmy jak i same filtry
tzn moze jakies linki ktore ulatwilyby zycie
Cześć,
chciałem zapytać o doświadczenia z chińskimi podróbkami Cokina.
Generalnie jestem negatywnie nastawiony do skąpienia, bo zwykle kończy się na "chytry traci dwa razy", jednakże w przypadku fltrów trudno mi się ustosunkować - nie miałem styczności z oryginałem (w sklepie nie ma, firma jak rozumiem upadła, a po wykupieniu dopiero podnosi się).
A konkretnie: czego niedobrego można się spodziewać po chińskim adapterze i chińskim holderze? Pytam w dwóch wariantach P i Z, bo jeszcze nie wiem który sobie kupić.
Pytanie drugie:
czy P na canon 24-105L na FF może winietować? (nie posiadam FF, ale generalnie staram się wszystko kompletować tak jakbym miał, o ile nie podnosi to nieracjonalnie kosztów).
czego niedobrego można się spodziewać po chińskim adapterze i chińskim holderze
Jeżeli adapter jest metalowy to raczej nie powinno być większych problemów. Z kolei na holder trafilem tak badziewny, ze przy zlozeniu na obiektyw sie uchwyty mocujace do adaptera wypaczyly...
lacek [Usunięty]
Wysłany: Nie 02 Gru, 2012
mozer napisał/a:
lacek napisał/a:
czy P na canon 24-105L na FF może winietować?
Nie - winietuje raczej w okolicach 16-17 na FF.
Są dwie wersje: slim i nieslim. Czy 16-17 dotyczy wersji slim, czy tej normalnej?
mozer napisał/a:
Jeżeli adapter jest metalowy to raczej nie powinno być większych problemów. Z kolei na holder trafilem tak badziewny, ze przy zlozeniu na obiektyw sie uchwyty mocujace do adaptera wypaczyly...
sprowadzanie czegoś takiego do kraju to potwarz.
A od razu zapytam - wiadomo jaki jest dokładnie status producenta? Z tego co wiem, to splajtowali, potem kupiła ich Tokina. Ze strony na wikipedii wynika, że kontynuują produkcję. W sklepach w których pytałem (choć trochę śmiesznych - np jeden specjalizował się w sprzedaży aparatów średnioformatowych...) twierdzili, że "już nie". Z drugiej strony strona Cokina wydaje się powstawać (i to od całkiem niedawna), nawet weszli na FB i Twittera. Wiem dokładnie tyle. Wie ktoś coś więcej?:)
lacek, przepraszam - miałem na myśli wersję slim z jednym slotem. Normalnej nie mam, więc nie testowałem w praktyce.
lacek [Usunięty]
Wysłany: Nie 02 Gru, 2012
mozer napisał/a:
lacek, przepraszam - miałem na myśli wersję slim z jednym slotem. Normalnej nie mam, więc nie testowałem w praktyce.
Ok dzięki. Jeszcze pytanie:
znalazłem na forum, że:
- holder do Z-pro (oryginał) jest dobrej jakości, ponadto można wykręcić z niego w razie wyższej konieczności dodatkowe warstwy (ale i tak jest szeroki).
Na angielskiej stronie cokina znalazłem reklamę wysokich parametrów serii z-pro (czego ne piszą o P), ale spotkałem się też z głosem rozsądku:
I don't know why Cokin calls "CR39" organic "glass." CR39, according to a quick Google search, is polycarbonate (plastic)'
Czy seria Z jest w jakimkolwiek sensie "pro" oprócz pro-rozmiaru filtrów czy pro-fesonalniejszej konstrukcji holdera? Tzn czy stwierdzenie "trochę większe i 3 razy droższe" jest w zasadze prawdziwe?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9