Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test obiektywu Samyang 8 mm f/3.5 Asph. IF MC Fish-eye
Autor Wiadomość
edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Pon 03 Maj, 2010   

miały być wyniki testu, a jak na razie wysyłam swojego Samyanga do serwisu.
Nie za każdym razem wskakują mi przysłony, czasami nawet jak przekręce do F22, to mam pełną dziurę na 3.5, pomimo klikania pierścienia.
Zobaczymy jak to będzie. Najgorsze, że zauważyłem to jak dojechałem na miejsce majowego weekendu i trzeba było ustawiać przysłonę, patrząc od strony bagnetu, a dopiero później zakładać go na aparat :cry:

Reklama

kelvinpiotr 
Bywalec

No to masz dokładnie to samo co u mnie. Zaciera się pierścień zabieraka , i może blokować się sprężynka powrotna. Należy odkręcić bagnet , wyjąc pierścień i splanować delikatnie współpracujące powierzchnie. Ale jeżeli nie masz zacięcia technicznego to lepiej wyślij do serwisu. Nie trzeba było zdejmować obiektywu tylko wrócić na 3,5 raz lub dwa i powinien zaskoczyć z zabieraniem przesłony( ale to oczywiście półśrodek)
Daj znać co zrobi serwis , ja już miałem wysyłać ale szkoda mi było czasu i jazdy dwa razy do Gdańska.

Pozdrawiam Piotr

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Ważne dla mnie jest, żeby go naprawili :) Sam nie chcę babrać się w czymś co jeszcze ma papiery ważne :)

kubasxxx 
Początkujący
hobbysta

Wysłany: Wto 04 Maj, 2010   

Mój właśnie wrócił - pierwsza rzecz - kurde, przyrzekam - u mnie między 16 a 22 nie ma możliwości ustawienia przesłony.
Co do jakość zdjęć po korekcji położenia pierścienia - postaram się dziś lub jutro coś zrobić...

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Dostałem wiadomość od foto-tipa i niedługo wysyłam swoje słoneczko do serwisu.
kubasxxx, w czwartek postaram się również umieścić wynik swoich cropów, wybacz że tak długo musiałeś czekać.
powiedz mi jak po naprawie? jest lepiej ? ostrzy dobrze ?

kubasxxx 
Początkujący
hobbysta

Aparat wrócił z serwisu. Zrobiłem ten sam test co ostatnio - dla porównania.
Od lewej do prawej rośnie odległość ogniskowania, od góry w dół - przesłona.
Uwaga zbiorcze obrazki ważą znowu sporo (mimo że cropy robiłem 300x300, a nie jak wcześniej 500x500): pierwszy - 2.5MB, drugi - 5MB, trzeci - 4.5MB.
ISO 400
czasy:
f/3,5 1/200
f/5,6 1/80
f/6,3 1/60
f/8 1/40
f/9,5 1/250
f/11 1/200
f/14 1/130
f/16 1/10
f/22 1/5

Nie wiem co o tym sądzić. Opinie?

kelvinpiotr 
Bywalec

Wg mnie jest ok. Patrząc na dzwig najlepszą jakośc powinieneś uzyskać na odległości max ( nieskończonośc) i przesłonach 5.6-11 . I tak jest.

Pozdrawiam Piotr

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Czw 13 Maj, 2010   

mam tabelki, mam wyniki, ale nie mam żadnego serwera który pomieści mi 3x12 MB jpgów... jakiś pomysł ? :)

kubasxxx 
Początkujący
hobbysta

Wysłany: Wto 18 Maj, 2010   

może pokrój na paski poziome...

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Wto 18 Maj, 2010   

wysłałem do komora na maila i mi wstawi :) wczoraj też obiektyw wrócił z serwisu po konserwacji. przysłony działają już poprawnie.
Jak na razie bardzo podoba mi się współpraca z serwisem tych obiektywów

slawq 
Nowy

Wysłany: Czw 20 Maj, 2010   

Ja wczoraj dostałem swojego pod Nikona, coś po paru próbach nie pasowało mi z ostrością....dziś na szybko wyszedłem na ogród, ustawiłem f 5,6 i dla różnych ustawień odległości zrobiłem parę prób pod nogami trawa 10 metrów dalej drzewa. Dla ustawień 0,3 0,7 metra w miarę ok, ustawienia 1 - nieskończoność to totalne mydło.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Pią 21 Maj, 2010   

dalej czekam od komora na linki do jpgów. moja wersja Canonowska chyba ładnie działa.
ostrzy tam gdzie ma ostrzyć, wręcz uczę się sam, jak wykorzystywać obiektyw :)

kubasxxx 
Początkujący
hobbysta

Wysłany: Czw 10 Cze, 2010   

no to się już chyba nigdy nie dowiemy co ci wyszło :wink:

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Czw 10 Cze, 2010   

komor obiecał wrzucić na ftp'a, ale coś zajęty przez ostatnie 4 tygodnie :) próbowałem na swojego, ale ma ograniczenie do 5 mb na jeden plik :)

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 12 Cze, 2010   

Uch, normalnie pieklą się jak dzieci… :D :P

Tutaj wrzucam podgląd wycinków:

A tu linki do dużych plików:
Samyang_FE_8mm-crop1.jpg (12,8 MB)

Samyang_FE_8mm-crop2.jpg (8,6 MB)

Samyang_FE_8mm-crop3.jpg (11,4 MB)

W sumie dla wygody przydałyby się jeszcze miniaturki, jak komuś nie chce się ściągać dużych plików. Zrobiłem z plików przesłanych przez Edmuna. Tylko skalowanie do 25%, bez wyostrzania itd., zapisane jako JPG 90%. Mają 1000 pix szerokości, pozwalam sobie na takie duże ze względu na techniczny charakter tego wątku.

Odpowiedz do tematu