Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kalibrator monitora Spyder
Autor Wiadomość
MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Czw 01 Maj, 2014   

Trójką szerokiego gamutu nie zrobisz. A co do czwórki... Miałem trójkę, teraz mam coś takiego
http://www.graficzne.pl/i...e-i1display-pro
Jest ZARĄBISTY.

Reklama

Maniecki 
Nowy

Wysłany: Pon 05 Maj, 2014   

Dzięki MM za sugestię.
W sumie to brałem pod uwagę głównie Spider'a, ponieważ w zeszłym roku na targach fotograficznych widziałem asortyment firmy Datacolor. Podejżewam że cena też była niższa niż w sklepach. Ale że najbliższe foto targi już za 3 tygodnie to pójdę i dobrze się rozejże. Jeżeli znajdę X-rite'a to może sie skuszę, bo wiem że zbiera lepsze opinie niż Spider. Chociarz na temat 4 ciągle nie informacji od urzytkowników...Chyba że jest tak źle że po 3 już nikt z forumowiczów nie kupił 4.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Wto 06 Maj, 2014   

Ja zbierałem opinie od speców/fanatyków jakości obrazu i zarządzania barwą na łódzkich targach foto jak wybierałem sobie monitor. Wszyscy polecili mi X-rite'a a ja wyboru nie żałuję.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sro 07 Maj, 2014   

Potwierdzam słowa MM - nowe kolorymetry małpy, tzn i Xrite iDisplay Pro i jego "protoplasta" ColorMunki Display o obciętym sofcie jedynie (sprzętowo są identico) dzięki bardzo dobrej kalibracji świetnie się spisują z szerogkogamutowcami.

Maniecki 
Nowy

Wysłany: Pon 12 Maj, 2014   

MM napisał/a:
Ja zbierałem opinie od speców/fanatyków jakości obrazu i zarządzania barwą na łódzkich targach foto jak wybierałem sobie monitor. Wszyscy polecili mi X-rite'a a ja wyboru nie żałuję.

MM wygląda na to, że muszę Ci wierzyć na słowo, niestety do Łodzi mam za daleko,(na chwilę obecną bliżej mi do Toronto) ale skoro tamtejsi fanatycy jakości tak twierdzą, to równierz zaczynam się przekonywać.
Jak wspomniałem fotografią zajmuję się amatorsko, więc czy jest sens kupowania droższego X-Rite i1 Display Pro czy wystarczy X-Rite i1 ColorMunki Display? Czy róznica w cenie warta jest "obciętego softu"-jak zauważył hijax_pl
Zwłaszcza że znalazłem ten oto link:
http://monitory.mastiff.p...isplay-pro.html
w którym można było wyczytać co następuje :

Pyt.: jak jest przeciętna żywotność urządzenia, mój i1 ma już blisko dwa lata używany co najmniej 2-4 razy w miesiącu ?

Odp.: Prodcent nie deklaruje trwałości, ale na bazie okresów międzycetryfikacyjnych urządzeń profesjonalnych oraz praktyki, można stwierdzić, że nie przekracza 2-3 lat.

Nie znam szczegułów technicznych ani zasady działania kolrymetrów ale rozumiem że występuje w nich podzespół który zurzywa się samoczynnie po wspomnianych 3 latach. A intensywne urzytkowanie może ten okres skrócić do lat 2 :(
Czy również zetknęliście się z informacją o tak krótkim okresie przydatności do urzycia kolorymetrów (niezależnie od marki)?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Certyfikaty sa potrzebne gdy ktoś ma dać absolutna gwarancje poprawności pracy a klienta na bazie takiego zobowiązania oferuje jakieś odpłatne usługi. I tak, nie ma znaczenie co to za urządzonie, średni okres seryfikacyyjny to 2-5 lat.

Zapytam tak - jakie zaufanie masz co linijek kupowanych w sklepach? Znasz tolerancje wykonania? ;-)

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Jeżeli jesteś amatorem to się tymi certyfikacjami kompletnie nie przejmuj.

Maniecki 
Nowy

hijax_pl napisał/a:
Certyfikaty sa potrzebne gdy ktoś ma dać absolutna gwarancje poprawności pracy a klienta na bazie takiego zobowiązania oferuje jakieś odpłatne usługi. I tak, nie ma znaczenie co to za urządzonie, średni okres seryfikacyyjny to 2-5 lat.

Zapytam tak - jakie zaufanie masz co linijek kupowanych w sklepach? Znasz tolerancje wykonania? ;-)

hijax_pl nie zależy mi na żadnym papierku, chcę usłyszeć od Kolegów forumowiczów że spokojnie mogę urzywać kolorymetru przez 5-6 lat bez specjalnej katastrofy dla moich amatorskich fotek. Rozumiem że monitor skalibrowany nawet 3-4 letnim kalibratorem będzie ciągle lepszy od nie skalibrowanego.Mówimy również o monitorach nieprofesjonalnych.
A wracając do mojego poprzedniego postu (bo głównie o to mi chodziło) czy warto doplacić za Display Pro czy wystarczy Colormunki Display?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Maniecki napisał/a:
Rozumiem że monitor skalibrowany nawet 3-4 letnim kalibratorem będzie ciągle lepszy od nie skalibrowanego.Mówimy również o monitorach nieprofesjonalnych.
Tak jest.
Maniecki napisał/a:
czy warto doplacić za Display Pro czy wystarczy Colormunki Display?
Porównywałeś co dostajesz w zamian? http://blog.xritephoto.co...-i1display-pro/

Maniecki 
Nowy

Wysłany: Nie 18 Maj, 2014   

Dzięki hijax_pl, widzę że człowieki z Łodzi naprawdę znają się na rzeczy :) .
Na chwilę obecną zostanę przy Colormunki Display... chyba że na targach znajdę 1Display Pro w atrakcyjnej cenie :)
A przeglądając stronę producenta (że też wcześniej nie wpadłem by tam zajżeć :mrgreen: ) znalazłem ich instrukcję dotyczącą zarządzania kolorem a tam na stronie 4 rycina przedstawiająca celowość kalibracji.Do obejżenia na:
http://xritephoto.com/doc...nagement_EN.pdf
(nikomu nie ujmując)Większej łopatologii nie widziałem. Powinno być jasne dla wszystkich.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za opinie.

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Sro 28 Maj, 2014   

Teraz ja się podłączę do tematu. Zestaw kalibracja monitora i drukarki. Do tej pory pożyczałem co kilka tygodni, a teraz nie mam od kogo. Zmieniłem dostawcę tuszów (ciss) i za dwa tygodnie muszę kupić monitor 4k niestety TN. Spyder3Studio praktycznie nie do dostania, więc co taniego w zamian. Zastanawiam się nad Spyder4Studio lub ColorMunki XRIT350, ale oba chwilowo za drogie. Jest coś tańszego, czym w miarę poprawnie skalibruję zestaw?

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wojmistrz napisał/a:
za dwa tygodnie muszę kupić monitor 4k

Szkoda, że musisz.
Na targach w Łodzi był monitor NEC-a w specyfikacji 4K. Co prawda bez oznaczeń firmowych, ale już na legalu ma się pojawić na jesień w sprzedaży.

Wojmistrz 
Obserwator

Ale nie sądzę by kosztował 429 funtów :)

szlicnykotek 
Bywalec
od ilości postów

Wysłany: Pią 29 Sty, 2016   

Czy jest jakiś sens kalibrować takim sprzętem jak np. X-Rite i1Display matrycę w laptopie gdzie matryca
ma w specyfikacji "display" tylko 6 bitów ?

Żeby było weselej trudno znaleźć nowego laptopa do ok. 3500 zł który oferowałby coś lepszego.
Oczywiście wydajnościowo do internetu, poczty a nawet do grania laptop za 2.500 spokojnie wystarczy.
Przeciętny oglądacz internetu, konsument treści - również zdjęć, ale też klient sklepów internetowych,
używa monitora który nie jest w stanie wyświetlić pełnego sRGB, podczas gdy ceny w detalu takich wyświetlaczy
do laptopów są zaskakująco niskie.. jak dla mnie absolutne kuriozum,
co z tego, że będę dopracowywał każdy detal i kolory w swoich zdjęciach czy projektach jak nikt tego nie zobaczy ?
No chyba, że koledzy po fachu, pożytek z tego taki, że najwyżej się "zainspirują", raczej nie kupią.

Cierpi na tym też ehandel i nie tylko, bo nie dość że monitory w tanich laptopach są kiepskie to do tego źle skalibrowane,
najczęściej obrzydliwie za niebieskie. Jak ktoś nie wierzy niech idzie sobie do jakiegoś sklepu nie dla idiotów i otworzy
sobie paletę barw np. w programie paint, wstrząsające przeżycie.

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Pią 29 Sty, 2016   

6-bit? To nie tak. To widocznie jakaś TN gdzie masz 6+2bit co zaraz wyjaśnię. Nawet najsłabsze VA są 8-bit a 6+2bit to ultraszybka technologia TN przydatna zwłaszcza przy grach. Z drugiej strony nie ma co narzekać, bo te nowe panele TN z owy systemem ulepszenia obrazu nie dają odczuć straty barw. Wspomniane 2-bit to Frame Rate Control (FRC), który pozwala matrycą TN na wyświetlanie jednego piksela w czterech dodatkowych stanach i w ten sposób emulują 8bitowe odcienie, czyli niby 16777216 kolorów zamiast 262144. To dokładnie tak, jak byś używał FaderND i do tego jeszcze dodatkowo dwóch filtrów ND. Wydajność FaderaND to wydajność samej technologii TN, a dwa filtry potrafią mieć cztery stany - brak, założony jeden, założony drugi, założone oba.
Czy warto to kalibrować? Prawie się nie da :) ale zawsze to lepiej niż nie kalibrować wcale, oczywiście jeśli masz taką możliwość, bo na pewno nie kupił bym specjalnie kalibratora pod taką matrycę. Nie przykładał bym zbyt dużej wagi do takiej kalibracji, więc jednorazowo, po instalacji systemu czy zmianie sterowników.
Zastanawia mnie, dlaczego szukając laptopa do zdjęć szukasz w modelach do gier? To one posiadają owe matryce ze względu na latencję rzędu 2ms. Nie znam obecnego rynku polskiego, ale tu gdzie mieszkam szukając sprzętu na wstępie odrzucam wszystkich na matrycach TN i VA i nadal mam dziesiątki modeli do wyboru.

Odpowiedz do tematu