Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Micro Four Thirds
Autor Wiadomość
ziemowy 
Rozmowny

Wysłany: Czw 02 Paź, 2008   

Wszystko zależy jaką jakością będą cechowały się ostatecznie sklepowe egzemplarze. Jeśli dorównają jakością Olympusom serii E-XX0 to szykuje się rewolucja w segmencie amatorskim. Ot na pewno :)

Reklama

Arek 
Redaktor

Luke_S napisał/a:
A dzięki wyrzuceniu lustra obiektyw będzie bliżej matrycy, co nie tylko ułatwi konstrukcję (szczególnie szkieł szerokokątnych), ale pozwoli na korzystanie z mniejszych soczewek, a więc i z mniejszych obiektywów.

Kilkukrotnie przeczysz sobie w jednym zdaniu, chcąc przedstawić jak najwięcej zalet i jak najmniej wad.
Po pierwsze chciałbym zobaczyć jak wygląda ten 7-14 podłączony do małego korpusiku u4/3 i jak się
trzyma taki zestaw...

Umieszczenie obiektywu bliżej matrycy, szczególnie szerokokątnego, utrudni, a nie ułatwi, jego konstrukcję, bo promienie muszą padać pod większym kątem na rogi matrycy, co powoduje komplikację optyki oraz problemy z telecentrycznością. Zmniejszenie soczewek jeszcze spotęguje ten problem.
Właśnie dokładnie z tego powodu Olympus ZD 7-14 f/4 ED jest jednym z najdroższych szkieł ultraszerokokątnych na rynku, choć oferuje wcale nie najlepsze światło.

ziemowy 
Rozmowny

Tak czy inaczej jeśli jedyną rożnicą między normalną lustrzanką a aparatem w systemie u4/3(poza rozmiarem) ma być elektroniczny wizjer(który de facto może okazać się lepszy niż wizjery które obecne są w najniżej klasie luster) i autofocus metodą wyłącznie detekcji kontastu(która ma działać szybciej niż w lustrzankach a nawet kompaktach) to może się okazać że ten sprzęt może być bardzo ciekawy.

Luke_S 
Maniak

Arek, mam na myśli obiektyw 7-14 mm od Panasonika, który jest na roadmapie obiektywów mikro 4/3 na 2009 rok. W żadnym wypadku nie mówiłem o istniejącym już obiektywie 7-14 mm w systemie 4/3.

A co do problemów z telecentrycznością, to nie będę się wdawał w dywagacje. Z pewnością udowodnisz swoją tezę w testach obiektywów mikro 4/3, które pewnie kiedyś przeprowadzicie...

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Luke_S napisał/a:
w testach obiektywów mikro 4/3, które pewnie kiedyś przeprowadzicie...

A ja mam nadzieje że nie szybko. Jest więcej poważniejszego sprzętu do przetestowania

Arek 
Redaktor

Luke_S napisał/a:
Arek, mam na myśli obiektyw 7-14 mm od Panasonika

Ależ ja mówię o dokładnie tym samym. Moim zdaniem jest on trudniejszy do zrobienia niż ZD 7-14, bo musi rzutować obraz na matrycę o takiej samej wielkości, ale z mniejszych soczewek i z mniejszej odległości.

Rafiki 
Uczestnik
Sony DI Team

Wysłany: Pon 06 Paź, 2008   

Arek napisał/a:
Luke_S napisał/a:
A dzięki wyrzuceniu lustra obiektyw będzie bliżej matrycy, co nie tylko ułatwi konstrukcję (szczególnie szkieł szerokokątnych), ale pozwoli na korzystanie z mniejszych soczewek, a więc i z mniejszych obiektywów.

Umieszczenie obiektywu bliżej matrycy, szczególnie szerokokątnego, utrudni, a nie ułatwi, jego konstrukcję, bo promienie muszą padać pod większym kątem na rogi matrycy, co powoduje komplikację optyki oraz problemy z telecentrycznością.

Prawie racja...
Prawie bo Sony R1 miał tylny element kilka milimetrów od matrycy i świetną jakość.

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 06 Paź, 2008   

Sony R1 nie miał kąta widzenia takiego jaki daje ZD 7-14 mm i nie miał wymiennej optyki, więc to zupełnie inna bajka.

Pstryczek 
Rozmowny

Wysłany: Pon 19 Sty, 2009   

Odgrzewam kotleta ;) bo dopiero zauważyłem, że istnieje ten wątek. Jak najbardziej jestem za takim mini-systemem z wymienną optyką, niech sie rozwija w najlepsze. Mile bym widział pełne zaangażowanie się w niego pozostałych producentów sprzętu foto jak Nikon, Canon itd. Konkurenjca na tym polu mogłaby tylko uczynić wiele dobrego dla nas - konsumentów :)

Wogóle to uważam, że nowy podział rynku aparatów byłby jak najbardziej na miejscu i ja widziałbym go osobiście tak:

1) masówka, czyli kompakty (małpki) z max zoomem na poziomie 4-5 x

- wyeliminowałbym rynek zaawansowanych megazoomów, bo to moim zdaniem taka półka dla wszystkich i dla nikogo. Przeciętny użytkownik nie wykorzysta w pełni możliwości tego sprzętu. Dla nieco bardziej wymagającego amatora (np. takiego jak ja ;) ) będzie niedosyt, bo szum, megapixeloza na maleńkiej matrycy i pretensjonalna optyka. Zaawansowany fotograf natomiast nawet tego nie dotknie.

- wyeliminowałbym również rynek kompletnie amatorskich lustrzanek z podobnych powodów jak megazoomy :P

2) na miejsce obydwu wyeliminowanych widziałbym właśnie ten nowy mini-system z wymienną niedrogą, przyzwoitą optyką. Idealne rozwiązanie dla bardziej wymagającego amatora, który nie potrzebuje pełnoprawnego lustra. Również zaawansowani amatorzy i zawodowcy znaleźliby tu coś dla siebie.

3) rynek lustrzanek dla zawansowanych amatorów i zawodowców niech podąża tym torem jak teraz i niech ma się również jak najlepiej ;)

Co do wymiennej optyki w tym nowym mini-systemie (gdyby zaangażowali się w niego C, N itd.) chciałbym, aby nie doszło do takich międzysystemowych niekompatybilności mocowań szkieł jak w lustrzankach. Mocowanie obiektywów powinno moim zdaniem zostać całkowicie zestandaryzowane (przecież w odtwarzaczach VHS-CD-DVD-BD itd. można było się dogadać ;) ). Wystarczy pomyśleć co to oznaczałoby dla nas-użytkowników. Konkurencja znów przyszła by nam z pomocą. Wymusiła by przyzwoity poziom produkcji optyki, dała nam ogromną elastyczność wyboru. Jeśli ktoś nie będzie miał potrzeby lansowania się tylko jedną marką to będzie miał możliwość np. podpięcia do Canona szkła od Nikona, a co jeśli okazałoby się lepsze ! :P Skończyłaby się epoka "więźniów systemowych" :D :D :D .

komor 
Moderator

Pstryczek, ani Canon ani Nikon nie są zainteresowani wspieraniem nowego standardu, który spowodowałby, że możesz kupić nie ich lustrzankę i nie tylko ich obiektywy. Tutaj Panasonic i Olympus pewnie będą musieli sobie radzić sami, wspomagani Sigmą i może innymi niezależnymi producentami optyki.
Tylko że w takim systemie nie potrzeba wielu szkieł, bo tu nie trzeba budować profesjonalnego systemu do wszystkich zastosowań. Mnie się potencjalnie podoba taki sprzęt jak Panasonic G1, do tego parę jasnych krótkich naleśników i cześć. Kitowe dwa szkła już są z typowymi amatorskimi zakresami, czego chcieć więcej? Tylko małych jasnych stałek moim zdaniem.

Pstryczek 
Rozmowny

komor - przykre to, bo przecież zarówno Canon i Nikon pakują się w rynek kompaktów, a czemu tutaj niby nie ? :( Może nowy podział rynku by to wymusił ?

komor 
Moderator

Ale widzisz że tradycyjni producenci lustrzanek poszli w stronę tanich, maksymalnie okrojonych korpusów. Patrz Canon 1000D, Nikony D40-D60, Pentak Km. Po co im kolejna linia szkieł nowego standardu, które kupisz do swojego Panasonica G1? :)

Pstryczek 
Rozmowny

Właśnie dlatego napisałem, że możnaby wyeliminować rynek total-amatorskich luster, a w ich miejsce dać ten nowy mini-system :)

komor 
Moderator

To jest dobry pomysł może dla Panasonika, ale niekoniecznie dla Canona czy Nikona. Tanie lustro wciąga Cię w system. Zresztą dla hobbystów też nie jest to złe rozwiązanie, bo jak kupię sobie tani zestaw z kitem a potem fotografia mnie wciągnie to najpierw dokupię jakiś lepszy obiektyw, potem lepsze body i zawsze jest szansa, że zostanę już w systemie danego producenta, a nie pójdę do konkurencji.
Ja jestem przykładem takiego użytkownika, kupiłem konsumenckie lustro Canona z kitem, potem dokupiłem lepszy obiektyw („niestety” Sigmy a nie Canona, więc tu się wyłamałem ze strategii), ale potem już poszło, bo jak chwyciłem bakcyla to i obiektywy Canona poszły i potem nowy lepszy korpus i już jestem niewolnikiem systemowym. A tak kupiłbym u konkurencji to, co mi bardziej pasuje albo ma lepszy stosunek jakości do ceny.

Pstryczek 
Rozmowny

komor - wszystko się zgadza, dla potentatów optyki to zaleta, ale czy dla konsumenta takie "niewolnictwo systemowe" jest sprawiedliwe ? ;)
Patrzysz przez pryzmat posiadacza niezłego 40D :) Ja tej klasy sprzętu pewnie nigdy nie kupie, choć chciałbym mieć coś lepszego niż zaawansowany megazoom. Myślę, że jest sporo takich uzytkowników jak ja, którym taki megazoom śmierdzi, a lustrznka to za duże wydatki (bo kompletowanie przyzwoitej szklarni to ogromne koszty). I właśnie nam marzy się taki mini-system, szkoda, że nic z tego nie będzie, ale pomarzyć można ;)

Odpowiedz do tematu