Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Już się poniekąd przyzwyczaiłem do epopei forumowych na temat tego, że lustrzankami Olypusa można co najwyżej gwoździe wbijać - a i to nie bardzo - ale tak jałowej dyskusji już dawno nie widziałem. Ponad 10 stron o tym, że lepiej nie mieć odchylanego LCD i odwrotnie.
I najzabawniejsze - udawadnianie, że coś jest bez sensu w wymiarze bezwzględnym bo ma się inne potrzeby niż reszta użytkowników. Na zasadzie "moja jest tylko racja i tylko moja, bo nawet jak jest twoja to moja jest mojsza niż twojsza bo moja racja jest najmojsza!".
Wg. mnie obracany LCD dodaje funcjonalności lustrzankom, konserwatysta może zawsze z tej funkcji nie korzystać (jak i z masy innch jak bracketing - bez którego da się żyć). Cieszmy się, że istnieją takie mikrusy rynkowe jak Olympus/Pentax, które wyskakują z innowacjami bo gdyby nie ich walka o klienta to było by nudno, prosto i surowo.
Cieszmy się, że istnieją takie mikrusy rynkowe jak Olympus/Pentax, które wyskakują z innowacjami bo gdyby nie ich walka o klienta to było by nudno, prosto i surowo.
Jako osoba nowa na forum pragnę wszystkich w pierwszej kolejności przywitać i przedstawić się.
Mam na imię Piotr. Fotografuję z małymi przerwami od około 20 lat.
Zasadniczo pstrykanie amatorskie, które w okresie fotograficznej euforii omal nie przerodziło sie w ścieżkę ku pstrykaniu zawodowemu.
Przemieliłem wiele aparatów od smieny zaczynając poprzez rozmaite Canony, Nikony, Pentaxa na Minolcie Dynax 7 kończąc.
Z największym sentymentem wspominam jednak Canona T90 (kto miał go choć przez chwilę ten rozumie)
No ale do rzeczy.
Nie chciałem tworzyć nowego watku pt. "co wybrać" "Jaki aparat" bo byście mnie zakrzyczeli, że ni korzystam z wyszukiwarki.
Mam jednak spory dylemat, który w istotny sposób łączy się z Olympusem E-30 lub E-3.
Chodzi mianowicie o to, że zamierzam rozstać się z moim Sony A-100 i systemem Sony, który mi nie leży i któy wybrałem jedynie dlatego, że posiadałem optykę i lampę po Minolcie Dynax 7.
Poznałem (jak mi się wydaje) na tyle specyfikę fotografii cyfrowej, że mogę postawić kolejny krok na drodze wyboru nowego aparatu i systemu.
I tu rodzi się problem. Podoba mi się oferta Olympusa. Nie chodzi nawet o to, że to firma z bogatą historią i doświadczeniami. Miałem po prostu w ręce E-3 z obiektywem
12-60 i powiem szczerze, że zrobił na mnie potężne wrażenie. Porównałem jednocześnie Nikona D300 i Canona 50D.
Werdykt był na korzyść E-3.
Zacząłem więc czytać o wszystkich 3 konkurentach i przyznam, że ogarnęły mnie wątpliwości, gdy niemal ze wszystkich stron dochodziły mnie negatywne opinie (często ludzi, którzy wyrażeli je jedynie po lekturze testów) już nie tylko o Olympusie E-3 ale o całym systemie.
Że bez przyszłości, że skazany na gorszą jakość (szumy, dynamika).
Zacząłem skłaniać się powoli w kierunku D300 (solidniejszy od Canona i uszczelniony)
aż tu nagle pojawia się na widnokręgu E-30 u którego z jakością zdjęć ma być lepiej niż u starszego brata i którego parametry i wykonanie niewiele ustępują poprzednikowi.
Dylematy powróciły. Głównie z powodu stabilizacji matrycy i rewelacyjnej optyki w sensownych cenach jakie oferuje ten system.
Kończąc prosze o rzeczowe argumenty, które by pomogły mi w dokonaniu wyboru.
Pierwsze wrażenie kontaktu z aparatem jest bardzo ważne. Jeśli jest pozytywne i deklasuje rywali to moim zdaniem nie ma nad czym się zastanawiać. Już to pisałem wcześniej i napiszę ponownie: Olympus potrafi robić bardzo dobry sprzęt fotograficzny, który broni się jakością wykonania, znakomitymi obiektywami i jakością zdjęć. Tak, tak, uważam że w rękach osoby z opanowanym warsztatem fotograficznym Olympus potrafi pokazać na co go stać, a stać go na wiele. Ważne by być świadomym ograniczeń systemu i samego korpusu - są one oczywiste i nie powinny stanowić niespodzianki.
Ja miałem do czynienia tylko z kompaktami tej firmy i to co przeszkadzało mi najbardziej to AF, praca w gorszych warunkach oświetleniowych i zbyt mała szybkość, ale wielokrotnie byłem bardzo pozytywnie zaskoczony jakością zdjęć ...a to były tylko kompakty.
Miałem po prostu w ręce E-3 z obiektywem
12-60 i powiem szczerze, że zrobił na mnie potężne wrażenie.
Nie dziwię Ci się. Ten zestaw to świetny sprzęt. Do tego lampa i hulaj dusza.
Gdy popatrzysz na same korpusy E-3 i D300, to w zasadzie ten drugi wygląda na lepszy, choć jest
też ok. 800 zł droższy. Gdy jednak postawisz na jednej szali zestaw E-3 plus 12-60, który możesz
kupić już za 6500 zł z gripem: http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,7688s
to na drugiej szali musisz postawić zestaw D300 plus Nikkor 17-55 f/2.8. Mniejszy zakres ogniskowych
nadrabia stałe światło, więc mamy równowagę. Tyle, że za ten zestaw Nikona (bez gripa) musisz dać ponad 8000 zł... Robi się różnica.
Szczerze mówiąc jak bym nie czekał na E-30. Wydaje mi się, że trudno będzie na 12 MPix zagwarantować lepsze osiągi niż na 10 Mpix E-3. W najlepszym razie obrazy dawane przez te dwie matryce będą podobne. A w tej sytuacji lepiej zwrócić się do sprawdzonego w bojach E-3.
Troche już czekam z podjęciem decyzji, więc poczekam do momentu aż wezmę do ręki E-30 i pojawią się pierwsze miiarodajne testy. Ostatecznie porównam fotki zrobione z obu aparatach. Są na szczęście sklepy nie dla idiotów, w których sprzedawcy nie robią z tym problemów.
Dla mnie istotne znaczenie ma także jakość wyświetlacza (problemy okularnika).
Ten w E-3 był rewelacyjny. E-30 ponoć nieznacznie ustępuje. Trzeba tę nieznaczność zdiagnozować.
Jeśli zaś chodzi o matrycę, to parametry, które powoli zaczynają stanowić normę jeszcze rok temu powalały.
Myślę, że producenci mają w szufladach parę patentów na najbliższe kilka lat.
Potem ogłoszą, że tylko pełna klatka daje pełnię szczęścia.
Ja tam bym absolutnie nie czekał na E-30 tylko brał E-3 z gratami z tej ostatniej promocji. Jeśli chcesz zobaczyć jak naprawdę ostre może być zdjęcie to do E-3 + 12-60 dobierz 50mm/f2 (dostaniesz gratis do 31.01.2009). Mam więc wiem co polecam.
Ja bawiłem się tylko dual kitem E-520, ale sporo, i mi się Olympus podoba. Nawet z tymi kitowymi szkłami się fajnie spisywał, E-3 to pewnie klasa 10x wyższa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 11