Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kalibrator monitora Spyder
Autor Wiadomość
szlicnykotek 
Bywalec
od ilości postów

Wysłany: Pią 29 Sty, 2016   

nie szukam, mam do czynienia od czasu do czasu z takim laptopem,
według mnie TN nie ma sensu w 2016 roku, emulacja kolorów ?
Rzeczywiście wygląda jak emulacja. Kiedy pojawiły się pierwsze monitory TFT
kupiłem taki jeden i całkiem możliwe, że wyświetlał nawet lepiej.
Wyświetlanie kolorów conajmniej poprawne to według mnie rzecz podstawowa,
poza tym gracz też powinien widzieć dobry kolor, nawet tanie ipsy mają
już niezły czas reakcji, istnienie technologii TN to jakiś sztuczny
stan, przydałaby się jakaś standaryzacja ze strony UE, jeśli mogą mówić rybakom ile łowić
śledzi, to mogą też nakazać sRGB jako standard, bo jak napisałem niezbyt wiele wynika
z wysublimowanej edycji kolorów na drogich ipsach jeśli prawie nikt tego nie widzi.

Bardzo wiele sklepów nie informuje klienta z jakim będzie miał do czynienia ekranem....
Mało tego, często nawet w specyfikacjach producenta nie ma info o tym.

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

TN to pierwsza technologia, a nie jakiś sztuczny twór do tego nadal rozwijana.
Mam dla dzieciaków taki monitor 23,6" i grach czy bajkach wyświetla kolorki całkiem ładnie... dopóki od czasu do czasu nie muszę go zarekwirować do różnych projektów i postawić przy 10bitowych kalibrowanych IPS. Wtedy jest tragedia :)

szlicnykotek 
Bywalec
od ilości postów

dzieciom oczu nie psuj, postaw im jakiegoś ips-a za 200£

wiem że tn-y były pierwsze, ale wolałbym o nich zapomnieć,
mam na myśli to że obecność ich na rynku nie ma już sensu,
bo niska cena wynika tylko z ogromnego popytu na jakieś tanie matryce,
nie muszą to być TN-y, mogą to być też tanie ipsy...
matryce ips 15,6 do laptopów są już bardzo tanie

Wojmistrz 
Obserwator

Ma sens, bo jest tani, ma najszybsze odświeżanie i praktycznie brak opóźnień. Najlepsze modele potrafią mieć latencję 0.03ms i są stosowane przez bogatych graczy.

szlicnykotek 
Bywalec
od ilości postów

Wysłany: Sob 30 Sty, 2016   

Nawet gdybym w to uwierzył - bogatych ale chyba ślepych, nowe gry to nie animacje GIF,
TN to tylko 6 bitów, samo zdanie "emulacja kolorów" brzmi absurdalnie, a Ty mi próbujesz
to dalej sprzedać :) , i do tego na forum optyczne. Już wielu kupiło, wystarczy.
Mocne laptopy do gier mają różne matryce, jeśli nie S-IPS to MVA, ale na pewno nie TN.

To nie rok 2006 tylko 2016... :roll:

Wojmistrz 
Obserwator

Możesz nie wierzyć, ale zawodnicy gier zwłaszcza FPP/FPS po prostu są skazani na TN, bo żadna inna technologia nie pozwala na takie latencje.
Zapytaj wujka Google: "monitor dla zawodowego gracza".
Dla przykładu, Philips się chwali jednym z modeli dla graczy, że jego matryce są wykonane w oparciu o panele TN, mają 98% pokrycia sRGB przy odświeżaniu 144Hz i czasie reakcji poniżej 1ms.

szlicnykotek 
Bywalec
od ilości postów

...mhm, muszą to jakoś sprzedać, więc wciskają graczom.
Jednak w te 98% sRGB po prostu nie wierzę.

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 31 Sty, 2016   

Wojmistrz napisał/a:
Dla przykładu, Philips się chwali jednym z modeli dla graczy, że jego matryce są wykonane w oparciu o panele TN, mają 98% pokrycia sRGB przy odświeżaniu 144Hz i czasie reakcji poniżej 1ms.

A nie jest to coś z cyklu audiofilskich kabli pochłaniających szkodliwe emocje itd.?

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Nie 31 Sty, 2016   

Zadałeś dobre pytanie, dlatego postanowiłem sam poszukać, jak to jest. Zerknij na to http://www.tftcentral.co....ell_s2716dg.htm.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pon 01 Lut, 2016   

komor napisał/a:
A nie jest to coś z cyklu audiofilskich kabli pochłaniających szkodliwe emocje itd.?

Nie wnerwiaj audiofilskiej braci. Bo choć sam początkowo nie wierzyłem to lekko osłupiałem jaka jest różnica pomiędzy kabelkiem za kilka złociszy a czymś naprawdę tanim, ale dedykowanym. Choć może disco polo nagrane w garażu i odtwarzane w mp3 będzie brzmiało tak samo beznadziejnie... :razz:

komor 
Moderator

MM, ja nie mówię o różnicy między paździerzem a przyzwoitymi kablami/monitorami/samochodami. Mówię o wymyślaniu kosmosu w celu zerżnięcia zamożnego klienta. :) W przypadku monitora dla graczy chodziłoby zaś mi o przyciągnięciu targetu i zwróceniu na siebie uwagi w gąszczu tanich ofert.

Wojmistrz, ciekawy testy, ale strasznie długi. Jest tam w zestawieniu także mój U2515H, więc jak będę miał chwilę to przeczytam całość. Tymczasem jakieś konkluzje dotyczącego problemu? Ściema czy rzeczywiście komuś potrzebne te giercowe super-szybkie panele, które zapewne mają inne wady w zamian za te zalety?

Wojmistrz 
Obserwator

Test długi, bo jak widać nawet je rozbebeszają.
Gracze dynamicznych gier robią wszystko, by skrócić czas reakcji. Niby nic, ale np w wyścigach gdzie trasa jest jednak przewidywalna, wystarcza odpowiednio wcześniej zareagować, to w FPP/FPS gdzie są ultra szybkie reakcje innych graczy okazuje się, że kilka ms już ma znaczenie. Dlaczego? Bo to czasy GtG, a czasy faktycznej latencji są wyższe. W IPS faktyczne czasy dochodzą do ponad 300ms, w dobrych, z oznaczeniami 4ms ±1, czasy nie schodzą poniżej 80ms. Nie wiem natomiast jak to jest przy TN, ale ci zarabiający gracze kupują tylko TN.
Wracając do tematu, jak widać, faktycznie sRGB przestaje być problemem.

komor 
Moderator

Wojmistrz, dziękuję za wytłumaczenie. Teraz przynajmniej wiem, czemu zawsze mnie gówniarzeria ogrywa w Tactical Ops! Nie mam monitora TN! ;)

szlicnykotek 
Bywalec
od ilości postów

Napiszę tak, zainwestowali w to żeby TN pokazywało kolory - przy IPS ślepa uliczka, tak czy siak,
to teraz robią taki PR, oprócz IPS i LPS są jeszcze inne technologie, chyba MVA ale było jeszcze inne oznaczenie,
nie pamiętam teraz dokładnie, i to te monitory często występują w zestawach dla graczy,
w lapach Alienware (teraz to Dell-e, ale marka dalej istnieje) dla graczy są IPS-y.

komor napisał/a:
Wojmistrz, dziękuję za wytłumaczenie. Teraz przynajmniej wiem, czemu zawsze mnie gówniarzeria ogrywa w Tactical Ops! Nie mam monitora TN!

to mogą być też lagi na portach, kablach czy sieci, ale możliwe, że na neuronach :lol:

MM 
GORSZY SORT POLAKA

komor napisał/a:
Wojmistrz, dziękuję za wytłumaczenie. Teraz przynajmniej wiem, czemu zawsze mnie gówniarzeria ogrywa w Tactical Ops! Nie mam monitora TN! ;)

Ja takich cwaniaków niezmiennie zapraszam na prawdziwą strzelnicę. Połowa by pewnie odwrotnie załadowała amunicję... :mrgreen:

Odpowiedz do tematu