Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Przez to, że matryca jest maciupka faktycznie - nie jest.
Ale gdyby była większa nie byłoby szans na obiektyw o takiech parametrach i rozmiarach.
Jak czytam komentarze np. na dpreview to mam wrazenie że mało kto rozumie te aspekty a marketing Sony dwoi się i troi podkreślając walory matrycy 1" i dyskredytując te mniejsze.
Na rozsądek nie ma miejsca..
Czy w zasadzie rynek oferuje coś ciekawszego od EX1 do powiedzmy 1000zł, zwłaszcza jeżeli chodzi o klasyczne kompakty kupowane przez masy, używane przede wszystkim do robienia zdjęc na wczasach i w pokojach podczas rodzinnych uroczystości? Zastanawiam sie czy się w niego nie wyposażyć na wspomniane wyżej okazje . pzdr!
Do robienia zdjęć " u cioci na imieninch" można kupić sporo tańszy aparat, prawda jest taka że tymi za około 500zł też da się robić zdjęcia podobnej jakości, to taka nasza chęć posiadania bardziej rasowego aparatu sprawia że kupuje się czesto ten droższy. Przewagą nad innymi są w EX1 sanki do lampy, szkoda że tylko samsung-owej. Droższe aparaty, z lepszymi obiektywami, matrycami potrzebne sa do zdjęć w większych formatach, min. 20x30, jak nie robi większych niz 15x21 poradzi sobie już prawie każdy produkowany dziś aparat.
Ciekawy jestem ile osób prawidłowo rozpoznało by na 30 zrobionych zdjęć te wykonane pół na pół EX1 i innym tańszym aparatem, raczej to by było zgadywanie.
Czyli rozumiem przez to, że konkurenci dla EX1 to z powodzeniem kompakty do 500zł ? W ramach zdjęć u cioci ? Co jednak jeśli uprę się że chcę wydac 1000zł na aparat ?? Brać EX1 czy cos innego ?
Czy z własnego dośwoadczenia, hm, widziałem zdjęcia z tańszych aparatów, z wiekszą iloscią pikseli na mniejszych matrycach i tak jak napisałem na zdjęciach formatu 10x15 nie ma róznicy. Taki aparat jak EX1 jest dla tych którzy lubią pokombinować, fotografują często w nietypowych warunkach, chce im się podpinać dodatkową lampę, ja to lubię ale jak ktoś robi tylko typowo pamiątkowe zdjęcia nie ujmując z tego powodu nic nikomu bo każdy z nas takie robi to nie trzeba inwestować 1000zł bo można wydać 600 i też być zadowolonym. Chodzi o to żeby nie kupować droższego aparatu a cały czas robić i tak na zielonym programie bo to niepotrzebnie wydawane pieniądze. Jak mnie ktoś spytał co by tu kupić to tak bym mu doradzał właśnie, trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie co będę tym aparatem fotografował najczęściej i czy warto wydać kilkaset zł. po to zeby od czasu do czasu pstryknąć coś nie typowego.
Nie twierdze że nie warto tyle że nie w przypadku każdego użytkownika, a co do pytania isajew-a czy jak się uprze na aparat za 1000zł to ma brać EX1 czy szukać czegoś innego to jeśli nie zależy Ci na mega zumie a zależy na małych rozmiarach i przyzwoitej jakości zdjęć (choć samsung nie takie maleństwo znów) to ten aparat jest nie zły, większość go chwali a cena nie jest kosmiczna. Ma wady ale przyzwyczaiłem się do nich i nawet go polubiłem.
Do robienia zdjęć " u cioci na imieninch" można kupić sporo tańszy aparat, prawda jest taka że tymi za około 500zł też da się robić zdjęcia podobnej jakości, to taka nasza chęć posiadania bardziej rasowego aparatu sprawia że kupuje się czesto ten droższy. Przewagą nad innymi są w EX1 sanki do lampy...
Dla mnie przewagą EX1 jest to, że w trudnych warunkach (ciemno) nie muszę używać lampy
Czyli rozumiem przez to, że konkurenci dla EX1 to z powodzeniem kompakty do 500zł ? W ramach zdjęć u cioci ? Co jednak jeśli uprę się że chcę wydac 1000zł na aparat ?? Brać EX1 czy cos innego ?
Zależy jakie ciocia ma wymagania.
EX1 na pewno obrazuje lepiej do tego można dopiąć flasha a raczej trzeba bo przy stole to zapewne swieci żarówka i świało nie jest ciekawe do zdjęć.
Odchyleni epalnika rozprszenioe śwaitła mocniejsza lampa to wszytko korzystnie wyjdzie na zdjęciu i oglądający będzie wiedział ze to byłuy imieniny u cioci a nie zlot wampirów z czerwonymi oczami.
Kolejna sprawa to wygoda ergonomia obsługi która bije wszystko w tym pułapie cenowym.
BArdzo istotna sprawa jasność optyki - zarówno w szerokkim kącie jak i na 20 mm najlepsza w kalsie to pomoże ni euzywac wysokiego ISo które degraduje obrazek lub zamrozić ruch - zawsze to lepiej miec jaśniej niż nie mieć.
Kolejna zaleta to szerok kąt pomoże objąć wszystkich gości imieninowych i psa:)
Ideału nie ma wszystko ma wady i zalety. To jest kompromis.
EX1 słabo filmuje co akurat mi lotto i ni chce za to dopłacać.
Obecnie w Fotopajacu ten aparat kosztuje mniej niż 900 PLN - po prostu w sklepie bez przesyłek itd itp. Poczekałbym na EX2 z racji 1,4 i nowszej matrcy ale na pewno nie miałbym go na najbliższy wyjazd wakacyjny i na pewno w ciągu krótkiego okresu nie będzie kosztował tylko 888 PLN a za kompakt z niewymienną optyką nie warto wydawac wiele kasy. Wolę za różnicę kupić sobie stałkę do NXa.
W tej sytuacji lecę do sklepu nabyć to to kompaktowe cudo bo wkrótce mam wyjazd a chciałbym nieco obadać jego możliwości jeszcze przed wyjazdem.
zorannn m swoje racje, które można też zestawić w wielu innych przypadkach.
Powiem tak - EX1 oferuje wygodną obsługę - pokrętła, odchylany świetny ekran, świetną optykę i solidnykorpus.
Kompakty z mniejsza matrycą oferuję lepszy zakres np WB850 ma zoom aż 21x, fifi, GPS itd itp.
ale gorzej toto trzymać i jakość obrazka nie ta a w ciemniejszych miejscach decydujący priorytet dla fotografa stanowi jasna ostra optyka od pełnego otworu - raczxej nie duży zoom.
Nie ma więc jednoznacznej odpowiedzi co jest lepsze - to zależy od tego do czego chcesz go używać.
Moja strategia na wakacje wygląda teraz tak że biorę nie jeden a 2 aparaty - obydwa stosunkowo małe.
EX1 zapewni mi zakres 24-70 mm i niech go nosi żona a zakres tele NX10 z zoomem 50-200 czyli 75-300.
W odwodzie będę miał stałki 30/F2 i 16 mm/F2,4 oraz krótkiego kita który jednak raczej będzie leżał w pokoju bo wszystkiego nie myślę nosić.
Tym sposobem licze na to że będę mógł robić zdjecia w dużej rozpiętości ogniskowych bo 24-300 powinno w zupełności wystarczyć (można to jeszcze nieco podbić cyfrowym i z lepszą jakością niż np otrzymałbym z Fuji HS20 itp. . Taka konfiguracja umożliwi mi zdjecia zrówno z dużą jak i małą GO przy czym zakładam że zakresy pow 500 mm są mi kompletnie niepotrzebne. Jeżeli by były to i takiego Fuj lub Nikona P510 (zoom42x) a na pewno Panasonicas FZ150 bym rozważył.
Konkurencja dla EX1 toPanasonic LX3 i LX5. Inne tego typu sprzęty są jeszcze droższe i nie oferują 24 mm tylko zaledwie 28.
Przemyśl więc czy ten sprzęt ma wszystko na czym Tobie zależy
Dla mnie [b]nie ma ale jak pisałem w uzupełnieniu mam drugi i jako combo to jest dla mnie OK.[/b]
To ja sobie jeszcze napisze że czekam na taki aparat który nie był by większy od ww. a szumy matrycy były by na iso 800 takie jak teraz EX1 ma na iso 100, upchniety był by w nim wizjer z przynajmniej 90% kryciem z wyświetlanym aktywnym czujnikiem AF, ustawioną przysłoną i czasem, funkcje i obsługa moga zostać takie jak są tylko wygodniejszy uchwyt z przodu i z tyłu ( w EX2 przykleili gumkę z tego co widać na zdjęciach) ale żeby to nie kosztowało parę tys a jeden tysiąc Myslę że przy tym tempie rozwoju to taka matryca bedzie już za kika lat ale czy w ogóle bedą aparaty kompaktowe, bo te wmontowane w telefony bedą miały jakość obrazu dzisiejszych niezłych kompaktów pewnie, więc nie będzie do celów amaorskich chciało sie nosić oddzielnego aparatu.
Podjarany kupiłem ten aparat w sobotę. Udało się za 879zł. Rewelacyjne zdjęcia, ale wykonanie... No cóż - model na ekspozycji bez zastrzeżeń (ale tego nie wezmę i za 500zł). W domu dokładne oglądanie i voila - wyświetlacza można się czepić - spora milimetrowa szczelina po odwróceniu w gotowości do pracy. Wymiana aparatu... trzy kolejne modele otwierane w BOK - ten sam defekt. Za trzecim razem - kompromis - "biorę ten tu tak nie wystaje". Szybko jeszcze test lampy. OK.
W domu kilka zabaw, zrzut fotek i szumów co nie miara. Feler matrycy? EX1 EX1 nie równy...
Okazuje się, że to nie jest ta jakość o którą mi chodzi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9