Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Wujek_Pstrykacz
Wto 21 Sty, 2014
Pentax K-3
Autor Wiadomość
toledo
[Usunięty]

Wysłany: Sob 16 Lis, 2013   

jaad75 napisał/a:
Taki minus, to żaden minus.

w przyszłości pewnie żaden ale patrząc praktycznie to jeśli ktoś intensywnie używa aparatu, miejsce na dysku szybciej się kurczy. podgląd jak wspominałeś, też trwa dłużej, co jest akurat wyjątkowo irytujące (choć przecież wystarczy poczekać te trzy sekundy). obrabianie plików nawet przy SSD i i5 gdy zaczniemy wrzucać kolejne filtry w NIK bywa mozolne już przy 16MP. tak więc praktycznie to jednak ma niekorzystne następstwa. tyle, że rozdzielczość matryc i tak będzie rosła, jak i pojemność dysków czy moc procesorów. kto się dziś przejmuje tym, że jakiś program miał kilka mega i ledwie mieścił się na kilku dyskietkach. jednak w praktyce liczy się ten czas kiedy użytkownik intensywnie z nim pracował. tu chyba jest podobnie i może jednak warto sobie to rozważyć ;)

Reklama

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

komor napisał/a:
WojciechW napisał/a:
K-3 mi nie za bardzo pasuje, bo jest za duży i za ciężki

http://camerasize.com/compare/#100,485
Naprawdę to za dużo?
właśnie. przecież ten korpus ,w porównaniu z innymi, np 7d/d300s to maleństwo jest. od d7000 np tez jest mniejszy.

więc dużym , ogólnie rzecz biorąc, nie nazwałbym go ; choć nie ma nic dziwnego w tym, że wg czyichś kryteriów jest jednak sporym korpusem.
Ostatnio zmieniony przez kufel Sob 16 Lis, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

On nie jest nawet tak duzo większy od wspomnianego D5200, tyle, że ten jest bardziej wyoblony:
http://camerasize.com/compare/#393,485

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Pentax chyba ogólnie nie ma tendencji ,z tego co pamiętam, robić korpusów wielkości np 7d,d300. mówię o współczesnych dslr. czyżby założyli , że ich targetem będą tylko małe azjatyckie rączki ? ;) z drugiej strony żaden z userów chyba tez na to nie narzeka.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Pentax od bardzo dawna robił małe korpusy - jedne z najmniejszych, obok OM-ów Olympusa.
Ja osobiście nie byłem zadowolony ze zmniejszenia wielkości w porównaniu do optymalnych dla mnie K10/K20D, ale ostatecznie korpus K-7/K-5 okazał się na tyle wygodnym, że mały rozmiar przestał mi przeszkadzać niemal od razu, choć początkowo zakładałem, że na pewno dokupię do niego gripa. K-3 jest marginalnie większy, ale do tego ma grip znany z limitowanej, srebrnej wersji K-5, a więc znacząco wygodniejszy dla mnie.

bogdanek 
Rozmowny

W tym tygodniu miałem okazję trzymać w ręce canona 600d i porównując go z k5 wydawał mi się mniejszy, a faktycznie jest to nieprawda .
Czemu tak jest to nie wiem , ale pentax k5 trzyma się dużo lepiej w łapie ,a z gripem to już jest komfort w użytkowaniu.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

bogdanek napisał/a:
W tym tygodniu miałem okazję trzymać w ręce canona 600d i porównując go z k5 wydawał mi się mniejszy, a faktycznie jest to nieprawda .
korpusy gabarytowo podobne, lecz najprawdopodobniej szkopuł tkwi w kształcie , i wyprofilowaniu. stad wygoda w trzymaniu k5 będzie ogólnie większa. no i plus osobiste upodobania i preferencje...

bogdanek 
Rozmowny

kufel , masz rację ,

[ Dodano: Sob 16 Lis, 2013 15:56 ]
Miałem dopisać , że najlepiej trzymało mi się z lustrzanek canona 50d i 60d , ale bez gripa .
Przypuszczam ' że z gripami te aparaty to są straszne kloce , ale to może nie prawda , bo dużo zależy od wielkości dłoni.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

bogdanek napisał/a:
Przypuszczam ' że z gripami te aparaty to są straszne kloce , ale to może nie prawda , bo dużo zależy od wielkości dłoni.
z gripami o tyle jest lepiej , ze mały palec nie "ucieka" z uchwytu. dotyczy to oczywiście osób z nieco większymi dłoniami.

Andrzej.M.
[Usunięty]

kufel napisał/a:
z drugiej strony żaden z userów chyba tez na to nie narzeka.

Najmniejszy jaki miałem to K-x - i nadal nie narzekam na ten korpusik, choć mały palec to tylko korpus podpiera... W k-5 mam grip - jest ciężej ale lepiej się trzyma - choć jak potrzebuję małego korpusu i bez gripa - też nie mam powodów do narzekań.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Wysłany: Nie 17 Lis, 2013   

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Najmniejszy jaki miałem to K-x - i nadal nie narzekam na ten korpusik
kwestia upodobań /wielkości dłoni . ja bym narzekał - dla mnie zdecydowanie odpada; za mały i tyle.

AndrzejM.Makuch, trzymałeś kiedyś w ręce coś większego? 40/50D / 7D / D300(s)? tak dla porównania.

muzyk 

Wysłany: Pon 18 Lis, 2013   

Idealnie byłoby jeszcze, gdyby tylne kółko było lekko po skosie w lewą stronę
Tak czy inaczej, to, że tylne kółko w Pentaxie jest w ogóle bliżej wizjera, to tylko na plus.

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Wysłany: Wto 26 Lis, 2013   

DXO

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 26 Lis, 2013   

I wyszedł nawet po normalizacji gorzej niż K-5IIs - spodziewałem się, że tu przyjdzie 8MPix walec i wyrówna. :razz:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi