Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
350 i 380 odrzucamy z góry.
jeżeli chcesz liveview (patrzysz na ekran, nie w wizjer) to sony 550/500/33.
jak nie to 450 / coś z hijaxa.
jak chcesz filmiki, odrzucasz 450 i 550, zostaje nikon / canon / pentax / 33 z elektronicznym wizjerem (do obadania we własnym zakresie).
Wysłany: Sro 20 Paź, 2010 Jaka lustrzanka do 3000 PLN
Witam. Jestem tu nowy.
Poszukuje lustrzanki cyfrowej dla mojej dziewczyny. Dodam że za tą cene poszukuje ona całego kompletu t.j. aparat, obiektyw, akumulatorki, ładowarkę, pokroweic, karte(16gb chce), statyw oraz torbę. Dodam że miała już doczynienia z jakimś tam sprzętem gdyż uczyła sie i uczy w szkole gdzie ma zajęcia z fotografii.
Chodzi o to aby były dobre zblizenia , zoom miare ok, stabilizator i no zeby w ruchu tez cos robiło, mozliwosc zapisu w raw. Głównie zdjęcia ludzi, portrety itp. Pejzaże i portrety w plenerze również. Różnym przedmiotom też będzie robić foty. Aparat do wszystkiego. Najlepiej do kupienia we Wrocławiu ale przesyłka również wchodzi w grę. Mówi że w grę wchodzi Canon i Nikon lecz o tym nic nie mogę powiedziec.
Proszę o pomoc w wyborze zestawu.
Rozgląda się za Nikonem d5000. Lecz inne również wchodzą w gre i czekam na propozycje. Oraz czy warto dopłacać do Nikona d90??
Zdecydowanie warto dopłacić do D90 nawet kosztem statywu czy innych gadżetów, które można dokupić z czasem. Ważniejsze od body są szkła, to prawda lecz w słabym body po jakimś czasie może zacząć brakować funkcji np.: klawiszy na obudowie. Akumulator i ładowarka jest w zestawie, więc nie ma się o co martwić. 16Gb pamięci na karcie, przyda się jeśli planujesz dłuższe (tygodniowe) wycieczki bez dostępu do komputera. Jeśli koleżanka miała styczność z fotografią to może ma obiektywy "po wuju" od aparatów analogowych, np.: Zenita - takich szkieł można używać stosując odpowiednie przejściówki za grosze.
ghost bardzo ładnie to opisał. Odnośnie filmowania dodam tylko tyle, że jeśli ma to na prawdę duże znaczenie to lepszy będzie Canon 550D. Jeśli tylko okazjonalnie to lepszy będzie Nikon D90, choćby ze względu na proponowany obiektyw. Co do Sony A33 nie wypowiadam się, bo nie miałem w ręku, choć powiadają że filmuje nieźle. Tak więc, znów za ghostem, do obadania na własną rękę.
Marciin89, bobo_skate, scaliłem wasze wątki do jednego zbiorczego, o pierwszych lustrzankach za ok. 3000 zł. Proszę nie dublować tematów i najpierw poczytać istniejące już wątki, zanim zada się pytanie, na które już była odpowiedź. Macie 14 stron czytania.
Moim zdaniem korpus z lustrami, zamiast pryzmatu to jest coś ,co może skutecznie zniechęcić do fotografii.
Dlatego ja bym nie schodził poniżej dwucyfrowych Nikonów i Canonów, Pentaxa K-7, czy sony A700.
Komfort pracy takim body tez jest zupełnie inny, niz plastikową amatorską zabawką.
Jakość obrazowania dla początkujacego amatora będzie wystarczająca w kazdym korpusie na rynku, natomiast ergonomia użytkowaniato zupelnie inna bajka i tutaj nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
Moja propozycja: pomacać (czytaj: pójść do sklepu z własną karta i przestrzelać) wszystkie korpusy na rynku w zasięgu cenowym, który nas interesuje, potem zrobic to samo z przynajmniej jednym korpusem semi-pro i FF marki, która nam przypadla do gustu.
Moze się okazać, ze warto się wstrzymać miesiąc, czy dwa i kupić coś z półki wyżej.
Podam za przykład siebie: chciałem kupić Pentaxa k10D, ale po pomacaniu kilku zabawek i przegrzebaniu neetu okazało się, że jednak zdecydowanie wolę ergonomię Nikona.
Byłbym kupił D80, gdyby nie to, że na plenerze foto wpadł mi w ręce D200.
Kupił bym ten korpus, ale znalazłem gdzieś w sieci porównanie z S5pro.
Na moje nieszczęście miałem ostatnio w łapach 5D MkII i D700.
I juz mnie malutki wizjer w S5pro kłuje w oczy...
Jedyny powód, dla którego warto zmienić APS-C na FX'a (no dobra.. jeszcze wysokie ISO i mała głębia, ale to detale)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10