Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: komor
Sro 02 Gru, 2009
Pierwsza lustrzanka do 3000 zł dla amatora
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sro 20 Paź, 2010   

Aha - czyli jedynym kryterium wyboru była cena...

Zatem do worka można dorzucić jeszcze:
Nikon D3100 + 18-105VR
Pentax K-r + 18-55
Canon 550D + 18-55IS

Reklama

bobo_skate 
Nowy

Tak tylko, że którą teraz wybrać?

krisv740
[Usunięty]

bobo_skate napisał/a:

na razie żadnej...

kupić książkę o fotografowaniu.... :cool:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

bobo_skate napisał/a:

Tą, którą najlepiej się trzyma w ręce, najładniej wygląda i aktualnie posiada najciekawszy aspekt promocyjny w miejscowym sklepiku.

Oraz...
krisv740 napisał/a:
kupić książkę o fotografowaniu

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

350 i 380 odrzucamy z góry.
jeżeli chcesz liveview (patrzysz na ekran, nie w wizjer) to sony 550/500/33.
jak nie to 450 / coś z hijaxa.
jak chcesz filmiki, odrzucasz 450 i 550, zostaje nikon / canon / pentax / 33 z elektronicznym wizjerem (do obadania we własnym zakresie).

Marciin89 
Nowy

Wysłany: Sro 20 Paź, 2010   Jaka lustrzanka do 3000 PLN

Witam. Jestem tu nowy.
Poszukuje lustrzanki cyfrowej dla mojej dziewczyny. Dodam że za tą cene poszukuje ona całego kompletu t.j. aparat, obiektyw, akumulatorki, ładowarkę, pokroweic, karte(16gb chce), statyw oraz torbę. Dodam że miała już doczynienia z jakimś tam sprzętem gdyż uczyła sie i uczy w szkole gdzie ma zajęcia z fotografii.
Chodzi o to aby były dobre zblizenia , zoom miare ok, stabilizator i no zeby w ruchu tez cos robiło, mozliwosc zapisu w raw. Głównie zdjęcia ludzi, portrety itp. Pejzaże i portrety w plenerze również. Różnym przedmiotom też będzie robić foty. Aparat do wszystkiego. Najlepiej do kupienia we Wrocławiu ale przesyłka również wchodzi w grę. Mówi że w grę wchodzi Canon i Nikon lecz o tym nic nie mogę powiedziec.
Proszę o pomoc w wyborze zestawu.
Rozgląda się za Nikonem d5000. Lecz inne również wchodzą w gre i czekam na propozycje. Oraz czy warto dopłacać do Nikona d90??

lotofag 
Optyczny

krisv740 napisał/a:

kupić książkę o fotografowaniu

A po co, przecież:
bobo_skate napisał/a:
Można powiedzieć, że jestem średnio zaawansowanym fotografem.

;)

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Sro 20 Paź, 2010   Re: Jaka lustrzanka do 3000 PLN

A to jakaś niespodzianka ma być? Jeśli nie to niech lepiej Twoja dziewczyna sama się tu wypowie bo sądząc po tym:
Marciin89 napisał/a:

Chodzi o to aby były dobre zblizenia , zoom miare ok, stabilizator i no zeby w ruchu tez cos robiło

to będziemy tu rozmawiać jak z głuchym o Chopinie...
Marciin89 napisał/a:
Oraz czy warto dopłacać do Nikona d90??

Moim zdaniem warto, co niekoniecznie przekłada się na potrzeby innych ;)

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

zgadzam sie, skoro dziewczyna ma zajecia z fotografii to na pewno lepiej wie, czego jej potrzeba

generalnie lepiej doplacic do dobrego obiektywu niz do korpusu. ale obiektyw to juz sprawa bardzo indywidualna

marcin-t1 
Nowy

Zdecydowanie warto dopłacić do D90 nawet kosztem statywu czy innych gadżetów, które można dokupić z czasem. Ważniejsze od body są szkła, to prawda lecz w słabym body po jakimś czasie może zacząć brakować funkcji np.: klawiszy na obudowie. Akumulator i ładowarka jest w zestawie, więc nie ma się o co martwić. 16Gb pamięci na karcie, przyda się jeśli planujesz dłuższe (tygodniowe) wycieczki bez dostępu do komputera. Jeśli koleżanka miała styczność z fotografią to może ma obiektywy "po wuju" od aparatów analogowych, np.: Zenita - takich szkieł można używać stosując odpowiednie przejściówki za grosze.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Ja tu wyraźnie widzę dwa zestawy marzeń:
1. Nikon D5000 + AF-S DX 18-105mm f/3,5-5,6 ED VR

lub nowy zestaw marzeń, zwłaszcza po ostatnim tescie C18-135 IS
2. Canon EOS 500D + EF-S 18-135mm f/3,5-5,6 IS

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Czw 21 Paź, 2010   

ghost bardzo ładnie to opisał. Odnośnie filmowania dodam tylko tyle, że jeśli ma to na prawdę duże znaczenie to lepszy będzie Canon 550D. Jeśli tylko okazjonalnie to lepszy będzie Nikon D90, choćby ze względu na proponowany obiektyw. Co do Sony A33 nie wypowiadam się, bo nie miałem w ręku, choć powiadają że filmuje nieźle. Tak więc, znów za ghostem, do obadania na własną rękę.

komor 
Moderator

Marciin89, bobo_skate, scaliłem wasze wątki do jednego zbiorczego, o pierwszych lustrzankach za ok. 3000 zł. Proszę nie dublować tematów i najpierw poczytać istniejące już wątki, zanim zada się pytanie, na które już była odpowiedź. Macie 14 stron czytania.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

B o g d a n napisał/a:
Ja tu wyraźnie widzę dwa zestawy marzeń:
1. Nikon D5000 + AF-S DX 18-105mm f/3,5-5,6 ED VR
W sumie OK, ale zamienił bym korpus na D3100 ;)

ov_Darkness 
Rozmowny

Moim zdaniem korpus z lustrami, zamiast pryzmatu to jest coś ,co może skutecznie zniechęcić do fotografii.

Dlatego ja bym nie schodził poniżej dwucyfrowych Nikonów i Canonów, Pentaxa K-7, czy sony A700.

Komfort pracy takim body tez jest zupełnie inny, niz plastikową amatorską zabawką.

Jakość obrazowania dla początkujacego amatora będzie wystarczająca w kazdym korpusie na rynku, natomiast ergonomia użytkowaniato zupelnie inna bajka i tutaj nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
Moja propozycja: pomacać (czytaj: pójść do sklepu z własną karta i przestrzelać) wszystkie korpusy na rynku w zasięgu cenowym, który nas interesuje, potem zrobic to samo z przynajmniej jednym korpusem semi-pro i FF marki, która nam przypadla do gustu.
Moze się okazać, ze warto się wstrzymać miesiąc, czy dwa i kupić coś z półki wyżej.

Podam za przykład siebie: chciałem kupić Pentaxa k10D, ale po pomacaniu kilku zabawek i przegrzebaniu neetu okazało się, że jednak zdecydowanie wolę ergonomię Nikona.
Byłbym kupił D80, gdyby nie to, że na plenerze foto wpadł mi w ręce D200.
Kupił bym ten korpus, ale znalazłem gdzieś w sieci porównanie z S5pro.

Na moje nieszczęście miałem ostatnio w łapach 5D MkII i D700.
I juz mnie malutki wizjer w S5pro kłuje w oczy...
Jedyny powód, dla którego warto zmienić APS-C na FX'a (no dobra.. jeszcze wysokie ISO i mała głębia, ale to detale)

Odpowiedz do tematu