Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Wujek_Pstrykacz
Pią 04 Paź, 2013
Canon 70D
Autor Wiadomość
Jivul 
Bywalec

Wysłany: Pon 23 Wrz, 2013   

Dlaczego w FF nie ma wbudowanych lamp? Bo jest szerszy kąt widzenia i ciężko by zrobić pokrywającą to lampę? (chyba nie, bo standardowy szeroki kąt da się jakoś pokryć w APS-C przy 18mm) dlatego że jak ktoś się wykosztował na FF to należy go jeszcze bardziej wydoić z kasy nie tylko na szkłach ale też na lampie? Czy może matryca jest tak wielka że już nic więcej się nie mieści w korpusie? :D

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Hmmm, w korpusach małoobrazkowych bywają lampy wbudowane - patrz Nikony d600, d800.
Dlaczego w większości nie ma? Sądzę, że wg producentów to dość zbędny gadżet dla finalnego użytkownika tych korpusów. Po prostu zwykle miewają oni dedykowany sprzęt na takie okazje, gdzie wbudowana lampa się przydaje.

I niekoniecznie jest (tzn. w chyba zdecydowanej większości przypadków nie jest) to produkt firmy Ricoh z tortillą albo nawet z rurką.

Smola 
Maniak

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Smola napisał/a:
bo nie zawsze chcesz targac zewnetrzna lampe...w szczegolnosci na urlopie.

Tak jak nie zawsze chcesz targać kilogramowy korpus FF... A jak już chcesz korpus i szklarnię (też cięższą) to targasz i lampę. Ot , taka "konsekwencja".

Wiesz Andrzej zalezy jak na to patrzec. Mysle ze gdyby 6d mial wbudowana lampe bylby duzo atrakcyjnieszym aparatem. Bardziej przydalaby sie lampa niz dodatkowe AF krzyzowe. I tak wielu profesjonalistow robi zdjecia na centralnym punkcie krzyzowym z wylaczeniem innych gdyz jest on najdokladniejszy. Centralny punkt AF + blokada ekzpozycji i ogien. Zrobisz kazde zdjecie.

Co do targania....powiem tak.

Dobre body + dobre szklo + polowka i masz rewelacyjny zestaw w gory czy inne wymagajace warunki.
A gdybys tak spotkal gorala, pasterza....tu by sie lampa przydala.

A pol kilo dodatkowe dla lampy zewnetrznej przy wedrowce w gorach robi roznice...uwierz mi, tu mam dosc spore doswiadczenie.

BDW
6D i 70D to i tak zaj..xxx..biste aparaty. Przez ostatnie kilka lat krolowal Nikon...wreszcie Canon zrobil postep. 70D - bardzo nowatorskie rozwiazania + 6D ktore przebija Nikona 600 o glowe....bo nie zaciaga kurzu na matryce...a w warunkach terenowych ma to ogromne znaczenie. Co wiecej 6D i 70D sa calkiem przystepne cenowo.

nienietaktak
[Usunięty]

RB napisał/a:
Pentaksy z naleśnikami

A nie czasem naleśniki z Pentaxami? :mrgreen:
Andrzej - Twoja konsekwencja jest godna podziwu ;)

[ Dodano: Pon 23 Wrz, 2013 20:10 ]
Smola napisał/a:
Centralny punkt AF + blokada ekzpozycji i ogien. Zrobisz kazde zdjecie.

Potwierdzam. ;)
A nieraz na tych FF Canona rzeczywiście brakuje wbudowanej z powodów wymienionych powyżej i jeszcze z powodu takiego, że zwyczajnie można zapomnieć o zabraniu lampy, naładowaniu baterii itd. Zdarza się każdemu.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Wto 24 Wrz, 2013   

Smola napisał/a:
Mysle ze gdyby 6d mial wbudowana lampe bylby duzo atrakcyjnieszym aparatem.
W 50D nigdy nie użyłem lampy wbudowanej, nawet nie wiem czy działała.

Jeśli komuś brakuje takowej w 6D, zawsze może kupić Canona 90 EX - malutka i lekka (50 gram + 2 paluszki AAA). Dodatkowo dopowiem, że może być masterem dla zdalnego wyzwalania lamp. :smile:

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

B o g d a n napisał/a:
W 50D nigdy nie użyłem lampy wbudowanej, nawet nie wiem czy działała.

No właśnie...
co to jest ta lampa wbudowana :razz:

Usjwo 
Optyczny

Trzeba zauwazyc ze 6D jest rozmaiaru puszek XXD, wiec pewnie tej lampy nie bylo gdzie upchac. Jaksc swiatla z wbudowanej jest taka ze lepiej zapomniec ze jest cos takiego. Ja tak zrobilem juz dawno i w 40D tez nie uzywalem.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Smola napisał/a:
A gdybys tak spotkal gorala, pasterza....tu by sie lampa przydala.

Ja tam góralowi po oczach wolę nie błyskać... :lol:
Sam też nie lubię... :razz:
nienietaktak napisał/a:
Andrzej - Twoja konsekwencja jest godna podziwu

Nawet gdybym zapomniał - zawsze ktoś życzliwy - przypomni... :mrgreen:

nienietaktak napisał/a:
A nieraz na tych FF Canona rzeczywiście brakuje wbudowanej z powodów wymienionych powyżej i jeszcze z powodu takiego, że zwyczajnie można zapomnieć o zabraniu lampy, naładowaniu baterii itd. Zdarza się każdemu.

Mnie nie - mam Pentaxa... :razz:

Usjwo napisał/a:
Trzeba zauwazyc ze 6D jest rozmaiaru puszek XXD, wiec pewnie tej lampy nie bylo gdzie upchac.

Eee tam , 5d jest większy i cięższy , a lampy tez nie ma.

nienietaktak
[Usunięty]

Mnie nie - mam Pentaxa...

to jakieś tabletki na zapominanie? :P
Eee tam , 5d jest większy i cięższy , a lampy tez nie ma.

Ma, ale nie ma mechanizmu otwierania. Zapomnieli :P
Nawet gdybym zapomniał - zawsze ktoś życzliwy - przypomni...

Zawsze do usług :mrgreen:

Andrzej.M.
[Usunięty]

nienietaktak napisał/a:
tabletki na zapominanie?

Tego się nie da zapomnieć ! - bezcenne!!! :lol:
Cytat:
Niezależny wybór punktów systemu AF w przypadku ujęć w pionie i w poziomie
...
 Dobiegaczka do 8 m
 Zakres detekcji punkt centralny AF: od -0.5 do 18 EV (ISO 100)

Swoją drogą mnie zaciekawili, a to już drugie in plus (pierwsze że wreszcie jakiś aparat Canona (crop 1,6) wyszedł z użytecznym ISO (tym zmierzonym przez DxO) przed 7D.
Niezależne wybory punktów - ciekawe rozwiązanie , choć nie wiem na ile przydatne skoro i tak ...środkowy i ogień... :wink:
Co to ta "dobiegaczka"? :shock:
Na minus - zakres detekcji dla środkowego punktu AF - no nie wysilili się - Pentaxy mają od -1 do 19 EV. To po co 19 punktów krzyżowych AF?

nienietaktak
[Usunięty]

środkowy i ogień...

to w 6D

Niezależnych punktów używam w 5D III i to jest dobra rzecz, a nawet bardzo dobra. oszczędza dużo czasu.
Dobiegaczka (nazwa głupia jak mało która) - ustawianie ostrości w punkcie, w którym według wyliczeń programowych, znajdzie się ruchomy obiekt w momencie wyzwalania migawki.

Andrzej.M.
[Usunięty]

nienietaktak napisał/a:
Dobiegaczka (nazwa głupia jak mało która)

Brzmi zacnie... :lol:
ale funkcja dobra do sportów.

jerry1304 
Nowy

Wysłany: Czw 26 Wrz, 2013   err 20

w poniedziałek zostałem "szczęśliwym " posiadaczem 70d
szczescie trwało do środy kiedy to zaczał sie pojawiać err 20
pojawia się tylko podczas zdjęć z lampą wbudowaną (czy gdyby jej nie było nie pojawiłby sie to juz zagadka) dzis sparat lezy spakowany w kartonie i przygotowany do wymiany

i err 20 pojawia sie przy kazdej probie otwarcia lampy wbudowanej złuchac dłuuugi dżwiek
lampa sie nie otwiera i aparat sie zawiesza.

potem po iluś próbach mu przechodzi i można "normalnie " robić zdjęcia.

nie zdążyłem go nawet wy-testować zbytnio - wymienię to będę testował.

nie miałem serii 2 cyfrowej wiec jak dla mnie ergonomia Ok - dotykowy ekran ułatwia sprawę baaardzo znacznie i zdalne sterowanie ze smartfona tez jest fajne - ale to tylko dodatki.

jak dla mnie to kompromitacja Canona ale cóż może to jeden na milion co się popsuł po 2 dniach nieużywania.

krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Czw 26 Wrz, 2013   

pamiętam przypadek gdy niewprawny operator uszkodził mechanizm otwierania lampy i też pojawiał się błąd...
niczego nie sugeruję....
tak mi się przypomniało...

co do usterki... - kupiłeś nowy - masz gwarancję - po to jest...

jerry1304 
Nowy

Wysłany: Czw 26 Wrz, 2013   

uszkodzenia nie było :)

od początku aparat przy pierwszym zdjęciu z lampą wyraźnie dłużnej przytrzymywał
lustro w górze , przy kolejnych fotkach już było ok
aż do ponownego zamknięcia i otworzenia lampy i ponownego uruchomienia migawki

potem to sie pogłebiło i teraz juz lapma sie nie otwiera

ale racja jest gwarancja - wiec czekam :) .

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi