Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Choć jestem amatorem to, od tego co pisze Bilbo oczy bolą... Powinieneś najpierw przeczytać co to kompakt a co to lustrzanka. Tego się nie porównuje... Jak być porównał Fiata 126p z Mercedesem klasy A!
Pewno żaden kompakt ne zapewni użytkownikowi takiej subtelnej przyjemności jaką wywołuje drgnięcie aparatu wywołane podniesieniem prawdziwego lustra?
Jestem tu nowy i fotografią interesuję się też od niedawna. I bawiłem się dotychczas na kompaktach typu C460, CA510 a teraz obecnie mam C Power Shot SX 100IS ! I nie powiem udawało mi się robić nim naprawdę fajne fotki, ale nie wiem czy dla Was (weteranów) były by fajne. A lubie focić różnie od krajobrazów, po makro do zwierząt, koncertów po imprezy na grilu i w domu.
Ale ostatnio zapragnąłem mieć lustrzankę no bo to podobno jakość zdjęć jest superowa i ogólnie cudne foty wychodzą:)
Chciałem kupić ale jak trafiłem na to forum to teraz nie wiem;)
Nie no kupię i tak bo muszę się przekonać jak to działa na własnej skórze. Tylko że nie stać mnie na jakiś super aparacik, więc poluję na C1000D z KITem albo właśnie na C450 z KITem ten który tu kolega tak po nim jedzie. Boję się że on na prawdę jest taki do KITu;)
Nie mam kasy na nic lepszego ale myślałem że przecież w przyszłości mogę dokupić jakiś fajny obiektyw!
Wiem pewno mnie zjedziecie że takie badziewie chce kupić no ale co zrobić jak kasy nie ma:/
Poradźcie mi czy patrzeć na opisy takiego KITu jakim niby jest 450 czy nie zwracać na to uwagi i dążyć jednak do zakupu tego modelu lub C1000D ??
Aha i po przeczytaniu całego tego tematu nie będę sprzedawał mojego kompaktu:)
Proszę o wypowiedzi na mój temat bo już za miesiąc jadę na wakacje w góry i chciałbym coś mieć oprócz kompaktu:D
Ale ostatnio zapragnąłem mieć lustrzankę no bo to podobno jakość zdjęć jest superowa i ogólnie cudne foty wychodzą:)
Ale tylko podobno, za to takie przekonanie fajnie napędza sprzedaż w segmencie entry-level
szaleniec napisał/a:
Wiem pewno mnie zjedziecie że takie badziewie chce kupić no ale co zrobić jak kasy nie ma:/
Pewnie się zdziwisz, ale wprawny fotograf uzyska tak samo dobre/porównywalne efekty używając jakiegokolwiek współczesnego korpusu, haczyk tkwi gdzie indziej. Za wyżej pozycjonowane puszki nie płaci się więcej dlatego, że automatycznie wypluwają "lepsze" zdjęcia, bo nie wypluwają
szaleniec napisał/a:
Poradźcie mi czy patrzeć na opisy takiego KITu jakim niby jest 450 czy nie zwracać na to uwagi i dążyć jednak do zakupu tego modelu lub C1000D ??
Na tym etapie możesz kupić dosłownie cokolwiek, nie musisz trzymać się kurczowo Canona.
Kol. szaleniec kit oznacza podstawowy obiektyw dostarczany (zwykle po zaniżonej w stosunku do wartości cenie) przez daną firmę i akurat do 1000d jak i 450d Canon pasują takie same kity 18-55. Problem polega na tym, że wcześniejsza wersja kitu Canona miała wyrażnie gorsze parametry i została zastąpiona przez ulepszoną. Możliwe niestety, że różne promocyjne okazje to aparaty z tymi gorszymi obiektywami. Doradzam lekturę testów na www.optyczne.pl i zapoznanie się z oznaczeniami .
A z lustrzanek to doradzam Pentaxy, bo są przyjemniejsze w dotyku i dają szlachetniejszy dżwięk.
Kol. szaleniec kit oznacza podstawowy obiektyw dostarczany (zwykle po zaniżonej w stosunku do wartości cenie) przez daną firmę i akurat do 1000d jak i 450d Canon pasują takie same kity 18-55. Problem polega na tym, że wcześniejsza wersja kitu Canona miała wyrażnie gorsze parametry i została zastąpiona przez ulepszoną. Możliwe niestety, że różne promocyjne okazje to aparaty z tymi gorszymi obiektywami. Doradzam lekturę testów na www.optyczne.pl i zapoznanie się z oznaczeniami .
"KIT" oznacza nie mniej, nie więcej, tylko "zestaw". W tym przypadku zestaw body-obiektyw. Określenie obiektyw kitowy, oznacza obiektyw dołączony do zestawu - najczęściej przez producenta, aczkolwiek wbrew pozorom nie jest to oczywiste. Błędnym jest określanie obiektywu (najczęściej klasy 18-55) mianem "kitu", bądź też "kita", bo nie tego tyczy się wyraz napisany na pudełku. Słowo "kit" absolutnie nie determinuje klasy dostarczanego w zestawie obiektywu.
gdybym dostal taki "kitowy" 24-105 ktory dodaja do 5D MKII to wcale bym sie nie obrazil - moglbym wtedy sprzedac moj uzywany
tyle tylko ze w klasie "entry" to niestety obiektywy dodawane do aparatow(przynajmniej serii Canona) to nie jest rewelacja zadna,choc nie mowie ze nie da sie tym zrobic dobrych zdjec,ja mialem stary 18-55 przez 4 lata zanim zmienilem body i zakupilem lepsze obiektywy
napisalem ze gdybym dostal to bym sie nie obrazil,nie powiedzialem ze chcialbym kupic nowy
kupilem uzywany,kilkuletni i jakby ktos chcial mnie uraczyc nowym to napewno bym go nie wyrzucil
nie mozna napisac co by sie chcialo?
"KIT" oznacza nie mniej, nie więcej, tylko "zestaw". W tym przypadku zestaw body-obiektyw. Określenie obiektyw kitowy, oznacza obiektyw dołączony do zestawu - najczęściej przez producenta, aczkolwiek wbrew pozorom nie jest to oczywiste. Błędnym jest określanie obiektywu (najczęściej klasy 18-55) mianem "kitu", bądź też "kita", bo nie tego tyczy się wyraz napisany na pudełku. Słowo "kit" absolutnie nie determinuje klasy dostarczanego w zestawie obiektywu.
Składam szczerą i głęboką samokrytykę za nieprawidłowe użycie słowa "kit" do najczęściej dostarczanego w zestawach obiektywu.
Mam jednak nadzieję, że kol. szaleniec mimo to zrozumiał sygnalizowany problem i będzie zwracał uwagę na to, czy obiektyw 18-55 używany z aparatem Canon jest w tej nowszej ulepszonej wersji.
Czy będę zwracał uwagę na to czy ten obiektyw jest w nowszej wersji, a kiedy będę wiedział że on będzie w nowszej wersji, co o tym będzie mówiło? dodany do niego IS już jest tą ulepszoną wersją? czy może oznaczenie 18-55 II ?
Aha a tak w ogóle to założę nowy temat w poradach bo chcę znać Wasze zdanie na temat mojego wyboru bo tu zmienił się aby główny wątek, sorki:)
panowi po mojej nie udanym zakupie pentaxa szukalem cos innego i troszke poczytalem i jestem zdezorientowany bylo gdzies kilka postow ze w momecie kiedy zdiecia sa ogladane na - kompie ( 19 cali )- tele... albo drukowane w formacie albumowym jak w moim przypadku i nie obrabiane na jakis tam programach tylko jakie wyszly takie sa nie ma sensu kupowanie lustra wystarczy dobry kompakt jak to jest bo nie mam zamiaru wydac jeszcze raz tyle kasy i tylko chwalic sie ze mam lustro i wydalem 400 f
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10