Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ten sklep tez znalazłem na alle - Sklep z akcesoriami fotograficznymi Wrocław ul. Dąbrowskiego 42 stwierdziłem, że jak już tam bedę to warto by było wstąpić i coś zakupić.
A tak odchodząc od tematu, można uszkodzić (przegrzać albo coś) matryce, albo ogólnie aparat robiąć np. 25 zdjęć po kilka minut każde i wszyskie w odstępach dosłownie kilku sekund pod rząd (chodzi mi o zdjątko typu astro np)??
przemek51p, raczej nie powinno nic się stać... Były już wątki jak fotografować star trails, myślę że tam znajdziesz więcej informacji.
Miałem lenia w sylwestra, więc wystawiłem aparat na balkon i ustawiłem żeby robił 20-sekundowe ujęcia z 5-sek przerwą. I tak przez 4 godziny Nawet nie zająknął.
http://tomekh.smugmug.com...60_9A6jD-XL.jpg
przemek51p, ja niestety nie pomogę. mam sporo teraz na głowie i sam też dojeżdżam do Wrocka. zamów spokojnie na allegro zamiast biegać po Wrocławiu pozdrawiam
Witam, nie chciałem zakładać nowego tematu to piszę tu. Mam 450d i ostatnio w domu znalazłem 2 szkała(poniżej ich zdjęcia) i chcę się dowiedzieć czy razem z taką przejściówką:
http://www.allegro.pl/ite...rdzenie_af.html
będą działały(czy w ogóle aparat je wykryje i czy będzie potwierdzenie ostrości). Druga sprawa to czy ten "bolec" w heliosie to popychacz przysłony?(czy przy używaniu przejściówki jak domknę przysłonę na obiektywie to w wizjerze obraz będzie ciemny?). No i na koniec co sądzicie o tych szkłach?
viper, Jupiter świetny - tu masz link o nim
http://www.fotografowac.p...-f35.html#title
a tu drugi link do forum M42 - może się przydać.
http://forum.stock-photo.pl/
Z forum optyczne pewnie połowa osób jest na M42 więc może też Ci pomogą.
U mnie na 40d te dwa obiektywy działają bez problemu , mam potwierdzenie ostrości i w wizjerze nie mam ciemno
Jupitera niestety tylko pożyczam od znajomego.
viper, heliosów było chyba 6 modeli, te nowsze mają powłoki antyodbiciowe MC.
Różnią się też ilością listków przysłony - starsze mają ich 8 a nowsze 6.
Co do przełącznika - służy do przełączania automatyki przysłony.
W pozycji Auto możesz ustawić wartość przysłony na pierścieniu, ale zostanie ona domknięta dopiero po naciśnięciu spustu (na odpowiednim body, np Zenit). Możesz to sprawdzić popychając bolec obok gwintu.
W pozycji M możesz domykać przysłonę od razu - kręcąc pierścieniem.
czyli jak podłączę tego heliosa do 450d przez przejściówkę i będę miał na obiektywie ustawiony ten przełącznik na A, to w miarę domykania przysłony obraz w wizjerze nie będzie się ściemniał?
Pytam tak dokładnie o to gdyż gdzieś w necie czytałem, że najpierw najlepiej ustawić ostrość na maksymalnie otwartej przysłonie(żeby obraz nie był ciemny i wtedy łatwiej złapać ostrość), a potem dopiero przymykać przysłonę i strzelać fotkę. Tylko mam wątpliwości co do mojej umiejętności wykonania tego: jak ustawię f2 to złapię ostrość to potem zanim wrócę na pierścieniu do np. f8 to już mój obiekt może wypaść z GO(nawet pomimo jej zwiększenia). Czy może moje rozumowanie jest błędne i niepotrzebne?:)
viper, faktem jest, że musisz się przy tych czynnościach sprężać. Dodatkowo pamiętaj o zablokowaniu ekspozycji. Zależy jak masz ustawioną blokadę. Jeżeli z AF na spuście to po potwierdzeniu ostrości trzeba domknąć przysłonę i powtórzyć pomiar (zakładam użycie AV).
Poćwiczysz to będziesz wiedział co kiedy robić.
Nie licz jednak na to, że będziesz taki sprawny jak AF w trybie ciągłym. To już wymaga wieloletniej wprawy w kręceniu
Ale i tak musiz przed zrobieniem zdjecia zmienic na M, bo i tak nie ma Ci co tej przslony popchnac. Manual to takie zablokowanie wepchnietego popychacza, wiec nie trzeba rozbierac obiektywu zeby go zafixowac na stale.
A jezeli chodzi o heliosy to ja nie mam dobrego zdania, moj jest do d...
Temat jest dość prosty. Po podłączeniu do 450 nic nie popchnie bolca przysłony. W "Automat" będzie cały czas otwarta natomiast w "Manulau" będzie przymknięta do wartości aktualnie ustawionej na pierścieniu. Można albo kręcić albo przełączać z A na M itd. Wtedy będzie przeskakiwać z max do ustawionej na pierścieniu. Możesz to sprawdzić zwyczajnie trzymając obiektyw w ręku.
A jezeli chodzi o heliosy to ja nie mam dobrego zdania, moj jest do d...
Rozrzut jakościowy był zapewne spory nawet jak były nowe. A mając na uwadze to że te dostępne mają po kilkanaście-kilkadziesiąt lat...
Ja mam jednego idealnego (jak dla mnie ) Heliosa 44M-4 - znaleziony na Zenicie kupionym w latach osiemdziesiątych, zrobiono nim jakieś 20 zdjęć po czy wrzucono do szafy... W aparacie była nawet pierwsza, nie do końca wykorzystana, rolka filmu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,37 sekundy. Zapytań do SQL: 17