Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
ghost, nie o to mi chodziło, choć masz rację. Mam na myśli, że jak ktoś powazniej mysli o portretach celuje troszku wyżej niż kastrowane bezsrubokrętowce...
.....w canonie nie ma takich problemów, za to są inne
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 28 Lip, 2010
Można przecież wybrać sobie porządną Sigmę 24/1.8 dla porównania, a nie szukacie wśród innych zakresów..
Sprawdziłem sobie konkurencję dla 24/2
Canon 24/2.8, który miał premierę wtedy, gdy pojawiłem na tym świecie oraz Nikkor 5 lat młodszy stoją za 1500zł.
Wersje z f1.4 za 6-8k..
Porównać chyba bezpośrednio można tylko z Pentaxem FA 24/2, którego na ebaju jest kilka sztuk za ponad 700$.
Jeśli będzie ostry od pełnej dziury, mało winietować, do tego solidna obudowa oraz szybkość - moim zdaniem ten obiektyw będzie mógł konkurować z high-endowymi obiektywami z tego samego zakresu, chociaż nie wierzę, że będzie to szkło, przez które ktoś zmieni system (prędzej SAL 135/1.8)
ghost, nie o to mi chodziło, choć masz rację. Mam na myśli, że jak ktoś powazniej mysli o portretach celuje troszku wyżej niż kastrowane bezsrubokrętowce...
czemu? ja uważam że lepiej przeć na szkła niż puszki. przy ograniczonych funduszach d3k+85 dałoby świetne efekty. ale muszę kupić (za równowartość) d90 i dołożyć do 85.
Cytat:
Sprawdziłem sobie konkurencję dla 24/2
jeszcze minolta 24f/2.8. używka za jakieś 800-1000zł.
żna przecież wybrać sobie porządną Sigmę 24/1.8 dla porównania
No tak, jak ktoś ma bujną wyobraźnię
A tak na serio, to kolega ma w/w obiektyw. Z jego 5d1 chodzi dobrze. Z moim 5d2 również. Z 450D (?) jego brata koszmarnie. Nigdy nic nie wiadomo.
Droga nowa konstrukcja od Sony z f/2? Brzmi rewelacyjnie.
Co do swiatla portretowek - jasne, czesto lepsze sa te, o ktorych sie mowi, ze za ciemne, ale chyba nikt nie liczy, ze nowe sony to bedzie takie malutkie 90 AA.
Po co komu portretówka ze światłem f/2.8, to nie bardzo wiem i to jeszcze pod FF ??
Tanie portretówki 85mm miały właśnie tradycyjnie światło 2.8, to raz, dwa, GO na f/2.8 jest wystarczająco mała nawet w przypadku APS-C, a trzy, w studio opartym o lampy błyskowe, nawet f/2.8 jest trudne do wykorzystania...
Niby prawda, ale... nie uznaje stałek których jasność jest na poziomie zoomów (chyba że specjalistyczne typu makro, T&S, itp). Mała GO to nie wszystko, na APS-C i 85 mm przydaje się po prostu lepsze światło. Wątpię też, że to szkiełko będzie ostre przy f/2.8, szczególnie na FF. A to, że kiedyś portretówki robili ze światłem f/2.8 to kiepski argument... kiedyś też robili matryce 3 Mpix.... Dla mnie ten obiektyw jest mało sensowny.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 28 Lip, 2010
MC napisał/a:
No tak, jak ktoś ma bujną wyobraźnię
Przynajmniej ma 24mm i są z niej na prawdę fajne zdjęcia
nie uznaje stałek których jasność jest na poziomie zoomów
Ale zalety stałek, to nie tylko jasność, ale również, a może przede wszystkim, bokeh, ostrość i kontrast, czy też zespół cech zwanych w skrócie plastyką obrazu.
goltar napisał/a:
Mała GO to nie wszystko, na APS-C i 85 mm przydaje się po prostu lepsze światło.
No właśnie w dobie cyfry i używalnego wysokiego ISO, argument "lepszego światła" staje się coraz mniej przekonywujący.
goltar napisał/a:
Wątpię też, że to szkiełko będzie ostre przy f/2.8, szczególnie na FF
Wątpisz, bo? Nie musi być bardzo ostre - to nie jest szczególnie pożądane w przypadku portretówki, ważne, by było w pełni używalne, miało ładne bokeh i było poręczniejsze niż zoom w tym zakresie.
goltar napisał/a:
A to, że kiedyś portretówki robili ze światłem f/2.8 to kiepski argument... kiedyś też robili matryce 3 Mpix.... Dla mnie ten obiektyw jest mało sensowny.
Mówimy o czasach, kiedy nawet matryc 3MPix nie było, a 1-2EV światła więcej było 10 razy bardziej istotne, niż dzisiaj...
Luke_S, a jaki jest sens kupowania takich stałek, skoro w zoomie ma się taką sama ogniskową... W takim przypadku jeden zoom f/2.8 to byłoby kilkanaście stałek f/2.8... Zoom będzie w tym przypadku wygodniejszy.
Zgadzam się z goltarem - stałki o jasności zoomów są generalnie BEZ SENSU (o ile nie są to konstrukcje specjalizowane)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9