Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam.
Mam pytanko. Znajomy kupil w uk obiektyw sigma 17-50 do canona. Sprzedawca jest z honk kongu ale bylo napisane ze wysylka jest z londynu. Cena 449f normalna w sklepie okolo560f. Dostal obiektyw ale z magazynu z honk kongu jak sie dowiedzial ze wzgledu na to ze w londynie nie mieli juz na magazynie i zeby bylo szybciej przeslali prosto do niego a nie do londynu i potem do niego. Napisal sprzedawca zeby sie nie martwic o clo bo tO zalatwione a 3letnia gwarancja jest w jego sklepie. Martwi mnie tylko ze plastik nie jest chropowaty tak jak w wielu sigmach widzialem. Nieposypany takim brokatem. Czy to moze byc podrobka? Wszystko dziala ok. Planowalem wziasc ten sam obiektyw tez z tego sklepu a teraz mam watpliwosci:/
Nie, nowe wypusty Sigmy są znowu odpustowo gładkie, a nie mają tej chropowatości, która mi się osobiście podobała. Mam w miarę świeżą Sigmę 50/1.4, która jest gładka, a nie taka jak na zdjęciach w teście na Optycznych.
(A temat w złym dziale. Poza tym po co nowy temat, można było się podłączyć pod istniejący już temat o tym obiektywie. Scalam.)
Wysłany: Sro 01 Sty, 2014 Latające soczewki w obiektywie
Dzień dobry. Mam pytanie do użytkowników Sigmy 17-50 f/2.8 OS. Wczoraj kupiłem ten obiektyw do swojego Nikona D7100. Po wyjęciu z pudełka wpadłem w konsternację, bo obiektyw, gdy się nim potrząśnie, wydaje dźwięki!
Wcześniej czytałem, że niektórzy mieli problem z luźną osłoną przeciwsłoneczną. U mnie osłona trzyma się dobrze, ale latają wewnętrzne elementy obiektywu. Obiektyw działa raczej poprawnie, daje piękne, ostre zdjecia, ale te latajace soczewki mnie zadziwiły. Dla porównania w mojej Sigmie 10-20 F/3.5 EX nie lata NIC - jest sztywna, nie wydaje najmniejszych odgłosów i ma się wrażenie solidności. Ale ona nie ma OS. Więc porównuję ze swoim starym obiektywem Sigma 18-200 OS i tam lekkie dygotanie jest, ale raczej minimalne w porównaniu z moim nowym nabytkiem. Postanowiłem ponownie przeczytać test 17-50 na Optyczne.pl ale tam nie ma ani słowa o tym dygotaniu!
Wszedłem więc na internet i zacząłem googlować. Okazało się, że niektórzy mają to samo z tym obiektywem, że to podobno OS tak lata, ale każdy pisze, że im "lekko" łopocze. Oczywiście co to jest "lekko", to każdy inaczej może oceniać. W mojej nowej 17-50 słychać jakby cała szklana konstrukcja się huśtała. Chciałbym Was prosić o opisanie tego hałasu w Waszych Sigmach 17-50. Chcę wiedzieć, czy to tak ma być i nie powinienem się martwić, jak sugerują internauci których czytałem - czy jutro mam zanieść do sklepu i wymienić. Swoją drogą po raz pierwszy zawiodłem się na jakości wykonania Sigmy, bo do tej pory wszystkie obiektywy tej firmy jakie miałem, nawet budżetowe, były solidnie wykonane i nic nie latało. Pozdrawiam i dziekuję.
Bartzin, układ stabilizujący jest ruchomy. Więc jeśli masz OS w obiektywie, to będzie go słychać przy potrząsaniu.
Mam obie sigmy, które wymieniłeś i zachowują się tak samo - 10-20 jest cichy, 17-50 "grzechocze".
Moja też wydaje dziwne dźwięki, ale przed zakupem poczytałem trochę o tym obiektywie i użytkownicy pisali , że "ten typ tak ma". Ogólnie szkło rewelacja.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9