Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
(P.S. Najbardziej podoba mi się jak "informatycy" biorą 100 zł za wgranie systemu Windows7, co polega na kliknięciu dwa razy dalej. Oczywiście w przypadku jak idzie im coś nie tak, to wtedy płaczą i się tłumaczą że to sprzęt zawinił, a nie ich umiejętności. Chyba właśnie tacy zaniżają mi wartość rynkową, bo muszę brać mniej a robić to lepiej, niż oni)
o matko z córką
edmun napisał/a:
Gdyby przyszedł zwykły Kowalski który nie ma firmy a chce ładne zdjęcie swojego ogrodu w formie panoramicznej to też byś go chciał skasować 3000 zł ?
edmun ale zgodzisz się, że kilka zdjęć ogrodu to nie to samo co dwieście składanych zdjęć w kilkadziesiąt panoram dla dewelopera ?
mati83, pamiętaj jeszcze, że zaniżając stawkę psujesz rynek, co wpływa na życie zawodowych fotografów. W dobie powszechności cyfry, kiedy każdy jeden staje się profi-fotografem w pięć minut po zakupie lustrzanki entry-level z kitem
To jest taki troche mit moim zdaniem. Te najnizsze stawki w zaden sposob nie wplywaja na popyt na profesjonalne projekty.
Aby tak bylo to w danej dziedzinie musi istniec juz pewne nasycenie rynku w srednim segmencie. To tak jakby portrecisci brali sie do zlecen dopiero jak sie naucza i dokladnie wiedza co robic. Wtedy gdy mamy juz sporo tego rodzaju profesjonalistow, ktorzy zadaja uczciwych pieniedzy za pracy to ogolna cena na rynku spada i to w sposob uzasadniony. Gdy jest bliska kosztom pracy wtedy moze dzialac ta zasada, ze amatorzy im psuja rynek.
Ale gdy roznica jest na prawde spora i co wazne dostrzegalna w efektach to to prawo moim zdaniem nie dziala.
Tak zauwazam wlasnie roznice na rynku fotografii sportu i architektury. Ten drugi jest w pelni rozwiniety - rozne uslugi, rozne ceny. Na pierwszym jest faktycznie popyt na niskiej jakosci usluge, do ktorej prawie kazdy z dobrm startem jest przygotowany by dostarczyc. Ceny profesjonalistow sa faktycznie niskie i faktycznie, amatorskie inicjatywy potrafia odbierac im rynek. Ale to wina odbiorcy i samych profesjonalistow a nie tego, ze ktos oferuje jakies zdjecia za nizsza stawke.
edmun ale zgodzisz się, że kilka zdjęć ogrodu to nie to samo co dwieście składanych zdjęć w kilkadziesiąt panoram dla dewelopera ?
chcesz powiedzieć że to tematyka w tym momencie dyktuje cenę?
czyli jak robisz dobre zdjęcia portretowe i bierzesz po 400 zł, a Pani zamiast w zwiewnej sukience przyjdzie do Ciebie w sukni ślubnej to zażądasz 1400zł za taki sam plener, tylko dlatego że zamiast na paragonie nabić "Zdjęcia portretowe" nabijesz "Zdjęcia ślubne" ? (groteska jak najbardziej).
Czym będzie się różnić tej samej wielkości zdjęcie budynku (kto wie w jakim stanie) od zdjęcia ogrodu które np. zajęło pierwsze miejsce botaniki w Polsce ?
Panorama to panorama. Stracony czas to stracony czas, niezależnie kto zamawiał
P.S. Mówię o takim samym charakterze zdjęcia, identycznej wielkości i takim samym czasie poświęconym aby osiągnąć ten sam efekt/dzieło.
Nie interesuje mnie tematyka zdjęcia.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 13 Paź, 2010
edmun napisał/a:
chcesz powiedzieć że to tematyka w tym momencie dyktuje cenę?
u mnie od tematyki zalezy cena i jest tak w niejednej agencji ale ja akurat odnosiłem się do Twojego konkretnego przykładu.
edmun napisał/a:
Panorama to panorama. Stracony czas to stracony czas, niezależnie kto zamawiał
panorama to nie panorama, tak jak są kryzysy i kryzysy, co ci będę tłumaczył, przekonasz się kiedyś jak zastosujesz Tą swoją ciekawą metodę do zdjęcia na bezcieniowym armatury chromowanej - ciekawe czy skasujesz tak samo jak za na przykład klocki dla dzieci. Wtedy pewnie policzysz wedle metody :
edmun napisał/a:
Stracony czas to stracony czas, niezależnie kto zamawiał
ps. hehe , ten stracony czas to kasa, generalnie mozna go też nie tracić
Najbardziej podoba mi się jak "informatycy" biorą 100 zł za wgranie systemu Windows7, co polega na kliknięciu dwa razy dalej......
Chyba właśnie tacy zaniżają mi wartość rynkową, bo muszę brać mniej a robić to lepiej, niż oni)
edmun, czy przygotowanie komputera w Windowsem do pracy, to na pewno jest tylko kliknięcie dwa razy dalej? Hmmm .... , jeśli tak, to nie jestem pewien, czy robisz to lepiej.
Jeśli robisz to za mniej niż 100 zł. to Ty właśnie psujesz ten rynek.
Zresztą podobnie "wyceniłeś" te przedmiotowe panoramy.
Jest też takie powiedzenie: Jak się cenisz, tak cię cenią.
Oczywiście ma zastosowanie tylko wtedy, gdy jesteś dobry w tym, co robisz.
To jest taki troche mit moim zdaniem. Te najnizsze stawki w zaden sposob nie wplywaja na popyt na profesjonalne projekty.
Jestem przekonany, że na szczyt górki taka erozja cenowa dociera najpóźniej albo wcale, ale ci, co znajdują się niżej, blisko dołu, to odczuwają skutki taniej konkurencji. Zresztą niech się może ślubni wypowiadają, to oni mają ostatnio dużą konkurencję na poziomie najniższej jakości i ceny.
edmun, czy przygotowanie komputera w Windowsem do pracy, to na pewno jest tylko kliknięcie dwa razy dalej? Hmmm .... , jeśli tak, to nie jestem pewien, czy robisz to lepiej.
Powiedziałem jak robią Inni,
to co ja robię, to już robię dokładniej (przygotowanie dysku, partycje, sterowniki, oprogramowanie, kodeki, konta, ograniczenia czy też wpisanie do domeny)
Jestem przekonany, że na szczyt górki taka erozja cenowa dociera najpóźniej albo wcale, ale ci, co znajdują się niżej, blisko dołu, to odczuwają skutki taniej konkurencji. Zresztą niech się może ślubni wypowiadają, to oni mają ostatnio dużą konkurencję na poziomie najniższej jakości i ceny.
W sumie moze patrze na to inaczej bo faktycznie ja innymi cenami operuje za takie produkty, ale nadal twierdze, ze dopoki ktos sam nie zacznie obnizac cen to mu amator nie szkodzi.
Jak na razie autor jeszcze nic nie otrzymał bo prace tak się spodobały zleceniodawcy, że zażyczył sobie je na wielkoformatowym wydruk i autor uczy się teraz obsługi Epsona 3880 żeby to ładnie świeciło na papierze ale jak tylko dostanę za to pieniądze to się podzielę informacją.
Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 11