Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
filippo1990P, póki co zwracasz uwagę na kompletne p-i-e-rdolety (filtrowanie pewnych wyrazów na tym forum nadal nie przestaje mnie zadziwiać ) i mylnie interpretujesz pewne rzeczy. Tak czy siak kup sobie np. wspomniane 500D i zacznij robić zdjęcia, a może zobaczysz o co w tym chodzi.
jaad75, w czym nikon d5000 i pentax k-x są zdecydowanie lepsze od canona 500d?
K-x ma np. prawdziwego spota, sterowanie lampami, szybszą serię, migawkę 1/6000s, stabilizację, green button... D5000 choćby lepszy AF, czy odchylany ekran + (a może przede wszystkim) podobnie jak w K-x świetną matrycę. Jedyną zaletą 500D, jest wizjer minimalnie lepszy od tego z K-x (choć z gorszą matówką) i wysokorozdzielczy LCD.
hijax_pl napisał/a:
Jak dla mnie:
Nikon D3100 + 18-105VR za ok 2700zł
Canon 550D + 18-135IS za ok 3700zł
Pentax Kx + 18-55 + 55-200 - ok 3400zł
W takiej właśnie kolejności
Jeśli jak mówisz chciałeś tu wpisać K-r, a nie K-x, to kolejność jak dla mnie dokładnie odwrotna.
W tym przewaga canona jest widoczna na pierwszy rzut oka
W pentaxie k-x dla mnie istotnym brakiem jest brak wyjścia HDMI.
To ta sama półka, we wszystkich z tych trzech mozna znaleźć przewagi i braki w stosunku do pozostałych.Pisanie,że któryś z nich jest "zdecydowanie lepszy" to przesada.
Używałeś kiedyś AF-C Nikona? O ile w AF-S jest na tej półce dość podobnie, to różnice AF-C są wyraźnie widoczne...
Sunders napisał/a:
A ile RAW-ów lub JPEG-ów zrobi z tą szybkością?
W JPG-u w cholerę (nie liczyłem), w RAW zwalnia po jakichś dwóch sekundach, co jak dla mnie jest aż nadto długo, jak na aparat EL.
Sunders napisał/a:
W pentaxie k-x dla mnie istotnym brakiem jest brak wyjścia HDMI.
A do czego Ci to? Telewizory mają już zazwyczaj czytniki SD, albo przynajmniej porty USB... No chyba, że chcesz mieć podgląd LV w HD... Już bardziej rozumiem narzekanie na brak podświetlenia AF...
Sunders napisał/a:
To ta sama półka, we wszystkich z tych trzech mozna znaleźć przewagi i braki w stosunku do pozostałych.Pisanie,że któryś z nich jest "zdecydowanie lepszy" to przesada.
Pokaż mi przewagi 500D poza wymienionymi. Gdzie sterowanie lampami? Gdzie pół działki krótsza migawka? Seria? Gdzie stabilizacja z krótszymi stałkami? Porównaj też DR, szumy itd... To ta sama gówniana półka, ale są gówna mniej i bardziej śmierdzące.
w AF-S jest na tej półce dość podobnie, to różnice AF-C są wyraźnie widoczne...
To prawda.
jaad75 napisał/a:
ile RAW-ów lub JPEG-ów zrobi z tą szybkością?
W JPG-u w cholerę (nie liczyłem), w RAW zwalnia po jakichś dwóch sekundach, co jak dla mnie jest aż nadto długo, jak na aparat EL.
K-x:
• Tryb szybki (Hi), 4.7 kl./s, maksymalnie 5 zdjęć w formacie RAW lub 17 w formacie JPEG
A canon 500d:
3.4 kl./s, maksymalnie 170 zdjęć w formacie JPEG lub 9 zdjęć w formacie RAW
Jeśli 17 JPEG-ów to jest "w cholerę", to ile to będzie wg Ciebie 170 canona?
jaad75 napisał/a:
HDMI.
A do czego Ci to?
A jak myślisz, po co canon i nikon w swoich kręcących filmy lustrzankach oprócz USB instalują wyjścia HDMI, jako niepotrzebny gadżet?
jaad75 napisał/a:
rozumiem narzekanie na brak podświetlenia AF...
To też istotny brak k-xa
jaad75 napisał/a:
Porównaj też DR, szumy itd...
To porównaj też dostępne rozdzielczości zdjęć i zapisu video
jaad75 napisał/a:
To ta sama gówniana półka, ale są gówna mniej i bardziej śmierdzące.
K-x:
• Tryb szybki (Hi), 4.7 kl./s, maksymalnie 5 zdjęć w formacie RAW lub 17 w formacie JPEG
A canon 500d:
3.4 kl./s, maksymalnie 170 zdjęć w formacie JPEG lub 9 zdjęć w formacie RAW
Jeśli 17 JPEG-ów to jest "w cholerę", to ile to będzie wg Ciebie 170 canona?
Masz tu porównanie serii JPG:
K-x
500D
A tu RAW:
K-x
500D
Bufor K-x mieści o jedną klatkę RAW mniej (przy ISO1600), ale seria jest znacznie szybsza. Co więcej, K-x robi więcej zdjęć niż w specyfikacji, 500D mniej...
[ Dodano: Nie 31 Paź, 2010 02:18 ]
Sunders napisał/a:
A jak myślisz, po co canon i nikon w swoich kręcących filmy lustrzankach oprócz USB instalują wyjścia HDMI, jako niepotrzebny gadżet?
Myślę, że akurat obecność (lub nie) portu HDMI, to jedna z mniej istotnych obecnie cech aparatu - wkładasz kartę do czytnika i tyle.
Sunders napisał/a:
To też istotny brak k-xa
W zasadzie jedyny, do którego można się przyczepić.
Sunders napisał/a:
To porównaj też dostępne rozdzielczości zdjęć i zapisu video
12MP vs. 15MP? Proszę Cię... Bardziej istotny jest tu DR i szumy, a z tym w przypadku 15MP matryc Canona jest gorzej niż w przypadku 12MP Sony. Video 1080p przy 20 fps?...
Myślę, że nie ma co zamieniać tego wątku w kolejny, w którym jaad75 przekonuje wszystkich o wyższości pentaxa k-x nad pozostałymi aparatami.filippo1990P, jeśli zechce sobie wyrobić zdanie nt. twojego sposobu argumentacji, to już taki wątek jest:
http://forum.optyczne.pl/...p=213563#213563
IMO jaad75, to talib pentax`a
Sunders, linkuję suche dane z testu, do którego komentarz ewidentnie sugeruje co innego. Po prostu niektórzy nie potrafia interpretować informacji z tutejszych testów i biorą "widzimisie" autora tekstów za fakt.
Ty jak do tej pory nie potrafiłeś wykazać istotnych parametrów, w których 500D jest lepszy od K-xa, ale mimo to uważasz, że jest co najmniej tak samo dobry - na jakiej podstawie? Tego, że ma HDMI, nieznacznie większy wizjer, wyświetlacz VGA i mało użyteczny tryb 1080p@20? Komu tu bliżej do "taliba"?
BTW, zacytuj, gdzie w zalinkowanym wątku napisałem nieprawdę.
BTW, zacytuj, gdzie w zalinkowanym wątku napisałem nieprawdę.
jaad75, talib to nie jest osoba pisząca nieprawdę.Chodzi mi o to,że każdą "przewagę" k-xa uważasz za bardzo istotną,natomiast jakiekolwiek "przewagi" 500d,za nieistotne.Jesteś "talibem pentax`a",bo na jego sprzęcie się "wychowałeś",używasz go,uważasz za najlepszy i starasz się przekonać do "jego wyższości" innych.Trudno Ci zaakceptować fakt,że co innego może być ważniejsze z twojego punktu widzenia,co innego z mojego,a jeszcze co innego z cech sprzętu uzna za najistotnejsze filippo1990P.
Uważasz cechy, które wymieniłeś jak zalety 500D, za istotniejsze z fotograficznego punktu widzenia, niż podstawowe parametry charakteryzyjące aparat wymienione przeze mnie?
[ Dodano: Nie 31 Paź, 2010 11:28 ]
BTW, nie "wychowałem" się na Pentaksie. Już prędzej na Druh-u, Praktice i Canonie FD, a cyfrowo, na kompakcie Casio i Dynaksie 7D. I nie uważam, że go "za najlepszy" - prostuję ewidentne bzdury w kwestii sprzętu tej marki pojawiające się często na tym i innych forach.
nie potrafiłeś wykazać istotnych parametrów, w których 500D jest lepszy od K-xa, ale mimo to uważasz, że jest co najmniej tak samo dobry - na jakiej podstawie?
Jesteśmy w wątku amatora filippo1990P,dlatego napiszą,co IMO jest zauważalne dla amatora, a lepsze w canonie:
*podświetlane punkty AF ułatwiające ostrzenie/brak w k-xsie/
*nieco lepszy wizjer
*wyświetlacz LCD VGA /conajmniej o klasę lepszy od tego w k-xie/ który ułatwia jednocześnie ostrzenie w trybie LV
*dobry uchwyt+w razie potrzeby możliwość podłączenia uchwytu pionowego BG-E5 z dodatkowymi akumulatorami lub bateriami
*bezproblemowe i w wystarczająco długie zasilanie na akumulatorach lub bateriach/w k-xsie brak możlwości podłączenia uchwytu pionowego+opisane w teście optycznych problemy z zasilaniem/
*możliwość nagrywania filmów w formacie full HD
*obecność gniazda HDMI/w k-xsie brak/
*większy wybór dostępnych obiektywów
EOT
Sunders - jestem amatorem, ale potrzebuje szybkiego dostępu do ISO, WB i do zmiany czasów i przesłony. - Ogólnie 3 przyciski, wyświetlacz - do obejrzenia zrobionego zdjęcia - oceny ostrości - na oko - kasować czy zostawić, wizjer - musi posiadać punkty AF, uchwyt - nie mam dużych rąk, ale body będzie używane ze 2 lata. Nagrywanie filmów - rzadko używam, ale 720p wystarczy - FullHD - 20kl/s - nie dziękuje - niepotrzebne
gniazdo Hdmi - przyda się, duży wybór szkieł,
Znajdźcie mi porównanie zdjęć wykonanych Canonem 500D i Nikonem D5000 - ta sama scena, obiektyw kit-owy, ISO 200,400,800,1600
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Nie 31 Paź, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11