Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Tryb M czy A
Autor Wiadomość
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 23 Lis, 2010   

Dominika napisał/a:
W przypadku zmiennej sytuacji oswietleniowej pomaga auto iso- tylko ze iso nie dobierze aparat tak precyzyjnie jak wartosc przyslony czy czasu.
Da dlaczego nie? Pewnie zależy od aparatu, ale np. wszystkie Pentaksy mogą bez problemu dobierać co 1/3EV...
Dominika napisał/a:
Jesli natomiast chodzi o szybkosc zmiany ustawien czasu lub przyslony w trybie M nie widze roznicy w porownaniu ze zmiana korekty ekspozycji w trybach preselekcji.
Jeśli masz kompensację ekspozycji pod jedną z rolek (ja np. wolę mieć w Av ISO pod drugą rolką), to jest podobnie szybko, tyle, że jest różnica w "kompensowaniu" od stałej wartości w M, a kompensacji zmiennej "bazy" w Av.

[ Dodano: Wto 23 Lis, 2010 10:10 ]
hijax_pl napisał/a:
Tyle, że korzystając z trybu M też musisz korygować ekspozycję.
Możesz korygować. W półautomatycznych trybach robisz to, czy chcesz, czy nie.
hijax_pl napisał/a:
To czy masz tryb A czy M nie zmienia przecież, że dane o ekspozycji odczytujesz z tego samego wskazania światłomierza.
Który w półautomacie jest "panem sytuacji", a w M tylko "doradcą"... :smile:

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jaad75 napisał/a:
Możesz korygować.
Tak, w sumie to nie ma wymogu :D
jaad75 napisał/a:
a w M tylko "doradcą"...
O ile nie użyjemy kompensacji ekspozycji, która w trybie M (w przypadku Nikona) przesuwa nam "zero" ;)

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Już czytając temat tego wątku wiedziałem, czym się skończy dyskusja i kto w niej zabierze głos.
Każdy tryb ustawienia aparatu jest dla fotografa użyteczny i pisanie, że tylko M jest włąściwy jest (pisząc językiem niektórych) kompletną bzdurą. Nawet bardzo zaawansowane aparaty (jedynki C, N) mają te tryby wbudowane aby zawodowcom było łatwiej fotografować.
Konkluzja mnicha, w kontekście tego tematu również nie jest trafiona, bo Dominika, jako świadomy fotograf potrafi skorygować ekspozycję w dowolnym trybie (Av, Tv, M).

cybertoman napisał/a:
A "M z AutoISO" to nie automat?
Dokładnie. A jeżeli do tego dodać Shift, sprowadzający ekspozycję do wskazań światłomierza, to jest jeszcze gorzej niż Av, czy Tv bo pływa nam ISO. Mamy więc prawie tryb P. Oczywiście potem możemy korygować, jak w każdym trybie.

Dominika napisał/a:
Jesli natomiast chodzi o szybkosc zmiany ustawien czasu lub przyslony w trybie M nie widze roznicy w porownaniu ze zmiana korekty ekspozycji w trybach preselekcji.
Ja również nie widzę i najczęściej z tego korzytam.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

B o g d a n napisał/a:
Korzystasz czasami z lampy błyskowej? ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

B o g d a n napisał/a:
Każdy tryb ustawienia aparatu jest dla fotografa użyteczny i pisanie, że tylko M jest włąściwy jest (pisząc językiem niektórych) kompletną bzdurą. Nawet bardzo zaawansowane aparaty (jedynki C, N) mają te tryby wbudowane aby zawodowcom było łatwiej fotografować.
Łatwiej fotografować wtedy, gdy ścisłe kontrolowanie parametrów naświetlania jest zbędne. Pełna kontrola, to tylko pełen manual.
B o g d a n napisał/a:
Konkluzja mnicha, w kontekście tego tematu również nie jest trafiona, bo Dominika, jako świadomy fotograf potrafi skorygować ekspozycję w dowolnym trybie (Av, Tv, M).
Ale nadal nie rozumiesz - korygowanie automatu, to nie to samo, co sztywne ustawienie ekspozycji.
B o g d a n napisał/a:
Dokładnie. A jeżeli do tego dodać Shift, sprowadzający ekspozycję do wskazań światłomierza, to jest jeszcze gorzej niż Av, czy Tv bo pływa nam ISO.
A co jest istotniejszym parametrem wpływającym na wygląd zdjęcia - czułość (zwłaszcza pracująca w ściśle określonym przedziale), czy czas i przysłona? Oczywiście mówimy o przypadkach wymagających, a nie sielankowych widoczkach, gdzie działka czasu w jedną, czy drugą stronę nie robi różnicy... Poza tym, Shift czasu jest u mnie w M, a tam ISO jest sztywne, natomiast w TAv (czyli M z Auto ISO), zielony wrzuca mi Program Line (wg. linii którą sobie zaprogramuję - priorytet małej GO, dużej GO, MTF itd.), no ale jak wiadomo Canony takich możliwości nie mają, więc trudno oczekiwać, żebyś wiedział o czym mowa...
B o g d a n napisał/a:
Bo nie fotografujesz wymagających scen. Proste. Ze studia zapewne również nie korzystasz...

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Ja tam leniwy jestem - zwiedzajac czy spacerujac mam ustawione zazwyczaj na P i jak cos ciekawego widze, co moze uciec, to strzelam bez zastanowienia z ew. shiftem. Jesli cos nie ucieka, to przelaczam na Av albo Tv a jak wynik mi sie nie podoba, to koryguje lub przechodze na M. Jedna z przyczyn takiego postepowania jest m.in. fakt, ze w moim Canonie AutoISO w M nie funkcjonuje (sztywne 400).
Inaczej jest podczas reportazu z jakiejs imprezy (chocby z placu zabaw), wtedy po sfotografowaniu szarej karteczki usztywniam WB, robie kilka zdjec probnych i usztywniam wymyslone optimum w M - wtedy wszystkie zdjecia pasuja do siebie. Nawet, jak sa spieprzone - to wszystkie jednakowo. Z lampami M i TTL - choc tu trzeba tez korygowac dodatkowo, jesli lampa i aparat znajduja sie w innej odleglosci od motywu. Przy "sofboxowaniu" lampy tez na M. W sumie z wszystkich trybow korzystam.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Tutejszyn napisał/a:
Nie fotografuję od pieciu minut. Potrafię uzywać swojego aparatu. Dlatego nie stoję twardo przy jednej opcji. Czasem uzywam przeselekcji, czasem robie w manualu. W zależności od warunków. Nie będę w tym momencie wchodził w niuanse, kiedy lepiej się sprawdza jeden tryb, a kiedy drugi.
Mogę napisać dokładnie to samo hijax_pl, co napisał Tutejszyn.

Nigdzie nie piszę, że nie używam trybu M, tyle, że w większości moich sytuacji zdjęciowych wystarcza mi np. Av, dla kontroli GO i tyle. Każdy może mieć oczywiście własne potrzeby w zależności co i jak chce fotografować.
Natomiast kategoryczne stwierdzenia, które czytam na tym forum, że każdy szanujący się amator, a już na pewno zawodowiec musi używać M, bo inne to są be i dla amatorów, uważam za niesłuszne i są tylko jednym z wielu, punktem widzenia. :wink:
PS.
Jeśli chodzi o fotografowanie z lampą, to pokrętło ustawiam na M. :smile:
Wcześniej napisałem inną odpowiedź ale forum wcięło i się nie zapisało. :twisted:

dr11 
Optyczny

To jak stwierdzenie, że można jeść kupę, miliony much nie mogą się mylić ;)
Po prostu wystarczy robić tak, jak jest komu wygodniej. Czy kręcić korekcją, czy ISO, czy czasem itd. Próbować, wyciągać wnioski, podpatrzyć i przetestować alternatywy...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

dr11 napisał/a:
Po prostu wystarczy robić tak, jak jest komu wygodniej. Czy kręcić korekcją, czy ISO, czy czasem itd. Próbować, wyciągać wnioski, podpatrzyć i przetestować alternatywy...
I o to chodzi. Jak komuś wygodniej latać z zewnętrznym światłomierzem i ustawiać przysłonę na obiektywie (a nie w korpusie) - co za problem? :)

jaad75 
Klub Pierdzieli

B o g d a n napisał/a:
Natomiast kategoryczne stwierdzenia, które czytam na tym forum, że każdy szanujący się amator, a już na pewno zawodowiec musi używać M, bo inne to są be i dla amatorów, uważam za niesłuszne i są tylko jednym z wielu, punktem widzenia. :wink:
A gdzie to wyczytałeś? M jest trybem podstawowym, ale w typowych, niewymagających sytuacjach, które mają być typowo naświetone, bądź, gdy jest czas naświetlać je z korektą, czy blokadą ekspozycji, można użyć automatu, zwłaszcza jeśli komuś wygodniej, ale niech nie twierdzi, że te tryby niczym się od siebie nie różnią, bo różnią się zasadniczo. I jeszcze jedno - automat naświetla tak, by dostać gotowe zdjęcie o w miarę akceptowalnym wyglądzie. Robiąc RAW staramy się otrzymać matariał o określonych cechach potrzebnych przy wywołaniu - jego wygląd na przeglądówce jest często bardzo daleki od akceptowalnego i sugerowanego przez światłomierz...

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

a ja powiem tak. nie twierdzę, że tryby A,S (Av,Tv) są złe... tylko że jedyny moment kiedy z nich korzystam to zawody żużlowe i to też nie zawsze... wręcz zastanawiam się czy teraz, kiedy nie ma sezonu i meczy, ilość syfu wokół pokrętła trybów pozwoli zejść na cokolwiek innego niż M :D

Tutejszyn 
Optyczny

edmun napisał/a:
a ja powiem tak. nie twierdzę, że tryby A,S (Av,Tv) są złe...

Ale właśnie to powiedziałeś.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

i dalej twierdzę, że nie są złe.... tyle, że bardzo rzadko ich używam i chyba zapomniałem jak się ich używa :P

(wszystko wg potrzeb)

jaad75 
Klub Pierdzieli

edmun napisał/a:
wszystko wg potrzeb
i umiejętności... :razz:

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Wysłany: Sro 24 Lis, 2010   

jaad75 napisał/a:
i umiejętności
pewnie tak. Dla mnie szybciej jest wycelowac i nacisnac spust, niz wycelowac, popatrzec na swiatlomierz, przekrecic kolkiem i nacisnac spust.

Odpowiedz do tematu