Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Cudowny skok rozdzielczości obiektywów m4/3
Autor Wiadomość
nugat
[Usunięty]

Wysłany: Czw 16 Gru, 2010   Norman Koren wyjaśnia

Twórca Imatestu tłumaczy (podkr. moje):

"Imatest is particularly good for measuring lens sharpness (though it does so as a part of system sharpness; it can't measure lenses by themselves)"

...a system , to coś wiecej niż gęstość upakowania pikseli. Interpolacje rozdzielczości obiektywu z gęstości pikseli na matrycy i zgadywanej 'siły' (MTF) filtra AA, to nader nowatorska metoda naukowa. Nie mówiąc o elektronice i algorytmach systemu.

http://www.luminous-lands...p?topic=10924.0

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Czw 16 Gru, 2010   

I to co pokreśliłeś różni się jakoś znacznie od tego co ja napisałem w zalinkowanym artykule i w jeszcze kilku innych miejscach?

Optyczne.pl żyje sobie od 5 lat i od tego czasu stosuje taką samą metodę testów rozdzielczości obiektywów. Dla każdego, kto ma choć blade pojęcie o temacie, jasne jest, że nasze pomiary nie pokazują samej rozdzielczości obiektywu lecz efekt działania układu obiektyw plus matryca. Nikt
tego nigdy nie ukrywał i nie próbował nikomu wmawiać czegoś innego. Tymczasem Ty wpadasz sobie
nagle podniecony lekturą testu na E-PL1 i próbujesz odkrywać Amerykę pisząc o rzeczach oczywistych.

Co więcej, stosowanie naszej metody wcale nie powoduje, że testy obiektywów, zarówno te nowe jak i te starsze, są nic nie warte. Wcale też nie powoduje, że nie można na podstawie tych testów wyciągać wiążących wniosków odnośnie jakości optyki i nie powoduje braku możliwości porównań pomiędzy testowanymi instrumentami. A to jest chyba celem testów obiektywów. Tym bardziej, że spora część Czytelników jest zainteresowana tym jaki wynik osiągnie obiektyw na konkretnym korpusie, a nie na maszynie do testowania optyki za kilkadziesiąt tysięcy euro, której nigdy nie widzieli na oczy.

Jest jeszcze jeden aspekt, który często podkreślam. Ja nikogo nie zmuszam do czytania moich testów.
Nie oczekuję też, że wszystkim będzie podobało się to co robię. Kiedyś się takimi komentarzami i "odkryciami" jak Twoje przejmowałem i dyskutowałem namiętnie próbując przekonać do swoich racji. Teraz leciutko się uśmiecham, wzdycham "Echchch, następny..." i dalej robię swoje. A oglądalność rośnie. Dzisiaj dobiliśmy do prawie 400 tysięcy IP. I to powoduje, że chce mi się to robić dalej.

komor 
Moderator

Arek napisał/a:
A oglądalność rośnie.

Oglądalność to nie wszystko. :) Tańce na głodzie, lodzie i chłodzie, czy inne z gwiazdami – też mają wysoką oglądalność. :mrgreen:

;)

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Arek napisał/a:
A oglądalność rośnie. Dzisiaj dobiliśmy do prawie 400 tysięcy IP. I to powoduje, że chce mi się to robić dalej.

Cieszy mnie (nas) to wielce.
Mam od niedawna takie marzenie, by powiedzieć kiedyś o Was (optyczne.pl): "O! Ci to nawet zdjęcia testowe robią tak że wyglądają jak Sztuka"

...może kiedyś :) :mrgreen:

Arek 
Redaktor

Tak nie będzie. Zdjęcia przykładowe im bardziej nudne i powtarzalne, tym dla testu lepiej.

Odpowiedz do tematu