Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Odpowiednik '50tki' dla Canona
Autor Wiadomość
Damaran 
Uczestnik

Wysłany: Wto 25 Sty, 2011   

jaad75, 22mm biorąc pod uwagę, że będziemy patrzyli 1 okiem i biorąc pod uwagę, że nos przysłania nam lewy lub prawy kraniec obrazu i biorąc pod uwagę, że rozmawiamy o kącie widzenia, a 50mm wskazuje dany fragment obrazu tak jak ty okiem widzisz całość... ale skupiasz się na fragmencie :)

Moim zdaniem najprościej to ujmując 50mm to popularna portretówka i ogniskowa zbliżona temu co widzi nasze oko, natomiast zastosowanie tego obiektywu może być wszelakie, a nawet jak ktoś chce, bezużyteczne.

Idąc dalej tym tokiem rozumowania, Hemerauważam, że to nie działa tak że znajdziesz coś po środku, bo o ile oko się dostosuje do tego co chcesz widzieć o tyle 50tka pokaże Ci coś tak jak stałą 58 czy 37 nie zobaczyć. A i one mają swój urok i zastosowanie o którym ty decydujesz.
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 26 Sty, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

mir 
Entuzjasta
Mir

W starych podręcznikach i poradnikach fotografii właśnie 50--tka opisywana było jako to co widać bez obiektywu. I na tym trzeba pozostać. A że teraz jest to niemodna ogniskowa stąd ten post i inne tego typu.

TS
[Usunięty]

mir napisał/a:
W starych podręcznikach i poradnikach fotografii właśnie 50--tka opisywana było jako to co widać bez obiektywu. I na tym trzeba pozostać.

Skąd, to dopiero początek :) . Jak określone zostało pole widzenia oka? Ja widzę całkiem inaczej niż 50-tka, więc interesuje mnie metodologia tego pomiaru.

dr11 
Optyczny

Ja bardzo lubię 24mm. A to chyba dlatego, że jednym okiem obejmuję z grubsza pole jakie daje ta ogniskowa na FF :)

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sro 26 Sty, 2011   

Damaran napisał/a:
Moim zdaniem najprościej to ujmując 50mm to popularna portretówka i ogniskowa zbliżona temu co widzi nasze oko, natomiast zastosowanie tego obiektywu może być wszelakie, a nawet jak ktoś chce, bezużyteczne.
Sama ogniskowa nie czyni z niej jeszcze niczego, a już na pewno nie jest "ogniskową zbliżoną temu co widzi nasze oko". 50mm może być supertele w aparacie kompaktowym z matrycą 1/2.5", portretowym tele dla 4:3/APS-C, standardem dla 135, szerokim dla 645, praktycznie ultra szerokim dla 67 (~90 st) i ekstremalnie szerokim kątem dla 4x5. Dla większych formatów nawet nie ma szkieł o takiej ogniskowej, bo ultra szeroki kończy się gdzieś na 75-90mm.
mir napisał/a:
W starych podręcznikach i poradnikach fotografii właśnie 50--tka opisywana było jako to co widać bez obiektywu.
Chyba takich, których autor nie za bardzo wiedział o czym pisze.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Bez obiektywu to w wizjerze nie za wiele widać. Wiem, bo próbowałem. :razz:

Powiem szczerze, że mnie na aps-c nieco bardziej odpowiadają kąty widzenia starego obiektywu radzieckiego o ogniskowej 58 mm niż standardowej 50 tki.
Ciekawe, czy gdybym się przesiadł na FF to by mi 50 mm brakowało :???: Zważywszy na obecnie wykorzystywane ogniskowe w szerszym obiektywie, mogę wstępnie powiedzieć, że nie...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

A ja powiem, że w zasadzie tylko i wyłącznie używam kątów, które mi dają obiektywy <35 i >70mm (dla FF) ;)

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

jaad75 napisał/a:
mir napisał/a:
W starych podręcznikach i poradnikach fotografii właśnie 50--tka opisywana było jako to co widać bez obiektywu.
Chyba takich, których autor nie za bardzo wiedział o czym pisze.

Za mlodu demonstrowano mi to tak: jednym okiem patrzysz przez wizjer, a drugim "live", a potem oba oka "live", i jesli nie odczuwasz roznicy, to znaczy, ze przez wizjer patrzysz, jak przez szybke. Do doswiadczenia dostawalo sie zooma i krecilo sie tak dlugo, az obraz stawal sie trojwymiarowy, czyli "widzialo sie normalnie". Na pierscieniu ogniskowych widac bylo wtedy 50.
Ale to bylo dziesci lat temu wiec moglo sie zmienic...

dr11 
Optyczny

cybertoman, ale to zależy od powiększenia samego wizjera, prawda? Mam wizjer - sala kinowa w Minolcie XG-1 i mam wizjer - mała salka kinowa w 5D. Powtarzając opisane przez Ciebie doświadczenie z 50mm jest różnica w wielkości widzianego obrazu mimo, że proporcje w kadrze są zachowane.

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

dr11 napisał/a:
ale to zależy od powiększenia samego wizjera, prawda?
Oczywiscie. Ja nawet nie wiem, co to byl za aparat, to prehistoria...

[ Dodano: Sro 26 Sty, 2011 11:23 ]
Na zoom mowilo sie wtedy tranfokator

mir 
Entuzjasta
Mir

Wysłany: Czw 27 Sty, 2011   

Ważnym elementem w całej układance jest to, że ta ognieskowa jest niemodna. Teraz króluje 35 i 24 mm a w góre 85 i 135.

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Pią 28 Sty, 2011   

mir napisał/a:
Ważnym elementem w całej układance jest to, że ta ognieskowa jest niemodna. Teraz króluje 35 i 24 mm a w góre 85 i 135.

:shock: o jakiej układance i jakiej modzie tu mowa ........ wczoraj modny był rubik, przedwczoraj frytka a dziś doda, jakim modom ty ulegasz :razz:

mir 
Entuzjasta
Mir

Fotografia, jako rzemiosło czy sztuka ulega modom i ewolucji, mało kto to kwestionuje.

oranżewski 
Optyczny

mi 58mm na FF się podoba. wszystko zależy od "jednostki" ;) - jednemu taki się podoba, drugiemu taki.

kozidron
[Usunięty]

mir napisał/a:
Fotografia, jako rzemiosło czy sztuka ulega modom i ewolucji, mało kto to kwestionuje.

tak jak muzyka, malarstwo, wzornictwo przemysłowe, projekty na fikuśne siatki foliowe i wzorki na podeszwach butów to nie temat do kwestionowania i odnoszę się teraz do ogniskowej (bo o tej dyskutujemy) to kwestia dobrania ogniskowej do sytuacji fotograficznej a nie jakiejś mody, która sobie wymyśliłeś.

Odpowiedz do tematu