Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
I pomyśleć, że były czasy, kiedy człowiek miał Praktikę z Pancolarem 50/1,8 i musiało mu wystarczyć. I robił piękne zdjęcia
Eeh, tam zaraz Praktice z Pancolarem 1,8/50... A Zenit TTL z Heliosem 2/58 to co? Dopiero po jakims czasie, na wycieczce do NRD, dokupilem 2,5/35 Flektogon (chyba?) i 3,5/135 Sonnar. Potem w komisie 4/200 Pentacon, a od ulicznego handlarza 2X converter, i bylem "panisko cala geba". Nastepnie byly extension tubes, reverse ring... Ach, to byla zabawa... Ostro czy nie ostro, mrowka wygladala jak slon, jak to kolega w pracy wyrazil. No, ale w tym watku jest o krajobrazie...
chciałbym jaśniejszą sigmę,ale to 500zl więcej niż ciemniejsza wersja, wtedy drugie szkło odpada na jakiś miesiąc, a statyw na kolejny...
w te wakacje chce zwiedzić znaczną część europy więc lepiej więcej niż mniej więc nie wiem czy warto dopłacać te 0.5tyś.. kosztem światła
więc nie wiem czy warto dopłacać te 0.5tyś.. kosztem światła
Warto. 1.5EV światła na długim końcu jest tego warte i czyni to szkło o wiele bardziej uniwersalnym, nie mówiąc już o tym, że stałe światło jest o wiele praktycznieksze.
dżony, mnie też (poza innymi landszafciarzami) Cornish inspiruje do tego stopnia, że nabyłem i przeczytałem wszystkie jego książki
W większości fotografuję krajobrazy (patrz moja galeria: http://forum.optyczne.pl/...?user_id=3016).
Widzę, że też masz C50.
Moje szkła masz masz w stopce i powiem Ci tak:
Przeszedłem "wiek dziecięcy" ze szkłami S17-70 i S70-300 a potem przeszedłem na canony.
To niebo a ziemia jeżeli chodzi o ostrość i kolory.
- najczęściej używam UWA C10-22, szczególnie jak zależy mi na ekspozycji pierwszego planu. Sigmę 10-20 sobie daruj. Problemy z ostrością i mydlanością. Musisz naprawdę trafić tu dobry egzemplarz. Testowałem i wziąłem finalnie C10-22.
- potem najczęściej używam C24-105
- C70-300 tylko do kompresji planów, raczej rzadko
- bardzo rzadko C17-55 (okropne bliki)
Co jeszcze doradzam: pamiętaj, że statyw ma być solidny i ciężki. Żadne tam aluminiowe. Oczywiście polar (ale uważaj z UWA wtedy).
Filtry połówkowe: ja uzywam Hi-Tech 0.3; 0.6; 0.9 i 3.0. Nie mają zafarbu.
Co jeszcze...: poziomiczka na sanki, wężyk, zapasowe batterie i karty.
hehe ;D
a powiedz mi, bo na allegro spotkałem się z dwoma różnymi pudełkami zawierające filtry hitech
jedno jest białe,a drugie ciemno granatowe czy czarne- już nie pamiętam. Mam na myśli zestawy trzech filtrów.
Bodajże 0.3 0.6 i 0.9 wszystko to w cenie ok 210zł..
Jeżeli mam sobie darować sigmę 10-20 to długo będę czekał na 10-22.
a dzisiaj jadę kupić canona 18-135
nie kupię od razu Lki bo nie będzie to moje pierwsze i ostatnie szkło, a zobaczę które ogniskowe mi pasują,które nie, na ewentualnej sprzedaży stracę niewiele, a podobno jest to zacne szkło za nie wielkie pieniądze.
swoją drogą zapraszam na swojego fotobloga- w stopce. wczoraj na skrzycznym spadło tak dużo gradu że nigdy czegoś takiego nie widziałem.
cudem nie rozwaliło mi przedniej soczewki, grad odbijał mi się od palców
Jak miałeś okazję to trzymać kiedyś w ręce to wiesz, że lód tym można rąbać
[ Dodano: Wto 24 Maj, 2011 00:03 ]
dżony napisał/a:
hehe ;D
a powiedz mi, bo na allegro spotkałem się z dwoma różnymi pudełkami zawierające filtry hitech
jedno jest białe,a drugie ciemno granatowe czy czarne- już nie pamiętam. Mam na myśli zestawy trzech filtrów.
Bodajże 0.3 0.6 i 0.9 wszystko to w cenie ok 210zł..
Białe - to filtry ND 0.3 0.6 i 0.9
Czarne pudełko to odwrotny filtr ND (znaczyt' sja najciemniej jest na środku i stopniowo rozjaśnia się w stronę brzego. To focenia np. zachodów słońca
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10