Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 25 Cze, 2011
kozikpl napisał/a:
...Zostaje chyba przy 10x40 ale może ex anie VII , ups nie ma Ex 10x40 czyli 10x50...
10x50 ex wybitnie nie nadaje się do turystyki wędrownej. Już widzę Cię "oczyma wyobraźni" za jakiś czas w temacie "Zakup lorneki kompaktowej. Co wybrać - 8x25 czy 10x25? "
PS. Ja po 10 min. spaceru z 10x50 ex na szyi mam ochotę sprawdzić jej wytrzymałąć na siły i skutki wynikające z ruchu miotającego
Jest sens dołozyć. Wyłącznie dla 'amatora'. Miłośnik takiej naprawdę dobrej optyki nie powinien dokładać. Powinien dołozyc dużo więcej do innego sprzętu.
Zawsze polecam dołożyć do EX. Zawsze warto kupić najdroższą lornetkę na jaką nasz stać, nawet mocno naciągając budżet. Bo potem i tak sprzedaje się tą gorszą ze stratą i kupuje tą lepszą. Lepiej kupić raz, a dobrze, a wyjdzie taniej.
W klasie 10x42 jest ogromny wybór. Można rzucić na nasz ranking:
http://optyczne.pl//ranki...etek-10x42.html
i jadąc od góry dotrzeć do pierwszej lornetki, która jest w zasięgu naszych możliwości finansowych.
Jak patrzysz pod światło większy, obraz jest mniej kontrastowy. Coś za coś. To nie jest droga lornetka, a zalet sporo. W tej klasie cenowej trudno uniknąć jednak wpadek.
Dziękuję Panie Arku ale można od tego wszystkiego zgłupieć.
Zaczynałem w przedziale cenowym do 300, niby skoczyło do 500 teraz już 550 za epsona
Stać mnie na lornetkę za 1000 zł ale to po prostu za dużo jak na takie "coś" więc szukam czegoś co mnie zadowoli w niższej cenie.
Wysłany: Sob 25 Cze, 2011
A może Nikon ex 8x40? Powiększenie 8x jest bardzo dobre do zastosowań krajoznawczych.
PS. W tym Olympusie nie martwiłbym się tak o odblaski, (które w Nikonach także występują) a o wąskie pole. Poza tym Olympus to już wysokie loty i sądzę, że warto. Zawsze masz w zanadrzu przyzwoitego Nikona 10x40.
Ostatnio zmieniony przez Abs Sob 25 Cze, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Jeśli stać Cię na szkiełka za 1000zł i chcesz 10x42, to doradzam Monarcha.
http://fotozakupy.pl/lorn...-dcf-mk3,14094s
Jak dla mnie, to 10x42 ma z małe pola widzenia. Dlatego m.in. wolę 7x35.
No nie przesadzajmy :> Stać mnie i na 1500, ale ciężko zarobionych i odłożonych pieniędzy nie wydam na lornetkę za 1500, którą będę używał raczej rzadko.
Ciekawe co prezentuje ten nowy monarch 10x42 ?. W cenie do 1500 faworyt chyba jest jeden Olympus lub troszkę droższy Vortex Viper. Również ciekawe recenzje zbiera vortex diamondback szkoda że nie było go w testach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 9