Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dobrze rozwiązany wizjer X100 to jeszcze nie wszystko, reszta aparatu już nie jest taka super, a ergonomia dla mnie cieniutka, no i najważniejsza wada - cena.
LuDogbin, jeśli Cię nie ciągnie Cię do FF to pełnię komfortu i możliwości (począwszy od robienie zdjęcia aż po możliwości obróbkowe RAWów) dadzą Ci najnowsze zaawansowane konstrukcje typu Pentax K5 lub Nikon D7000, w zależności od tego który spodoba Ci się bardziej. Canona 60D polecałbym raczej miłośnikom tej marki z gotową kolekcją obiektywów. Nie będzie to sprzęt tak dizajnerski i poręczny jak wspomniane wcześniej fuji, ale coś za coś. Zawsze tak było, jest i będzie.
Tak, mi z karty zgrała się piękna panoramka w postaci paru osobnych jpg do ponownego sklenia, tylko z inna nazwą niż te robione osobno, a aparat raczej dla mocno zafascynowanych marką.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 25 Lip, 2011
zentaurus napisał/a:
Kozidron@
Trudno mi się spierać z Toba na tym poziomie, ale niech ci będzie jak myślisz jak ci to polepszy Twój nastrój.
przecież mi to zwisa, tylko jak się mówi o czymś 2-3 razy wieksze to znaczy 200%-300% wieksze i mozna miec na myśli wagę bądź tez gabaryty, waga sigmy jest o 80% większa, gabaryty to procentowo S vs N różnica około 30% (i ja tu nie mówie tylko o średnicy). Mi to zwisa czy ty masz kłopoty z ułamkami czy nie, najzwyczajniej opowiadasz bzdury.
zentaurus, przy street foto jak ktoś się decyduje na powiedzmy "wiekszą" lustrzankę taka sigma naprawdę już nie robi i tak się łazi z klocem po mieście, ja dość często lubie sobie strzelić nawet uzywajac 70-200 ale czy to jest wygodne, pewnie znajdzie się mnóstwo opinii, że nie i ja się temu wcale nie dziwie.
Ja swojego zdania nie zmienię uważam, ze optymalniej będzie pakować się w aps-c mimo niezaprzeczalnych zalet FF wolałbym d7000 + N50/1.4, 35G, N85/1.8 + sb900 zamiast d700+24-70, bo to ani do portretu ani do street'a (chociaż street jeszcze ujdzie na upartego).
Co do Fuji X100, to mnie też jakoś nie oczarował, w tej cenie doskonale wiem czym bym zastąpił ten szplajs
Ależ mogę, tylko absolutnie nie czuję potrzeby... X100 mnie za to korci, mimo, że to w moim przypadku całkowicie zbędny zakup...
jak to zbędny.. za kazdym razem jak cos kupujesz dajesz komus zarobić, nigdy żadne zakupy nie są zbędne
[ Dodano: Pon 25 Lip, 2011 21:04 ]
kozidron napisał/a:
d7000 + N50/1.4, 35G, N85/1.8 + sb900
i dostaje prawie tą samą optykę tylko ma więcej do noszenia... kozidron może masz stałki do sprzedania.. spokojnie, na nie i tak jest zbyt, kupują hurtem je Ci ktorzy kupili zoomy, zdjęcia im nie wychodzą i myślą że to przez to że nie mają stałek.
jeśli chodzi o głębie ostrości i iso to FF d700 nadrabia spokojnie nawet 3 EV względem tego zestawu.
jeśli chodzi o głębie ostrości i iso to FF d700 nadrabia spokojnie nawet 3 EV względem tego zestawu.
Hę? Jeśli chodzi o GO, to przy zoomie f/2.8 traci działkę w stosunku do szkła f/1.4 na APS-C, a jeśli chodzi o szumy, to nawet ciut więcej zakładając, że D700 jest co najwyżej 0.5EV lepszy od D7000...
czyli głębia ostrości sie zgadza, a co do szumów, z tego co widziałem różnica jest nieco większa na korzyść d700, ale może Twoja opinia jest na podstawie jakichś prec. pomiarów, oby tak było.. tym lepiej dla d7000 i k-5....
właśnie, może k-5 + jakiś odp. naleśnik, do street photo bardzo dobry zestaw, kompaktowy i dość niedrogi.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 25 Lip, 2011
sigmiarz napisał/a:
i dostaje prawie tą samą optykę tylko ma więcej do noszenia...
sigmiarz napisał/a:
spokojnie, na nie i tak jest zbyt, kupują hurtem je Ci ktorzy kupili zoomy, zdjęcia im nie wychodzą i myślą że to przez to że nie mają stałek.
Z takim podejsciem to może lepiej zostać przy kompakcie albo schować się w ciemnej piwnicy i robić fotki dekielkom.
Jeśli chodzi o GO, to przy zoomie f/2.8 traci działkę w stosunku do szkła f/1.4 na APS-C, a jeśli chodzi o szumy, to nawet ciut więcej zakładając, że D700 jest co najwyżej 0.5EV lepszy od D7000...
A według mnie ta różnica wynosi dokładnie 2,214EV...
rozumiem, że używasz tylko zumów i dobrze Ci z tym
stałki są ok, ale dobry jasny zoom to podstawa, dobre na początek,
potem można dokupić ulubione ogniskowe w postaci stałek
poza tym nie wiem co wątkotwórca rozumie pod street photo,
ale każdy kto szwęda się po mieście z aparatem wie że często
nie da się podejść, a żeby było ciekawiej często nie ma jak odejść,
24-70 załatwia 90% sytuacji, wyżej to wycinanie portretów etc..
a to już jest portret uliczny albo detal architektury, niżej / szerzej
to extremium raczej nie na pierwsze obiektywy.
Dlatego na początek często jest polecany n d90 i 18-105
tu przy większym budżecie i bardziej wyrafinowanych
potrzebach można polecić n d700 i 24-70 ew. d300
nie wiem jaki zoom warto, d700 i 24-70 miałem 2 tygodnie
do dyspozycji inaczej bym nie polecał, oprócz nikonów
mogę polecać jeszcze Sigmy ale one są za wolne do street
photo i za niskie uzyteczne iso, chyba że potem to do B&W..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9