Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Nie 31 Lip, 2011
Dylemat z kupieniem porządnego kompaktu (do 1500)
Autor Wiadomość
marrcoss 
Nowy

Wysłany: Sob 13 Sie, 2011   

Mój wybór ograniczył się już do 2 aparatów - Olympus XZ-1 oraz Panasonic LX-5. Zamierzam aparatu używać zarówno do zdjęć jak i filmów i te 2 wydają się pasować idealnie do domowych potrzeb. Teraz musze się w jakimś sklepie nimi chwilę pobawić i wtedy zdecyduję. Jedyna moja wątpliwość to..... w tej cenie można kupić Samsunga NX100, a z tego co wyczytałem to już inna półka i jakość... Do 1500zł można kupić aparat + lampę błyskową. Może ktoś coś podpowiedzieć. Dodam, że nie jestem profesjonalistą (nawet w 50%) ale również nie używam wyłącznie trybu auto.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

FuRiOn, jak już wklejasz czyjeś foty, to chociaż wypadałoby podpisać kogo ono jest albo zapytać o możliwość przyklejenia...
cube007, przykład z EX-1 miał za zadanie pokazanie osiąganą GO ale o kolory prosto z puszki.

cube007 
Rozmowny

marrcoss napisał/a:
Mój wybór ograniczył się już do 2 aparatów - Olympus XZ-1 oraz Panasonic LX-5. Zamierzam aparatu używać zarówno do zdjęć jak i filmów (...) w tej cenie można kupić Samsunga NX100,

NX100 nie ma AF podczas filmowania - do video najlepiej nadje sie LX5. XZ-1 to najbardziej uzyteczny zakres ogniskowych.
Samsung z kitem specjalnej przewagi na XZ-1 i LX5 nie ma - to co zyskuje wielkoscia matrycy, traci ciemnym szklem i brakiem stabilizacji.

marrcoss 
Nowy

Wysłany: Nie 14 Sie, 2011   

Jak to zwykle bywa jest jeszcze jedna opcja - za 1650zł znalazłem Panasonica G2K 14-42mm.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Tyle, że to już nie jest porządny kompakt, ale porządny bezlusterkowiec ;)

marrcoss 
Nowy

Zdaję sobie z tego sprawę, że to już nie kompakt. Tym niemniej cena w okolicach 1650zł jest tylko o 100zł większa od LX5. Dlatego biorę go pod uwagę. Wprawdzie jest większy (co dla mnie jest małą wadą) ale w zamian oferuje obracany wyświetlacz i wizjer. Coś za coś. Niestety ciężko w interecie znaleźć porównanie aparatów o podobnych cenach, niezależnie do jakiej one klasy sprzętu należą. Nawet jak są testy to często ich oceny są wystawiane w odniesieniu do klasy w jakiej dany sprzęt się znajduje i ciężko jest bezpośrednio zestawić ze sobą G2 i LX5. Po prostu się zastanawiam czy warto wyłożyć te 100zł więcej - czy przeskok w jakości zdjęć jest aż tak duży. Wyczytałem, że tryb video nie jest tak rozbudowany jak w LX5 ale to co oferuje chyba powinno mi wystarczyć . Ciągły autofocus, HD720p, AVCHD itp.

bergercs 
Rozmowny

Skoro gabaryty są ważna to może GF1/GF2:
http://www.rtvmax.pl/go.l...e=DMC-GF1K.html
http://www.rtvmax.pl/go.l...e=DMC-GF2K.html

mrawi 
Rozmowny

Wysłany: Pon 15 Sie, 2011   

marrcoss napisał/a:
Niestety ciężko w interecie znaleźć porównanie aparatów o podobnych cenach, niezależnie do jakiej one klasy sprzętu należą. Nawet jak są testy to często ich oceny są wystawiane w odniesieniu do klasy w jakiej dany sprzęt się znajduje i ciężko jest bezpośrednio zestawić ze sobą G2 i LX5.

Ciężko, ale jest to możliwe. To strona, gdzie sobie spokojnie porównasz G2 z LX5 (i nie tylko) i to na wszystkich iso.
http://imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

Najlepiej wybierać te zdjęcia ze sceną testową z butelkami, sznurkami. Aha i należy jeszcze zaznaczyć "all" na górze, to będą dostępne prawie wszystkie modele aparatów jakie były i są.

Pomyśl jeszcze o sony HX9V i tańszej wersji HX7V (nawet ciut lepsze fotki daje od 9-tki). Bardzo dziwne, ale jak na tak małą matrycę zastosowaną w tych aparatch to fotki wychodzą naprawdę do zaakceptowania. Matryce mają 16 mpx i w skali 1:1 nie ma szału. Jeśli jednak zmniejszyć taką fotkę do rozmiaru fotki np. z LX5-tki to mozna się zastanawiać czy, aby ta z HX7V nie jest lepsza (mi się wydaje, że jest). Ten sony jest po nieco ponad 900 zł. Ma ogniskową do 250 mm, więc wystarczająco. Też teraz dla kogoś wyszukuje aparacik i zwróciłem na niego uwagę. U mnie priorytet to ma być mały rozmiar, wysoka jakość i dość niewysoka cena.

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Sro 17 Sie, 2011   

FuRiOn napisał/a:
..... soniak nie ma z tego co widze HDMI, tylko trzeba podlaczac do szkielka przez jakies dziwne AV?

Co za czasy, a jeszcze 2-3 lata temu :cool:

cube007 
Rozmowny

mrawi napisał/a:
Ciężko, ale jest to możliwe. To strona, gdzie sobie spokojnie porównasz G2 z LX5 (i nie tylko) i to na wszystkich iso.
http://imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

Z tym spokojnym porownywaniem na w.w. stronce jest jeden klopot - to sa zdjecia jpg robione ze standardowymi nastawami aparatu. Takie podejscie bardziej nadaje sie do porownania malpek, a nie aparatow gdzie mozna intensywnie ingerowac w obraz dopasowujac go do wlasnych preferencji (nie wspominajac juz o mozliwosci zapisu w RAW).

mrawi 
Rozmowny

Przez różne dopasowania nie uzyskasz więcej detali na zdjęciu, a na tych fotkach od razu widać co dany aparat i obiektyw oferuje. Więc bez obawy można się taką stronką kierować w wyborze aparatu. Ja w ten sposób zdecydowałem się na NX10 i wszystko co wywnioskowałem z obserwacjo zdjęć na tej stronce potwierdziło się po kupnie aparatu. Mi ta strona pomogła.

^Sosen^ek
[Usunięty]

Witam
Na początku chciał bym się przywitać na forum. gdyż to mój pierwszy post.

Właśnie planuje zacząć moją przygode z fotografią więc spokojnie mogę powiedzieć że jestem całkowitym amatorem i raczej takim pozostane.
Zastanawiam się nad zakupem wmiare przyzwoitego kompakta.

Żonie spodobał się wygląd Sony DSC-TX55, mnie natomiast ciekawi opcja HDR oraz panoram przy przesunięciu. Niestety nieznam się za bardzo, póki co zdążyłem tylko zauważyć że planowany model TX55 za dużo się nie różni od starszego TX10. I tu moje pytanie co sądzicie o tych aparatach ?
Bo ogólnie zadużo Sony w tym wątku niewidziałem i niewiem czy to dlatego że poprostu preferujecie Canona itp czy poprostu aż taka kaszana z nich ?

Dodam że aparta ma służyć głównie w trybie auto w czasie wycieczek ewentualnie jakiś wieczornych grilli (ponoć matryca Exmor R ma być w tym nie do pobicia(zdaniem Sony)), opcje 3D traktuje jako ciekawostke czyli jak by jej brakło to żaden problem, natomiast istotny jest rozmiar, TX10 miałem w ręku i pasuje mi jego budowa i kształ. Dodam że większość zdjęć będzie przeglądane na TV 47", rzadziej wywoływane na papier i to prawie nigdy na dużym formacie.

Z góry dziękuje za wszelkie propozycje i opinie o wyżej wymienionych

P.S.
GPS jest mi całkiem zbędny w aparacie (bardzioej mi zależy na czasie pracy na akumulatorze)

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Nie wiem czy zauważyłeś, że ten wątek dotyczy porządnych kompaktów...

^Sosen^ek
[Usunięty]

MC napisał/a:
Nie wiem czy zauważyłeś, że ten wątek dotyczy porządnych kompaktów...

Widze że kolega nie zauważył moich pierwszych zdań

^Sosen^ek napisał/a:
Właśnie planuje zacząć moją przygode z fotografią więc spokojnie mogę powiedzieć że jestem całkowitym amatorem i raczej takim pozostane.
Zastanawiam się nad zakupem wmiare przyzwoitego kompakta.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Bycie amatorem nie ma nic do rzeczy.
Jeśli dochodzisz do wniosku, że żaden z proponowanych w niniejszym wątku aparatów nie spełnia Twoich wymagań z jakiegokolwiek powodu, to albo szukasz innego wątku albo zakładasz własny.

Odpowiedz do tematu