Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Nie 31 Lip, 2011
Kompakt do 1000 zł
Autor Wiadomość
michalb189 
Nowy

Wysłany: Pon 01 Sie, 2011   

Aparat tak jak pisałem max do 1000 zł bo uważam że ta kwota i tak jest już wysoka jak na aparat do moich zastosowań.

Orientuje się ktoś może czy Canon SX230 ma taką albo podobną opcję panoramy co Sony (przesuwanie aparatu od lewej do prawej i potem aparat sam łączy zdjęcia w jedno panoramiczne)?

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

michalb189 napisał/a:
Orientuje się ktoś może czy Canon SX230 ma taką albo podobną opcję panoramy co Sony
Ma podobną. Tzn umożliwia sklejanie pojedynczo zrobionych zdjęć w panoramę, ale to wszystko - przesuwać do kolejnych ujęć musisz sam. Tak samo jak pozycjonować odpowiednia aparat. To się nazywa "panorama assist"...

michalb189 
Nowy

A jakoś filmów zapisana w pliku MOV będzie dużo gorsza od AVCHD?

EDIT:
A co powiecie o aparacie Canon IXUS 300? Maksymalny otwór przysłony f/2,0 – f/5,8 Zoom optyczny 3,8x, optyczny stabilizator obrazu, filmy HD

hardy 
Nowy

Wysłany: Pią 02 Wrz, 2011   

Witam, chciałem się przyłączyć do rozmowy, a właściwie trochę popytać ;)

Mi tez po głowie chodzi Sony DSC-HX7V, chociaż wcześniej zastanawiałem się nad DSC-HX5V.
Ten drugi wygrał porównanie na wakacyjny kompakt 2010 przy czym głównymi zaletami były wymieniane tam "z ręki o zmierzchu" oraz "wygodna panorama z ręki".
Natomiast jego młodszy brat ma "panoramę 3D" lecz nigdzie nie znalazłem informacji o "z ręki o zmierzchu".
Czy Sony zrezygnowało w nowszym modelu z tej funkcji?

W tym porównaniu bezkonkurencyjnie wygrał Canon PowerShot SX230 HS. Chociaż w porównaniu na optycznych jego wyraźnymi wadami wymieniane są: aberracja chromatyczna oraz ogniskowa od 28 mm.

Ciężka sprawa z tymi kompaktami :(

Blastar 
Nowy

Wysłany: Nie 18 Wrz, 2011   

Witam

Od dłuższego czasu już śledzę to forum i czytam różne testy ale mimo wszystko nadal mam problem z wyborem aparatu dodam że biorę pod uwagę dwa typy czyli sx230(220) to później wyjaśnię i TZ20

zawsze byłem nastawiony na Canona z początku sx 200 następnie 210 a teraz przyszedł czas na 2x0 i jestem ciekawy czy w niedługim czasie nie pojawi się nowy model może już ktoś wie o premierze? puki co wyjaśnię moje za i przeciw pomiędzy TZ a SX

miałem już oba i sprawdzałem różne rzeczy w Canonie nie podoba mi się to że na wyświetlaczu przy robieniu zdjęć jest widoczny czarny pasek dopiero w 16:9 jest pełny ekran ale chyba mało robi sie zdjęć w tym formacie albo? kolejną rzeczą jest lampa błyskowa jest w trochę nietypowym miejscu ale już tu wyczytałem że można się do tego przyzwyczaić poza tym to ma ciekawy wygląd i robi ciut lepsze zdjęcia od TZ
Co do Panasonic ma lepszy zakres ogniskowej bo zaczyna sie od 4,3 gdzie w Canonie jest dopiero od 5,0 aż takim profesjonalistom nie jestem żeby wiedzieć czy ma to duże znaczenie ale wyczytałem że jest to zaletą ma ekran dotykowy zdjęcia 3D i potrafi zrobić więcej zdjęć seryjnych /s więc też ma swoje zalety ale czy są one istotne przy fotografowaniu?
Kolejną rzeczą jest kręcenie filmów jak zauważyłem SX ma ciut lepsze filmy bardziej żywe są i zdjęcia i filmy w TZ wyglądają trochę blado jak by prześwietlone i pytanie teraz do użytkowników albo znających się na rzeczy czy przy robieniu zuma w czasie kręcenia filmów jest też słyszalny dźwięk z przybliżeń czy tylko SX ma taką wadę?? bo na filmach Canona dało się to usłyszeć a jak jest z TZ20?
Wracając do SX220/230 o którym wspominałem na początku to też się nad nim zastanawiam bo jak tu wyczytałem na forum to ktoś podał linka z testów Chip.pl i tam okazało się że SX 220 mimo identycznego wyglądu robi ciut lepsze zdjęcia i szybciej reaguje na wykonanie zdjęcia więc teraz kolejne pytanie do czego jest mi potrzebny GPS? jest to jakąś dużą zaleta jeśli aparat to posiada czy nie? i jak jest wykorzystywana ta funkcja GPS? zakładam że jak jestem w pomieszczeniu to GPS i tak nie działa a jak by nie było to pobiera trochę więcej energii koszt między modelami jest niewielki ok 50zł i w porównaniu to TZ20 wszystkie są w okolicy 950zł
Mętlik w głowie mi zrobił Pan z Fotojokera w którym raz powiedział że Canon jest o niebo leszy a w inny dzień był inny Pan i powiedział że Panasonic jest znacznie lepszy pytanie teraz który miał rację i komu teraz wierzyć?

Więc korzystając z tego forum zwracam się do Was o poradę jakie są Wasze za i przeciw kto miał rację na co zwrócić uwagę i czy różnice które podałem są bardzo istotne czy raczej kierować się tylko wyglądem?

Z góry dzięki za wszelką pomoc.

hardy 
Nowy

Wysłany: Pon 19 Wrz, 2011   

podpowiedzieć który jest lepszy to Ci nie podpowiem, bo sam sie nad tym zastanawiam. Znalazłem test w którym wygrał Canon, a w teście na optycznych wygrał minimalnie Panasonic.
Sam się zastanawiałem nad Sonym DSC-HX5V ale wyczytałem dużo pozytywnych opinii na jego temat jak również dużo negatywnych.

Zatem mentliku w głowie ciąg dalszy :/

P.S. jak dla mnie Canon najgorzej leży w dłoni.

Blastar 
Nowy

Wysłany: Wto 20 Wrz, 2011   

hmm... albo temat juz sie wyczerpał albo mało osób ten temat dogląda nowego nie chce zakładać żeby nie zaśmiecać forum

Co do Canona nie zwróciłem na to uwagi jak leży w dłoni raczej skupiałem się na innych opcjach i parametrach.

s1nn3r 
Nowy

Wysłany: Czw 20 Paź, 2011   

Podbijam wątek.
Szukam kompaktu do ok. 1000 zł, który będzie miał niezły zoom, nagrywanie filmów ( min. 720p ), dobrą jakość zdjęć, do zastosowań do wszystkiego dla kobiety, która będzie pstrykać głównie na małpce.
Wybrałem wstępnie:
Panasonic fz38
Fuji hs10
ale niestety nowych w sklepach już nie produkują a używka odpada.
Czy jest jakiś następca fz38 ? Fuji wypuściło hs20 ale niestety wraz z canonem sx20 is przekraczają znacznie mój budżet.
Widzę, że Canon SX230 HS powygrywał wszystkie zestawienia ale jako kompakt podróżny ..
Aczkolwiek muszę mu się przyjrzeć bliżej. Czy są jakieś inne modele warte uwagi dla zastosowań / osoby powyżej ?

TomPL2 
Optyczny

s1nn3r napisał/a:

Czy jest jakiś następca fz38 ?

Aktualnym następcą jest FZ150, ale czy spełnia twoje warunki to inna sprawa :roll:

Aszex
[Usunięty]

s1nn3r, kobiety wolą raczej małe aparaty... ;)

s1nn3r 
Nowy

FZ150 jest cholernie drogi.
Udało mi się dorwać FZ38, towar na zamówienie, czas oczekiwania ok 20 dni.
Myślę, że to będzie lepszy wybór niż Canon SX230 HS. Utwierdzcie mnie w tym przekonaniu lub zaproponujcie cos lepszego :) .

Aszex,
małe aparaty woli każdy kto ceni małe gabaryty, bez względu na płeć.
Kuzynka jest po przeprowadzonym przeze mnie wykładzie, że pierw liczy się jakość zdjęć a później inne ...... typu wygląd :) .
http://www.dpreview.com/r...roup/page19.asp

aniatatara
[Usunięty]

Wysłany: Pon 09 Sty, 2012   pomoc w podobnym wyborze

Witam,
Postanowiłam nie zakładać nowego wątku ponieważ chciałam prosić o pomoc w podobnej sprawie. Co prawda moje wymagania co do aparatu są nieco inne dlatego też proszę o pomoc.
Mój budżet to max 1000-1200 zł, na pewno nie więcej. Przede wszystkim ma to być mały aparat, który zawsze będzie można mieć przy sobie. Zależy mi także aby kompakt nieźle radził sobie w słabym oświetleniu i był szybki ponieważ często będzie fotografowane dziecko. Dobrze by było gdyby nadążał ze złapaniem dziecka w ruchu w tych momentach, które chcemy. Zależy mi na możliwości manualnego ustawiania balansu bieli.
Nie zależy mi natomiast na zoomie bo i tak zdjęcia robię zazwyczaj z niewielkiej odległości.
Zdjęcia zazwyczaj wywołuję w formacie 10x15 i robię je amatorsko choć zamierzam nieco doedukować się w tym zakresie.
Proszę o pomoc bo już się mocno pogubiłam.
Oczywiście wiem, że nie mogę oczekiwać cudów bo to nie lustrzanka ale też umiejętności i wiedza nie pozwoliły by mi takowej wykorzystać w 100% -no i wielkość. Chciałabym mieć go często przy sobie.
Aparaty które biorę pod uwagę (oczywiście nie wykluczam poleconych innych faworytów):
canon sx230hs
sony dsc-hx7 lub hx9v
nikon coolpix p300
samsung ex1
panasonic lumix dmc tz20

Będę wdzięczna za wszystkie opinie.

[ Dodano: Sro 11 Sty, 2012 22:29 ]
Po kilku wizytach w sklepach mediamarkt i innych zawęziłam swoją listę do 2 ww modeli canona i nikona. Proszę o radę lub sugestie jaki wybór byłby lepszy.

jannik 
Rozmowny

Wysłany: Pią 13 Sty, 2012   Re: pomoc w podobnym wyborze

aniatatara napisał/a:
...
Aparaty które biorę pod uwagę (oczywiście nie wykluczam poleconych innych faworytów):
canon sx230hs
sony dsc-hx7 lub hx9v
nikon coolpix p300
samsung ex1
panasonic lumix dmc tz20
...
[ Dodano: Sro 11 Sty, 2012 22:29 ]
Po kilku wizytach w sklepach mediamarkt i innych zawęziłam swoją listę do 2 ww modeli canona i nikona. Proszę o radę lub sugestie jaki wybór byłby lepszy.

Najlepiej z w/w ze słabym oświetleniem poradzi sobie EX1, ale nie polecam go, bo to aparat nie dla amatorów, ma wkurzający dekielek, który utrudnia szybkie zastosowanie aparatu, kiepski balans bieli, brzydkie zdjęcia przy lampie, często zdjęcia wymagają obróbki, ale za to w słabym oświetleniu radzi sobie rewelacyjnie i zdjęcia generalnie wychodzą b. ostre!

Z tych dwóch, które zostały ci na liście polecam zdecydowanie Canona.
Jednak w ogólnym rozrachunku polecałbym ci poważnie rozważyć Lumix Tz20.
To świetna seria aparatów.
Bardzo dobry i w miarę jasny obiektyw.
Aparat jest szybki (szybko się uruchamia, szybko ostrzy i nie ma durnego dekielka)
Bardzo ładne odwzorowanie kolorów i świetny balans bieli i zdjęcia są wystarczająco ładne bez obróbki (czego nie da się powiedzieć o EX-ie!)
Ale ty decydujesz :)

pzodro

wielbicielxx 
Rozmowny

Wysłany: Pią 13 Sty, 2012   

Jannik- jak EX1 ma słaby balans bieli to chyba jesteś daltonistą. Wiele bzdur, które pleciesz tu na forum już ci ludzie wybaczają i nikt poważnie Cię nie traktuje jako doradcy a Ty nic się nie uczysz :???:

boofi 
Nowy

Wysłany: Pon 07 Maj, 2012   kompakt robiący dobre zdjęcia w okolicy 1000zł

witam
od kilku dni wertuje rożne fora + stronę steva itp
z okazji takiej , ze szukam aparatu dla 8 letniej siostrzenicy
zależało by mi na dobrej jakości zdjęć + filmach raczej w hd

poczatkowo myslałem nad FinePix F600EXR - steve dobrze pisał - ale na forum objechano ten model
nad sony hx5v
DSC-HX9VB
panasonicu DMC-TZ20

i w sumie samsungu EX1 (szkoda ze nima filmow HD) i canon S95 --> ich jakosc by pewnie bardziej odpowiadala
Olympus EPL1 (szkoda ze obiektywy trochę miejsca zajmuja)

prosze o jakies inne propozycje i wskazowki bo juz nie mam sily :D

Odpowiedz do tematu