Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jasne, Jaad. Już widzę agentkę od nieruchomości jak taszczy torbę ze statywami i parasolkami.
Jak koło mnie obfotografowywali SPA, to koleś przyjechał z bagażnikiem pełnym sprzętu oświetleniowego...
Misiek2 [Usunięty]
Wysłany: Sro 07 Wrz, 2011
Jeśli klient podpisuje umowę na wyłączność, to o ile sobie życzy, agencja przysyła profesjonalnego fotografa.
Ponieważ nieliczni klienci decydują się na tę formę współpracy, więc zdecydowana większość zdjęć prezentowanych nieruchomości pochodzi z kompaktów.
Oprócz zakupu sprzętu (też byłem za D7000, ale jest znacznie większy, o cenie nie wspominając) zapisałem żonę na krótki kurs obsługi lustrzanki i podstaw fotografii.
A co za problem? Już od zarania systemu Minolta można wyzwalać lampy bezprzewodowo, w tym i też w A55 . To rozwiązanie Canon dopiero niedawno wprowadził do swoich modeli.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 08 Wrz, 2011
komor napisał/a:
Jasne, Jaad. Już widzę agentkę od nieruchomości jak taszczy torbę ze statywami i parasolkami.
komor, bo normalnie do tego wynajmuje się fotografa, nawet na takim zadupiu jak trójmiasto jest to normalna praktyka, jak ktoś robi inaczej to albo zaczyna albo dziaduje. Podstawą w tym biznesie jest jest "dobra fotografia na net" - skończyły się czasy, że klient jeździł ogladać ileś tam nieruchomości, najpierw się oglada fotki na necie, potem dopiero się wybiera "jakieś cele", do których zamierzamy się udać.
Jakiś czas temu miałem zlecenie dla niemieckiego portalu, całkiem spory dom, robiliśmy to w dwójkę i żadna agentka nie musiała nosić statywów i parasolek, niestety miała też swoją wizję, dzieki czemu robiliśmy to dwa razy, za drugim razem jednak realizowaliśmy naszą wizję
jaad75, kozidron, zastanówcie się co piszecie. Czy ja nie wiem, że robi się przyzwoite/dobre/świetne zdjęcia wnętrz przeznaczonych na sprzedaż/wynajem/itd? Też mi się zdarzyło zrobić przyzwoite (bo na pewno nie świetne) zdjęcia hotelu za pieniądze. Ale co to ma do agentki nieruchomości wybierającej aparat do samodzielnego pstrykania?
kozidron napisał/a:
skończyły się czasy, że klient jeździł ogladać ileś tam nieruchomości, najpierw się oglada fotki na necie, potem dopiero się wybiera "jakieś cele", do których zamierzamy się udać.
I właśnie dlatego pani od nieruchomości musi mieć aparat. Do każdej kawalerki za 1000 zł nie będzie brała profesjonalisty.
A co za problem? Już od zarania systemu Minolta można wyzwalać lampy bezprzewodowo, w tym i też w A55 . To rozwiązanie Canon dopiero niedawno wprowadził do swoich modeli.
To nie ten problem akurat i systemowe wyzwalanie nie ma tu nic do rzeczy... Po prostu, jeśli ekspozycja dla flashy zakłada wygaszenie zastanego/pilotów (czyli przymknieta przysłona, niska czułość i synchro), to w EVF A55 będzie ciemno i będziesz zmuszony kadrować na ślepo. Problem znany i opisywany wielokrotnie, no chyba, że był jakiś update firmware, który to rozwiązał - nie śledzę rozwoju SLT zbyt pilnie...
oczywiście że wyzwalanie ma dużo do rzeczy. jeżeli pracujesz z lampą systemową (także przez WL) to symulacja naświetlenia na ekranie/wizjerze nie ma miejsca.
źle jest jeżeli wyzwalasz przez kabel/radio - wtedy 33/55 nie zadziała - dopiero 65 i 77 maja odpowiednią opcję w menu.
O takim wyzwalaniu mówię, bo takiego używa się do wyzwalania lamp studyjnych/plenerowych. Takiego też wyzwalania używa większość osób używających speedligtów ciut bardziej świadomie.
ghost napisał/a:
dopiero 65 i 77 maja odpowiednią opcję w menu.
Całe szczęście. Zapewne wielką sztuką jest napisać taką poprawkę do A33/55?
lud stosuje też kombinację alpejską pod tytułem: włączam WL i zapinam radio - lampę można przysłonić, żeby nie bruździła, WL zapewni wyłączenie symulacji naświetlenia, a radio wyzwolenie lamp studyjnych. można też zapiąć systemową w manualu i odpalić studyjne via fotocela. ogólnie się da, choć do wygody droga daleka.
czy sony to zmieni? zapewne nie, podobnie jak nikon nie doda CLS w EL, a canon WL w swoim EL...
lud stosuje też kombinację alpejską pod tytułem: włączam WL i zapinam radio - lampę można przysłonić, żeby nie bruździła
Tak, czytałem właśnie o takim obejściu...
ghost napisał/a:
a canon WL w swoim EL...
No nie wiadomo, w 600D już jest, więc może w EntryEntryLevel też dorzucą... Ale fakt, że długo się trzymali i nie wprowadzali bezprzewodowego E-TTL-a nawet w zaawansowanych modelach...
Ale rozumiem, że pod sloganem CLS rozumiesz tylko zdalne wyzwolenie błysku - to tak - EL tego nie mają i też wątpię by to Nikon zmienił.
hijax, litości. taki 3100 nie wyzwoli zdalnie lampy nikona bez podpięcia drugiej. jest to jasne obcięcie możliwości w sofcie zmuszające użytkownika do dopłacenia za lampę, lub droższe body - działanie podobnie, jak symulacja naświetlenia w małych SLT.
możemy rozpocząć dyskusję filozoficzną na temat tego co znaczy "mieć CLS". dla mnie znaczy móc sterować lampami bezprzewodowo - body EL nikona tego nie potrafi.
litości. taki 3100 nie wyzwoli zdalnie lampy nikona bez podpięcia drugiej.
No nie wyzwoli bo nie ma sterownika WL. Ale wspiera kilka funkcji CLS czy tego chcesz czy nie.
ghost napisał/a:
jest to jasne obcięcie możliwości w sofcie
Jesteś tego absolutnie pewien? Sprawdzałeś, czy palnik D3100 da rade takie "seryjne przedłbyski" wygenerować?
Jeśli sprawdzałeś - to chylę czoła i przyjmuję, że to kolejna kastracja w firmwarze tylko.
ghost napisał/a:
możemy rozpocząć dyskusję filozoficzną na temat tego co znaczy "mieć CLS". dla mnie znaczy móc sterować lampami bezprzewodowo
Ale o jaką dyskusje filozoficzną Ci chodzi? Może zacznijmy od zrozumienia o czym mówimy? Czy wolisz przepychanki w stylu:
A dla mnie SLR znaczy OVF a nie lustro.
Dla mnie ergonomia EVF to oddanie koloru a nie jego wielkość.
itp.. itd...
Jesteś tego absolutnie pewien? Sprawdzałeś, czy palnik D3100 da rade takie "seryjne przedłbyski" wygenerować?
Jeśli sprawdzałeś - to chylę czoła i przyjmuję, że to kolejna kastracja w firmwarze tylko.
a czym się on różni od palnika dowolnej alfy które to potrafią?
z preflashem sobie świetnie radzi, więc nie widzę przeszkód w sprawie sterowania WL.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11