Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
D90 - kit 18-105 czas na modernizację przydała by się porada
Autor Wiadomość
moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Nie 04 Wrz, 2011   

spinoo, popatrz sobie na wykresy rozdzielczosci w testach, kazdy z nich ma ksztalt przypominajacy parabole - rozdzielczosc najpierw wzrasta wraz z przymykaniem przyslony a nastepnie spada. to nie jest tak, ze jakikolwiek obiektyw najlepiej uzywac na f/2.2. wszystko zalezy od tego, na jakiej glebi ostrosci nam zalezy, i jaki poziom rozdzielczosci uwazamy za akceptowalny na danym obiektywie

Reklama

Bobby 
Rozmowny

spinoo napisał/a:
doczytałem ze najlepiej robic takimi obiektywami na f2.2 ? a zoom ma stałe f/2.8 .

Ale z tego samego powodu (rozdzielczosc) "zoomem ze stalym f/2.8 lepiej robic" na f4. Wiec jakkolwiek bys sie krecil, plecy zawsze zostaja z tylu...

lotofag 
Optyczny

spinoo napisał/a:
Ostatnio robiłem na iso 1250 swoim kitem bardzo często na najdłuższych ogniskowych i z lampa a zdjęcia wychodziły ciemne .

Także jeszcze trochę nauki się kłania.
spinoo napisał/a:

Moim celem jest robić zdjęcia jpg bez gruntownej obróbki .

Szkoda czasu na taki cel ;)

spinoo 
Początkujący

lotofag napisał/a:
Także jeszcze trochę nauki się kłania.

Nie każdy rodzi się geniuszem , a uczę się chętnie od mądrzejszych od siebie . Z sarkazmu jednak żadna korzyść.

Jak to mówią raz się żyje... Kupię jutro Nikon AF-Nikkor 85 f/1.8D i zobaczymy , jak będzie mnie to bardzo ograniczać / za duzo biegania/ kupie jednak ten Nikkor AF-S 24-70mm f/2.8G ED N i zostanę przy lampie . I to by było na tyle . Dzięki za rady :wink:

komor 
Moderator

spinoo, możesz też pomyśleć o 35/1,8G lub 50/1,8D – obydwa to relatywnie tani a bezpieczny zakup. W tłoku może być Ci ciężko wykorzystać zalety 85 milimetrów (jak Ty się odsuniesz to zawsze ktoś wejdzie w kadr i zasłoni), poza tym obiektyw ten ma minimalną odległość ostrzenia 90 cm, więc zdjęcie samej małej głowy kota też nie będzie takie łatwe. Pięćdziesiątka i trzydziestka piątka mają znacznie bliższe minimalne dystanse ostrzenia.
Takie moje trzy grosze, mogę się mylić co do samej praktyki takich zdjęć – sam oceń czy mam rację.

lotofag 
Optyczny

spinoo napisał/a:

Nie każdy rodzi się geniuszem , a uczę się chętnie od mądrzejszych od siebie . Z sarkazmu jednak żadna korzyść.

To nie sarkazm, to opinia na podstawie stwierdzenia "zdjęcia wychodzą ciemne" ;) A jaki ma wpływ fotograf na to jakie zdjęcia wychodzą?
spinoo napisał/a:

kupie jednak ten Nikkor AF-S 24-70mm f/2.8G ED N

Fajny zakres, ale jakbyś miał D700/D3 - nie będzie Ci przeszkadzał brak szerszego kąta z D90?

spinoo 
Początkujący

komor ..Trudno się z tym nie zgodzić , muszę popróbować obydwa 50 i 85 . Myślałem o 85 własnie ze względu na odległość , za blisko i te kocie cholery odwracają się , kulą itd

maput 
Optyczny

lotofag napisał/a:
spinoo napisał/a:

Fajny zakres, ale jakbyś miał D700/D3 - nie będzie Ci przeszkadzał brak szerszego kąta z D90?

Dlatego wcześniej proponowałem 17-55/2.8, który na małej matrycy sprawdzić powinien się lepiej.

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Myślę, że w takich zastosowaniach bardziej się przyda 70 niż 17.

komor 
Moderator

spinoo napisał/a:
za blisko i te kocie cholery odwracają się , kulą itd

Gwoździkami uszy przybić to się nie będą ruszać. :twisted: A tak na poważnie to może właśnie objaw używania lampy? Niekoniecznie przez Ciebie, ale przez inne, poprzednie ssaki naczelne, wyposażone w duże centralne oko trzymane w rękach i błyskające oślepiającym światłem…

O, kotkowi na awatarze futerko ładne wyrosło, teraz wygląda wreszcie jak prawdziwy sierściuch. :mrgreen:

spinoo 
Początkujący

maput napisał/a:
lotofag napisał/a:
spinoo napisał/a:

Dlatego wcześniej proponowałem 17-55/2.8, który na małej matrycy sprawdzić powinien się lepiej.

Do tej pory / kit / tak jak mówiłem robiłem na długich ogniskowych . Mówiąc bardzo obrazowo i w skrócie. stojąc 1-2 m od obiektu chce zrobić "portret" sierściucha , jego durnego łba .Nie ważne co jest obok niego, nawet długonoga blondynka. :oops:

komor napisał/a:
A tak na poważnie to może właśnie objaw używania lampy?

Masz rację , dlatego marze o czymś co wyeliminuje lampę przynajmniej w części zdjęć

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

spinoo napisał/a:
tak jak mówiłem robiłem na długich ogniskowych
Na 18-105VRmasz minimalną przysłonę wtedy f/5.6. Dla stałki 85/1.8 nawet po lekkim domknięciu do f/2 masz zysk na świetle już 3EV. O tyle możesz zejść z ISO dla bardziej czystego obrazka.
Z drugiej strony 24-70/2.8 na pełnej dziurze jest tylko o 1EV gorszy, ale nie wiem czy jest sens wyrzucać tyle kasy na szkło w Twoim przypadku.

Stałka to brak możliwości zuumowania - ale przecież zawsze możesz w komputerze przyciąć do interesującego Cię kadru. A może koniecznie potrzebujesz obrazki 12 Mpx?

Jak chcesz się przekonać jak z tą stałką będzie Ci się działać - ustaw 18-105 na 85 właśnie i staraj się nie dotykać więcej obiektywu ;)

spinoo 
Początkujący

hijax_pl.... dzięki , prosto i na temat a jutro ruszam po sklepach za "85" i jak będzie to "50" .

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

spinoo, te dwa szkiełka nawet jak Ci nie podpasują do kotów (choć w sumie nie wiem dlaczego miałyby nie) przydadzą Ci się tak czy siak, a nie stanowią wielkiego obciążenia finansowego. Otworzą Ci oczy na pewne aspekty tej bardziej kreatywnej fotografii :)

Odpowiedz do tematu